Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест випуск 109

Поділіться цією сторінкою:

Новини

З 16 липня для місцевих друкованих медіа набуває чинності 25 стаття закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка зобов’язує медіа мати версії державною мовою. Про це повідомили на сайті уповноваженого з захисту державної мови. Згідно зі ст. 25 мовного закону України, для всіх друкованих медіа є обов’язковою наявність версії державною мовою. Якщо є версії іншими мовами, вони повинні мати однакову назву, зміст, обсяг та спосіб друку, а їх випуски — мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

Ресурс: https://mova-ombudsman.gov.ua/.../z-16-lypnia-2024-roku...

Американська асоціація бібліотек вилучила англомовну книжку Володимира В’ятровича і Любомира Луцюка «Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух» зі списку найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках. Про це повідомляється на сайті Американської асоціації бібліотек. Це сталося після публікації в журналі The Nation статті «українсько-американського» журналіста Лева Голінкіна під назвою «Чому Американська асоціація бібліотек відбілює історію українських нацистів». У ній автор зазначив, що Асоціація «відзначила двох авторів з досвідом відбілювання нацистських колабораціоністів». «Комітет розгляне інструкцію та процедури нагородження. Просимо вибачення за шкоду, завдану попереднім включенням цієї роботи до списку», — зазначили в Асоціації. Співавтор книжки, український історик, ексголова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що стаття Лева Голінкіна є наклепницькою й повторює російські пропагандистські наративи. В’ятрович заявив, що автор статті не ознайомився зі змістом книжки й не навів жодної цитати з неї на підтвердження своїх тез.

Ресурс: https://www.ala.org/.../best-historical-materials/2023...

Премії

Поетка Галина Крук увійшла до короткого списку міжнародної поетичної премії Griffin Poetry Prize з книжкою “A Crash Course in Molotov Cocktails”. Про це повідомили на сайті премії. Переважна більшість текстів у збірці написана після 24-го лютого, паралельно українською і англійською мовами. Збірку переклали доцентка катедри слов’янської літератури та культури Стенфордського університету Юлія Ільчук і професорка літератури в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго Амелія М. Глейзер.

Ресурс: https://griffinpoetryprize.com/poet/halyna-kruk/

Події

В Україні виходить друком збірка інтерв’ю з українськими письменниками та журналістами, які стали військовими та волонтерами «Слова і кулі». До видання увійдуть розмови з людьми, які «роками творили український літературний процес і розвивали українську журналістику, а тепер перетворилися з оповідачів на суб’єктів історій – тих, хто оберігає наше теперішнє й робить можливим наше майбутнє». Усього до книжки увійшли 24 розмови. Майже два десятки із них протягом червня 2022-травня 2023 року публікувалися на сайті «Читомо». Героями цих розмов стали: Артем Чапай, Галина Крук, Андрій Любка, Тетяна Огаркова і Володимир Єрмоленко, Богдан Коломійчук, Ярина Чорногуз та інші.

Ресурс: https://vivat.com.ua/product/slova-i-kuli/

Фестивалі

XII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» оголошує набір волонтерів. Про це повідомили на фейсбук-сторінці фестивалю.

Волонтери фестивалю отримають можливість приєднатися до команди Мистецького арсеналу та долучитися до однієї з найважливіших інтелектуальних подій року.

Волонтерам пропонують:

знайомство з письменниками, митцями, філософами, лідерами думок України та світу;

багато цінних досвідів від взаємодії з гостями та відвідувачами Книжкового Арсеналу.

Робота волонтерів потрібна, щоб ефективніше комунікувати з відвідувачами, учасниками та медіа, забезпечити комфортне та безпечне перебування гостей у просторі фестивалю, вчасно інформувати про актуальні події, відстежувати таймінг і технічну роботу сцен.

Ресурс: https://www.facebook.com/share/p/FFjHgshUUrPQEhKN/

Щоб дізнатися більше дивіться випуск за посиланням.

 

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ