Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Тарас Шевченко – неперевершений майстер слова і пензля

Поділіться цією сторінкою:

У цьому році Україна і світова спільнота відзначатиме 200-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка – Великого Кобзаря, слави і гордості українського народу. Його поетичні твори золотою сторінкою увійшли в історію української літератури.

Однак, варто зауважити, що талант художника прокинувся у Тараса Григоровича значно раніше, ніж талант поета. Якщо перші літературні спроби припадають на період 1830-1837 років, то перший відомий нам малюнок датований самим автором 1830 роком.

У 1838 – 1845 роках Тарас Григорович навчався у петербурзькій Академії мистецтв. Будучи найулюбленішим учнем Карла Брюллова, він став чудовим портретистом і видатним майстром акварельного малюнку. За час навчання в академії його тричі нагородили срібною, а потім і золотою медалями за малюнки з натури і живописні твори.

У 1843 році під час подорожі до України Тарас Шевченко написав цілу низку картин, на яких було відображено історичні місця, побут і природу країни. Всі ці роботи увійшли до альбому «Мальовнича Україна», який Шевченко видав за власні кошти у Петербурзі.

По закінченні Академії Тарас Григорович знайшов роботу у Київській археографічній комісії. Художникові довелося побувати у різних місцях України, де він змальовував й описував історичні пам’ятки.

Перебуваючи на засланні, виконував обов’язки художника в  Аральській експедиції 1848 року. Працюючи в експедиції, Шевченко виконав близько 300 малюнків аквареллю й олівцем, на яких зобразив природу Казахстану, береги Аральського моря, а також побутові сцени із життя казахського народу.

У 1851 році Шевченкові пощастило взяти участь в експедиції, цього разу геологічній, яка в горах Кара-Тау проводила розвідку, спрямовану на пошук кам’яного вугілля. Під час експедиції Шевченко таємно виконував обов’язки замальовника. Збереглося понад 60 малюнків цього періоду.

Водночас Тарас Григорович працює над удосконаленням своєї майстерності у техніці гравюри. 3а ряд офортів, представлених на академічних виставках 1859 і 1860 років, Шевченко одержав звання академіка-гравера.

Дослідники творчої спадщини Т.Г.Шевченка підкреслюють, що до нашого часу дійшло більше 240 поетичних творів Кобзаря, а мистецьких: олійних картин, сепій, акварелей, офортів, малюнків олівцем – близько тисячі. Він став одним із засновників напрямку критичного реалізму в українському образотворчому мистецтві.

До 200-річного ювілею з дня народження видатного художника та поета бібліотека підготувала відео-презентацію картин Тараса Шевченка, яка складається з трьох частин.

Пропонуємо вам переглянути першу частину відео-презентації  на нашому сайті.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ