Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест випуск #113

Поділіться цією сторінкою:

Премії

Директорка Музею книги і друкарства України Валентина Бочковська нагороджена премією Ґутенберґа за «самовіддану і мужню працю в найважчих умовах зі збереження національних культурних надбань у часи війни». Про це йдеться в офіційному листі музею. Премію у розмірі €10000 присуджується за видатні мистецькі, технічні чи наукові досягнення в галузі поліграфічного мистецтва. «Наукові дослідження і досягнення щодо збереження й убезпечення української культурної спадщини це відважна й відповідальна діяльність, яка представляє всіх людей в Україні й за її межами, які віддані збереженню своєї культури та запобіганню втраті писемних і друкованих знань. Умисне знищення книжок це замах на ідентичність країни України. Книжки є культурним надбанням, і їхня охорона має суспільне значення», зазначили члени журі. Директорка музею зазначила, що ця новина, яку їй повідомив директор музею Ґутенберґа у Майнці доктор Ульф Зельтер (Ulf Sölter) ще в лютому, була для неї абсолютною несподіванкою.

Ресурс:  https://archive.chytomo.com/news/premiya-%D2%91utenberg-a-dlya-bibliofiliv-i-knigoznavciv

Письменниця Софія Андрухович і перекладачі її книжки «Амадока» на німецьку мову Александр Кратохвіль і Марія Вайсенбьок стали лавреатами Міжнародної премії імені Германа Гессе. Про це повідомили на сайті премії. Журі одностайно вирішило присудити Міжнародну премію імені Германа Гессе Софії Андрухович та її перекладачам Александру Кратохвілю та Марії Вайсенбьок за німецькі видання книжок Die Geschichte von Romana («Історія Романи») та Die Geschichte von Uljana («Історія Уляни»). Ці 2 томи належать до трилогії Amadoka-Epos («Епос про Амадоку»), третя частина якої, Die Geschichte der Sofia («Історія Софії»), вийде німецькою мовою у видавництві Residenz Verlag у жовтні 2024 року.

Ресурс: https://www.hermann-hesse.de/stiftung/die-preistraeger/2024-sofia-andruchowytsch-ukraine-alexander-kratochvil-berlin-und-maria-weissenboeck-wien

Президент України призначив гранти молодим діячам театрального, музичного, циркового та образотворчого мистецтв, письменникам і майстрам народного мистецтва для створення їхніх проєктів. Про це повідомили у Державному агентстві України з питань мистецтв та мистецької освіти. Президент України призначив гранти молодим митцям на реалізацію їхніх творчих задумів.

Грошову підтримку отримають:
у галузі театрального мистецтва:
Іванов Станіслав – вистава «Коцюбинський. З глибини» (Київський національний академічний театр оперети);
Літкевич Вероніка – вистава «Чума» (Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької);
Сиваненко Наталія – вистава «Легенди Києва» (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра).
молоді письменники:
Вертола Світлана – творчий проєкт «15 років витримки»;
Єщенко Марія (творчий псевдонім Марія Олекса) – творчий проєкт художній роман «Кімнати Естер»;
Шевчук Анна (Люднова Анна) – творчий проєкт «Діалог із собою. Шлях до відновлення через письмо».
майстри народного мистецтва:
Бабін-Ткач Павло – мистецький проєкт «Фольк-шоу «Перлина Україна»;
Петрусяк Іван – мистецький проєкт «ETNO-містерія «Крізь століття» (фольклорна вистава)
.

З повним переліком можна ознайомитись за посиланням.

Ресурс:  https://www.president.gov.ua/documents/512024-rp-50745

Фестивалі

ХIІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» анонсував програму заходів, до якої увійшло близько 160 подій. Книжковий Арсенал розпочнеться у четвер, 30 травня. У перший фестивальний день відбудеться 14 подій дискусії, презентації, поетичні читання, арттерапевтичний воркшоп та кіноперформанс. За словами організаторів, фестиваль у цей день працюватиме з 17:00 до 21:00 (вхід на територію буде доступний з 16:00). Офіційне відкриття відбудеться 30 травня о 17:00. Продовжить програму в цей день дискусія «Межа всередині нас» у межах фокус-теми «Життя на межі». У межах ХІІ Книжкового Арсеналу можна буде познайомитися з чотирма книжковими колекціями:

Колекція видань-переможців конкурсу «Найкращий книжковий дизайн 2023»
Колекція українських візуальних видань Talking Pictures 2024
Колекція Showcasing over 100 Award Winning German Photobooks
Колекція Книжки з Франції 2024: книжки для дітей та підлітків, комікси та графічні романи

Ресурс: https://book.artarsenal.in.ua/programa/podiyi-2024/

У Києві вдруге відбудеться фестиваль «Протасів Яр» пам’яті громадського активіста і розвідника 93-ї бригади «Холодний яр» Романа Ратушного. Про це повідомили на сайті Українського ПЕН, співорганізатора фестивалю. Другий фестиваль «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного відкриється 15 червня і триватиме до вересня. Протягом цього періоду на галявині Протасу відбудуться чотири дні фестивалю. Другий фестиваль «Протасів Яр» продовжуватиме основну мету заходу – популяризацію сучасного і традиційного мистецтва, української історії, правозахисних ініціатив і вшанування пам’яті про Романа Ратушного, справа якого триває й після його смерті. Саме започатковані Романом візії переросли у великий фестиваль, який уже вдруге відбудеться на Протасовому Ярі під гаслом «Ніколи нічого не бійтеся».

Ресурс: https://pen.org.ua/druhyj-festyval-protasiv-yar-pam-yati-romana-ratushnoho-startuye-v-kyyevi-15-chervnya

Конкурси

Український дизайнер із Сум Михайло Рафайлик переміг в одній із категорій щорічного міжнародного конкурсу шрифтів Type Directors Club. Про це дизайнер повідомив на своїй сторінці в інстаграмі. Рафайлик отримав Сертифікат типографічної майстерності за шрифт Decutto. Сум’янин переміг у підкатегорії Single Axis Type Family («Шрифтова родина з однією віссю») категорії Type Design.

Ресурс: https://www.instagram.com/p/C6JjRVnt2Ou/

Новини

Почесними громадянами Києва стали письменниця Ліна Костенко і генерал Валерій Залужний. Про це міський голова Віталій Кличко повідомив у своєму телеграм-каналі. Київрада вирішила «висловити свою шану та повагу» і нагородити «двох людей, які є справжніми моральними авторитетами для киян і всіх українців» званнями «Почесний громадянин» і «Почесна громадянка» письменницю Ліну Костенко, а також генерала Валерія Залужного.

Ресурс: https://t.me/vitaliy_klitschko/3074

На Радіо Культура  запустили проєкт «Голоси фронтиру», що складається з радіоесеїв українських військових і ветеранів. Про це повідомили на корпоративному сайті Суспільного. У проєкті взяли участь шість ветеранів українсько-російської війни. Спеціально для Радіо Культура вони записали 10 есеїв, а команда проєкту адаптувала їх для трансляції у радіоетері. У проєкті взяли участь:

Віталій Кириченко, фронтмен гурту «НУМЕР 482», військовослужбовець підрозділу «Культурний десант»;
Павло Паштет Белянський, письменник, сценарист, молодший сержант ЗСУ;
Артур Дронь, письменник, молодший сержант ЗСУ;
Єлизавета Жарікова, поетка, музикантка, бойова медикиня, молодша сержантка ЗСУ;
Оксана Пономарьова, директорка міжнародного благодійного фонду “Res.Publica”, сержантка ЗСУ, інструкторка з військового лідерства;
Борис Рябуха, полковник ЗСУ, учасник боїв за Донецький аеропорт, Авдіївку, Піски, Харків.

Ресурс: https://corp.suspilne.media/newsdetails/9507

Щоб дізнатися більше дивіться випуск за посиланням.

  

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ