Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Команда молодіжної бібліотеки вітає з Днем захисника України!

Поділіться цією сторінкою:

14 жовтня є особливим днем для українців. Вже сьомий рік поспіль  14 жовтня відзначається національне свято – День захисника України. До того ж в цей день українці відзначають День Покрови Пресвятої Богородиці – старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці у 910 році у Константинопольському Влахернському храмі (де зберігалася риза Пресвятої Діви Марії, її головний покров і частина поясу, перенесені з Палестини у V ст.). Під час облоги Константинополя ворогами 910 року святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу із сонмом святих. Пресвята Богородиця з’явилася жителям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, котре звичайно жінки носили навколо шиї), прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.У «Літописі Руському» йдеться про те, що Великий князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Землю Руську під покров Божої Матері (XI ст.).

Свято Покрови пресвятої Богородиці було третім за важливістю (після Різдва та Великодня) для запорізьких козаків. Із давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Богородиця була заступницею козаків у походах, її зображення було вибите на хрестах, які вони носили, за що свято отримало другу назву – Козацька Покрова. На Покрову козаки проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину. Першу церкву на честь Покрови запорожці побудували у 1659 р. на Чортомлицькій Січі. За час існування Січей збудовано 13 церков Покрови Богородиці.

Козацьку традицію вшанування Богородиці перейняли захисники Української Народної Республіки. У роки Другої світової війни, попри всю радянську атеїстичну пропаганду, багато українців – солдатів радянської армії перед боєм з нацистами зверталися до Господа та Діви Марії з молитвою про порятунок та перемогу.

Пресвята Богородиця й нині залишається заступницею усіх українських військових. Сучасна Українська армія від часу її створення у 1991 році на заміну радянським символам почала активно запроваджувати козацькі. На прапорах українських частин замість червоної зірки з’явилися козацькі хрести і національний герб – тризуб, а іменами козацьких полководців стали називати військові навчальні

Найкращі традиції захисників минулого успадкували бійці сучасних Збройних сил України, які сьогодні відстоюють суверенітет України у війні з російським агресором.

З початком сучасної російсько-української війни майже чотириста тисяч українців взяли зброю до рук у лавах Збройних Сил, Національної гвардії, правоохоронних органів і добровольчих формувань, щоб зупинити агресію Росії та відстояти незалежність України.

Наразі Українська армія активно модернізується, позбувається радянської спадщини та відновлює українські військові традиції. Наше військо стає однією з найбоєздатніших армій Європи, маючи за плечима більше 5 років досвіду боїв російсько-української війни.

«Сила нескорених» – гасло, під яким українці вперше відзначали свято Дня захисника України 14 жовтня. Захист України – це покликання і присяга самому собі всього українського народу: військових, волонтерів, медиків, мирних громадян, які підтримують армію. Саме в цьому сила наших захисників: сила робити те, що іноді здається неможливим, спільна сила нескореності і перемоги!

Обов’язок кожного з нас - завжди пам’ятати про героїв, котрі життя віддали, захищаючи Україну. Не забувайте в цей день дякувати бійцям та ветеранам війни на сході України.

Радимо також подивитись підбірку фільмів про війну від українського кіно, що набирає обертів:

  1. «Кіборги», режисер: Ахтем Саїтаблаєв
  2. «Донбас», режисер: Сергій Лозниця
  3. «Позивний Бандерас», режисер: Заза Буадзе
  4. «Іловайськ», режисер: Іван Тимченко
  5. «Сторожова Застава», режисер: Юрій Ковальов

 

Запрошуємо ознайомитися з літературою, присвяченою захисникам нашої держави. Цікаві книги, які детально розкривають історію походження та традиції святкування Дня захисника України є у фонді молодіжної бібліотеки.

           Додатково див.:

Що відбувалося у Молодіжній До Дня захисника України

День захисника України у Міській Молодіжній бібліотеці

Славні козацькі традиції актуальні і сьогодні

«Доти буде Україна, доки будуть козаки»

Зірки та терени козацької долі. До Дня захисника Вітчизни.

Захисники! Ви – гордість українського народу

Бесіда про захисників України в МСМБ

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ