Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест #95

Поділіться цією сторінкою:

Згідно зі статистичними даними Книжкої палати, станом упродовж 2023 року в Україні видали 11166 книжок і брошур державною мовою (їхній наклад становить майже 19 мільйонів (19000 тисяч примірників), решта виданих книжок припадають на видання мовами корінних народів України та книжки іноземними мовами. Про це повідомили на сайті установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова».

Видавництво «Наш Формат» оголосило про новий наклад збірки «Вірші з бійниці» загиблого напередодні військового і поета Максима Кривцова. Про це повідомили на фейсбук-сторінці видавництва. У видавництві розповіли, що всі кошти від продажу теперішнього та майбутніх накладів збірки порівну перераховуватимуть родині Максима Кривцова та громадській організації «Реформація» на просвітницькі книжкові проєкти для військових.

В американському видавництві Academic Studies Press вийде англомовний переклад книжки Андрія Содомори «Сльози речей: новели, образки, медитації». Про це повідомляє одна з перекладачок видання Сабріна Джасзі. Англійською мовою книжка матиме назву The Tears and Smiles of Things. Як зазначається в анотації до оригінального україномовного видання 2010-го року (видавництво «Піраміда»): «Проза Андрія Содомори переливається в поезію, а психологічні спостереження — у філософські медитації. Книга «Сльози речей» наповнена новелами, образками, медитаціями (яких у ній є близько сорока) та світлинами відомого фотографа та книжкового дизайнера Андрія Кіся». Перекладачами книжки стали Сабріна Джасзі та Роман Івашків. Андрій Содомора — український перекладач, письменник, науковець. Автор перекладів з давньогрецької творів Менандра, Арістофана, Софокла, Есхіла, Евріпіда; з латинської творів Горація, Овідія, Лукреція, Сенеки, римських елегійних поетів; прозових творів «Жива античність», «Наодинці зі словом», «Під чужою тінню», «Сивий вітер», «Лініями долі», «Студії одного вірша»; поетичної збірки «Наодинці зі Львовом». Член Національної спілки письменників України, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка. Лауреат численних премій та нагород. Андрій Содомора у 2019-му році став лауреатом премії міста літератури ЮНЕСКО.

З’явився трейлер фільму, знятого за мотивами повісті «Я, «Побєда» і Берлін» відомого музиканта, шоумена і продюсера Кузьми Скрябіна. Відео опублікували на ютуб-каналі B&H Film Distribution Company. Події пригодницької комедії відбуваються у 1990-их роках. Головний герой, музикант Кузьма, купує стару раритетну автівку «Побєда», щоб поїхати нею до Берліна і там знайти колекціонера ретро-автомобілів, який обміняє її на сучаснішу. У дорозі з ним та його другом Бардом трапляються різні пригоди. Зйомки фільму відбувались у Берліні та Львові впродовж серпня-жовтня 2020-го року. У головних ролях знялись Іван Бліндар, Володимир Гева, Марія Стопник, режисер – Ольга Ряшина. Прем’єру стрічки планували ще на весну 2022 року, але тепер старт прокату очікується 21-го березня 2024-го. Книжка «Я, «Побєда» і Берлін» вийшла у видавництві «Фоліо» 2006 року. До її першого видання увійшла повість «Місто, де не ходять гроші», яку також екранізували, – фільм вийшов у 2018 році.

Центральний державний Львівський історичний архів України оцифрував та завантажив в інтернет пів мільйона копій унікальних історичних документів, серед яких колекція грамот на пергаменті, справи з фондів судових установ Руського воєводства XV–XVIII століть, свідоцтво про хрещення, дипломатичні паспорти та інші особисті документи Андрея Шептицького. Про це повідомляє голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.

В Україні визначили головне слово 2023 року. Слово «мобілізація» стало головним словом 2023 року за версією словника сучасної української мови та сленгу «Мислово». Про це повідомляє пресслужба проєкту. Як зазначають у «Мислово», термін мобілізація перебував у центрі суспільної дискусії протягом усього року з піковим інтересом у грудні, коли уряд вніс до парламенту контроверсійний законопроєкт про мобілізацію. «Мобілізація потіснила іншого кандидата, контрнаступ, який отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів», – додають у «Мислово».

Харківська резиденція в будинку “Слово” запрошує учасників. Про це повідомляє Харківський літературний музей. Цього року в квартирі зможуть жити і працювати 12 українських та 10 чеських резидентів. Резиденції триватимуть від трьох тижнів до місяця за ініціативи PEN Ukraine і Харківського ЛітМузею. «Слово» — житловий будинок у Харкові на вулиці Культури, 9, побудований наприкінці 1920-х років кооперативом літераторів. У 30-х роках у ньому мешкали письменники й митці, серед яких Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Павло Тичина, Остап Вишня та багато інших класиків української літератури. 2019-го року будинок внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Щоб дізнатися більше дивіться випуск за посиланням.

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ