Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Славні козацькі традиції актуальні і сьогодні

Поділіться цією сторінкою:

14 жовтня Православна церква відзначає свято Покрови Пречистої Богородиці.

Це велике свято найбільше припало до серця українському народу і протягом століть князі, козаки, гетьмани радо обирали Діву Марію своєю Покровителькою й Опікункою. Особливо шанували свято Покрови запорізькі козаки. В день свята Покрови вони призначали вибори нового отамана. На Січі запорожці побудували на честь Покрова Пресвятої Богородиці церкву, в якій знаходилась ікона з її зображенням. Козаки настільки вірили в силу заступництва Богородиці, настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова, ставши святом української військової честі та звитяги.

У серпні 1999 року Указом Президента України 14 жовтня було проголошено Днем Українського козацтва, а від 2014 року цей день став Днем захисника України.

 

В рамках відзначення Дня українського козацтва і Дня захисника України в читальній залі МСМБ «Молода гвардія» відбулися зустрічі учнів 8-А класу ЗОШ №7 та 9-А класу ЗОШ №221, присвячені творчості класика української літератури Михайла Старицького.

У своїх романах і повістях «Богдан Хмельницький», «Молодість Мазепи», «Руїна», «Останні орли», «Розбійник Кармалюк», «Оборона Буші» письменник яскраво і достовірно зобразив добу козацтва від початків Визвольної війни українського народу 1648 – 1654 рр. до останніх проявів козаччини – Коліївщини та селянських антикріпосницьких рухів на Поділлі у 30-х рр. ХІХ століття. Історичні твори Михайла Старицького пронизані любов’ю українського народу до своєї Вітчизни і незвичайним патріотизмом. Із зацікавленням молодь слухала розповідь бібліотекаря Лариси Дідори про історію написання цих творів та їх не завжди легкий шлях до читача.

Учні активно приймали участь у заході: читали вголос уривки з творів письменників та задавали багато питань, адже Михайло Петрович Старицький був відомий їм, як автора комедії «За двома зайцями» та ліричної пісні «Ніч яка місячна».

По закінченню зустрічі працівники бібліотеки провели для учнів вікторину, призами якої були твори Михайла Старицького та праці українських істориків, якими письменник користувався під час написання своїх історичних романів.

Варто зауважити, що любов до рідного краю, знання його історії – основа, на якій може здійснюватися зростання духовної культури школярів і всього суспільства. Тому сьогодні є такою важливою співпраця бібліотекарів і вчителів у галузі патріотичного виховання української молоді.

 

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ