Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест випуск #116

Поділіться цією сторінкою:

Фестивалі

Закінчився XII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», його відвідали 35 тисяч осіб. Про це повідомили на фейсбук-сторінці  фестивалю. Відвідувачі стали учасниками понад 160 подій: у просторі Мистецького арсеналу відбулися дискусії, перфоманси, вистави, кінопокази концерти, публічні розмови, а також 10 виставкових проєктів і 4 книжкові колекції, які осмислюють непрості досвіди, що стаються з українками та українцями у війні. Про непрості досвіди свідчив зокрема стенд видавництва Vivat. «Книжки, знищені російською ракетою у Харкові, збирали навколо себе людей і нагадували, що війна проти українців, культури й мови — досі триває», — зазначили у дописі фестивалю.

Ресурс: https://book.artarsenal.in.ua/

https://www.facebook.com/share/p/kU255MVcgRLZ2f1i/

Письменниці Софія Андрухович і Галина Буділова та режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко представлять українську сучасну культуру на найстаршому літературному фестивалі Ірландії Listowel Writer’s Week 2024. Українські митці вперше беруть участь у Listowel Writer’s Week. Українську програму відкриває показ документальної стрічки  авторки та продюсерки Олесі Моргунець-Ісаєнко «І кожна річка» (Cry my river). Фільм 2021 року охоплює всі регіони України та показує проблеми не лише річок, а всіх водойм узагалі. Центральною  подією фестивалю стане розмова української письменниці Софії Андрухович та ірландського журналіста-розслідувача, лавреата Пулітцерівської премії Мелакі Брауна.  У центрі їхньої уваги будуть соціальні та екологічні наслідки конфлікту, як вони зображені в роботах Андрухович, з особливим акцентом на українському досвіді.  Софія Андрухович також говоритиме про роман «Амадока» (2020, Видавництво Старого Лева). 2025 року  він має вийти в перекладі англійською мовою.

Ресурс: https://writersweek.ie/programme/ https://nspu.com.ua/novini/ukrainsku-literaturu-vpershe-predstavlyat-na-festivali-listowel-writer-s-week/

Новини

Видавництво «Ранок» презентувало свій новий імпринт «Readberry» для молоді під час Книжкового Арсеналу. Під брендом Readberry випускатимуть видання літератури Young adults (15-18 років) і New adults (18-30 років). Подію модерувала книжкова оглядачка та літературна критикиня Олена Лисенко. Презентацію нового підрозділу видавництва провели головна редакторка «Ранку» Ганна Булгакова і директорка з маркетингу «Ранку» Анна Єфіменко. Ганна Булгакова розповіла, що інстаграм-сторінка Readberry існує з 2021 року. Це була стратегія видавництва: розділити комунікацію між батьками з дітьми й молодими людьми, які не хотіли дивитися на книжки для дошкільнят, а йшли за конкретною книжкою.

Ресурс: https://www.ukr.net/news/details/society/104831779.html

Український письменник і поет Сергій Жадан і композитор Євген Турчинов, учасники гурту «Жадан і Собаки», видали мініальбом «Танго Харків». Про це повідомляється на офіційній інстаграм-сторінці гурту. Альбом містить три композиції: «Мишоловка», «Танцювати» і «Танго Харків». Слова для них написав Жадан, а музику — Турчинов. «Лірика, написана чоловіками про жінок. Вийшла доволі несподівана, гіркувата і пристрасна платівка про жагу і надію», — описали альбом автори. Ці пісні з тих чи інших причин не увійшли до репертуару гурту «Жадан і Собаки», проте автори вирішили випустити їх окремим релізом. Пісня «Мишоловка» стала офіційним саундтреком до однойменного українського трилеру, який вийде у кінотеатрах у 2025 році.

Ресурс: https://www.instagram.com/reel/C7ny1cLN5ii/?igsh=MWl4OHBsN3huenpwYw==

Кіно

В Україні представили перший офіційний тизер горору «Конотопська відьма» про помсту російським окупантам. Про це повідомляється на офіційному сайті FILM.UA Group. Стрічка натхненна реальною історією конотопчанки, яка прокльонами зустріла російських окупантів у рідному місті, а також образами з українського містицизму. Подивитися її можна буде в кінотеатрах з 22 серпня. Це перший фільм з майбутньої лінійки горорів від Film.UA, у центрі яких будуть героїні з української міфології, що борються зі злом на тлі поточних подій. Режисер-постановник фільму — Андрій Колесник, для якого горор стане кінодебютом. Сценарій створив Ярослав Войцешек, який також працював над мультфільмом «Мавка. Лісова пісня». Генеральна продюсерка фільму — Ірина Костюк.

 Ресурс: https://film.ua/uk/news/2668

Конкурси

Стали відомі фіналісти п’ятого конкурсу  «Кримський інжир / Qırım inciri», що покликаний поширювати літературу кримськотатарською і українською мовами про Крим. Твори фіналістів увійдуть у п’яту антологію конкурсу. Оголошення переможців та  їх нагородження відбудеться наприкінці літа. Письменницький конкурс «Кримський інжир» / «Qırım inciri» покликаний сприяти поширенню та розвитку кримськотатарської мови та літератури, актуалізувати тему Криму та кримських татар в українській літературі, сприяти появі взаємних перекладів для глибшого взаємного пізнання двох культур. Цього року на конкурс подали 268 робіт: 237 оригінальних творів та 31 переклад. У межах нової номінації есеїстики було подано 20 робіт. Серед конкурсантів є військові ЗСУ та багато переселенців (і внутрішніх, і тих, що поїхали за кордон). Конкурсні роботи були отримані з усіх регіонів України, включно з окупованими територіями (зокрема й новоокупованими), а також з інших країн: Польщі, Німеччини, Казахстану, Латвії, Італії, Великої Британії, Туреччини.

Ресурс: https://www.facebook.com/Qirim.Inciri

Щоб дізнатися більше дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ