Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест #104

Поділіться цією сторінкою:

Премії

Національна премія України імені Тараса Шевченка оголосила своїх лауреатів у різних категоріях. Список лауреатів у різних номінаціях опублікували на сайті Комітету премії.

У літературній номінації перемогли Ярина Чорногуз за збірку «[dasein: оборона присутності]» та Дмитро Лазуткін за «Закладка». Перша збірка розкриває теми війни та втрат через влучні поетичні образи, а друга вражає читача своєрідним стилем та глибиною тематики.

Національна премія України імені Тараса Шевченка заснована 1961 року. Вона є найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Кожного року може бути присуджено не більше семи Національних премій, а нагородити особу можна один раз за життя. Присуджує відзнаку президент України на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги IBBY номінувала шведське видання книжки Катерини Єгорушкіної «Мої вимушені канікули» на премію Пітера Пена. Про це повідомили у соцмережах IBBY.

«Мої вимушені канікули» вийшли друком 2022 року у видавництві Vivat з ілюстраціями Соні Авдєєвої та практичним додатком від дитячої сімейної психологині Світлани Ройз.

 В анотації до книжки розповідають, що канікули головної героїні спричинені війною. Разом із батьками й меншим братиком дівчинка переїжджає у підвал своєї багатоповерхівки, ховаючись від обстрілів. У ході розповіді сім’я намагається пристосуватися до нової реальності.

Премія Пітера Пена — шведська дитяча літературна премія, яка щорічно присуджується іноземному автору за перекладену дитячу чи юнацьку книгу. Премію у 2000 році заснували IBBY Sweden та книжковий ярмарок у Гетеборзі.  

Виставки

Виставка дитячої книжки в Болоньї (Bologna Children’s Book Fair) оприлюднила перелік переможців Bologna Ragazzi Awards. Про це повідомили на офіційному сайті виставки.

На цьогорічну виставку в Італії надійшли заявки 3335 книжок з 65 країн.Надзвичайна нагорода за надзвичайну книжку BAMBINI NASCOSTI. Franco Matticchio (Італія). Детальніше про переможців та спецвідзнаки у кожній з номінацій на сайті премії.

Ярмарок дитячої книжки у Болоньї у 2024 році відбудеться з 8 по 11 квітня. Цей ярмарок — один з найголовніших у світі для дитячої літератури.

Конкурси

Конкурс книжкового дизайну Best Book Design from all over the World оголосив переможців 2024 року. Про це повідомили у фонді Stiftung Buchkunst, організаторі конкурсу.

Головний приз отримала книжка "Walking as Research Practice" (дизайн Яни Софи Лібе, редагування Лінн Гомес, видавництво Soapbox). Це видання вже отримало визнання за найкращий дизайн у Нідерландах і Швейцарії. Журі відзначило: "Невеликий, але значущий витвір, унікально переплетений, зроблений вручну твір, в якому тактильний папір, шорсткий, а отже, яскравий край і абсолютно недосконала форма складаються в єдине ціле, що викликає емоції та натхнення".

Інші відзнаки отримали книжки з Китаю, Чехії, Данії, Німеччини, Фінляндії, Франції, Норвегії й Швейцарії. Всього журі розглядали видання з 34 країн.

Міжнародна Букерівська премія оголосила довгий список творів, що претендують на нагороду у 2024 році. Його опублікували на сайті премії.

Міжнародна Букерівська премія заснована у 2005 році, премія з 2016 року вручається щорічно за перекладені англійською мовою художні твори, зробивши премію ще більш привабливою для міжнародних авторів та перекладачів.

Заходи

У Брюсселі відбувся семінар, де європейські й українські експерти обговорили розвиток культурного та креативного секторів України. Про це повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Україна має доступ до 14 програм ЄС, зокрема Creative Europe та Horizon Europe, які фінансують культурні проєкти. Європейська Комісія погодилася призупинити фінансові внески України для її участі в програмах. Також планується відкрити доступ до програм для медіасектору.

На заході були експерти та представники влади з ЄС та України, включаючи представників Європейської Комісії, Бюро ЮНЕСКО в Україні, КМДА та фахівців з програми ЄС House of Europe.

Експертки креативної агенції Lanka.pro відповідають за дизайн зустрічей і підготовку фінальної публікації проєкту, яка планується на квітень 2024 року.

Події

Берлінський колектив TYME випустив благодійну збірку треків на підтримку українців «На срібнім березі» (On The Silver Shore). Реліз альбому можна послухати на сайті Bandcamp.

Назва On The Silver Shore («На срібнім березі») відсилає до першого рядку вірша «Київ» Миколи Вінграновського. Друга частина назви — «Під небозвіддям згрозеної днини».

Увесь прибуток з продажу альбому колектив TYME пожертвує українським благодійним організаціям Kyiv Pride та Behind Blue Eyes.

У США та Великій Британії вийде друком дебютна поетична збірка перекладачки Оксани Максимчук “Still city”. Про це вона повідомила у своєму твіттері.

Книжка вийде у британському видавництві Carcanet Press in May й американському Pitt Poetry Series. Збірку надрукують у травні та листопаді відповідно.

За словами авторки, вірші зі збірки містять роздуми про надіюі те, що може запропонувати поезія темні часи.

«Вірші  медитують про мінливе відчуття реальності, тимчасовості, смертності та інтимності перед обличчям катастрофічної події. На межі між хронікою, хором і колажем, Still City відображає життєвий досвід лімінальності з нагальністю та інтенсивністю, пропонуючи різні погляди на війну та її наслідки», — ідеться в анотації.

У польському видавництві Anagram вийшла в світ поетична збірка В’ячеслава Левицького під назвою "Unplugged", про що сповістив літературознавець на своїй фейсбук-сторінці. Це вже четверта збірка від автора, а переклад українських віршів на польську мову виконав Ришард Купідура, автор післямови - Патрик Косенда.

Назва "Unplugged" асоціюється з музичним форматом виступу, а саме акустичним чи напівакустичним концертом. Однак, у контексті книги це також може вказувати на від’єднання від електромережі. Збірка розпочинається етюдом про блекаут “Київські люмінесцентні собаки” та завершується "Дощовим карильйоном", який увійшов до розділу з творами, написаними після повномасштабного вторгнення росії до України. Автор також зазначив, що Anagram видавав твори таких видатних польських авторів, як Віслава Шимборська, Ева Ліпська, Юлія Гартвіґ та інші.

Фестивалі

Кураторами фокус-теми XII Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» стали Тетяна Огаркова й Володимир Єрмоленко, обравши фокус-тему «Життя на межі». Про це повідомили на сайті фестивалю.

«Життя на межі» — це головна тема XII Книжкового Арсеналу, яку куратори розкрили у своєму есе. Кураторкою Літературної програми Книжкового Арсеналу 2024 стала Олена Гусейнова.

Під час Книжкового Арсеналу також відбудеться програма для дітей і підлітків, куратором якої стала Ольга Русіна.

Крім того, фестиваль прийматиме Літературний фестиваль «П’ятий Харків» у співпраці з Харківським Літературним Музеєм, куратором якого стане Євгеній Стасіневич.

Також спеціальну програму подій вдруге представить Український ПЕН.

А під кураторством Оксани Карп’юк відбудеться професійна програма для галузевих дискусій і обміну досвідом.

Книжковий фестиваль Lviv BookForum розпочав проєкт «Читальня» з наповнення пунктів незламності книжками. Про це повідомили організатори проєкту.

У його межах 131 пункт незламності в п’яти областях — Запорізька, Київська, Миколаївська, Херсонська та Харківська — планують поповнити книжками й настільними іграми. У кожен пункт передадуть по 75 видань, серед них література для дітей, нонфікшн, художня література, поетичні збірки тощо.

Програмна директорка Lviv BookForum Софія Челяк розповіла: «Списки книжок ми сформували на основі рекомендацій та рейтингу партнерів проєкту “Барабука”, а також орієнтувалися на запити від бібліотек та продажі найбільших книжкових сайтів».

Щоб дізнатися більше дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ