Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику бібліодайджест #103

Поділіться цією сторінкою:

Український проєкт «МУР» випустив історичний альбом-мюзикл про митців епохи Визвольних змагань 1917-1921 років та ранньорадянської епохи «Ти [Романтика]». Про це повідомили засновники проєкту. Усі 18 пісень в альбомі сюжетно пов’язані й плавно переходять одне в одного. Крім переосмислення творів українських митців 1920-30-х років, музиканти проєкту намагались знайти маловідомі факти про той час. 

Вийшла друком 100-та за рахунком книжка письменника-белетриста Андрія Кокотюхи «Ва-банк у Харкові». Про це письменник повідомив на своїй фейсбук-сторінці. Детектив розповідає про пригоди грабіжника і таємного агента розшукної поліції на тлі Харкова 1916 року. Він вийшов друком у видавництві «Урбіно».Загалом же в доробку Андрія Кокотюхи історичні й готичні детективи, а також пригодницькі книжки для дітей.

Лавреатом премії імені Шолом-Алейхема у 2024 році став письменник Олексій Нікітін, його нагородили за роман «Бат-Амі». Про це повідомило Держкомтелерадіо. Роман «Бат-Амі» розповідає історію київської українсько-єврейської родини часів Другої світової війни. В основу тексти лягли розсекречені після 2011 року документи розвідувального управління НКВС. Премія імені Шолом-Алейхема присуджується на конкурсних засадах письменникам, перекладачам, сценаристам, драматургам, які є громадянами України за найкращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів і сприяють поширенню позитивного іміджу України у світі.

Оголосили номінантів літературної премії Європейського Союзу 2024 року (European Union Prize for Literature, EUPL). Про це повідомляють на сайті EUPL. До журі цього року увійшов український письменник Андрій Курков. Також Олена Левенталь, Костас Спатаракіс, Даніель Медін, Орелі Бонту Рош, Ралука Селеджан, Тауно Вахтер. Визначили 13 номінантів EUPL 2024. України у цьогорічному списку немає. «Автори та їхні романи були номіновані національними організаціями, які знають літературну сцену своїх країн і звикли просувати свою власну літературу за кордоном», — зазначили на сайті премії. European Union Prize for Literature — заснована 2009 року щорічна ініціатива, яка відзначає видатних авторів художньої літератури у 41 країні, що беруть участь у програмі Європейського Союзу «Креативна Європа».

Український інститут книги створив Google-карту, на якій нанесені усі нараховані раніше українські книгарні. Про «інтерактивну мапу книжкової екосистеми України» повідомили на сайті установи. Згідно з мапою, найбільше книгарень у Києві й Київській області (137 книгарень), а також Львівській та Дніпропетровській областях (53 та 22 книжкові крамниці відповідно). Найменше на мапі нанесено книгарень з Херсонської, Полтавської та Миколаївської областей (по 4 книгарні). Крамниці, що розташовані в тимчасово окупованих областях України та півострові Крим на карту не наносили.

Оголосили фіналісток премії Women in Arts у семи номінаціях. Про це повідомили на сайті премії.                                   
У 2024 на здобуття премії в категорії «Література» номінували:
поетку, морську піхотиницю Ярину Чорногуз;
поетку Любов Якимчук;
поетку, перекладачку Ію Ківу;
поетку, парамедикиню добровольчого батальйону «Госпітальєри» Олену Герасим’юк;
письменницю, журналістку Олесю Яремчук
.                                        

У категорії «Жінки в культурному менеджменті» номіновані:
директорка Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору» Ольга Гончар;
директорка Українського інституту книги Олександра Коваль;
мистецтвознавиця, заступниця директора NAMU з питань розвитку Ольга Балашова.

До номінації «Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях» потрапили:
дослідниця сучасного мистецтва, головна редакторка Суспільне Культура Катерина Яковленко;
культурологиня Ксенія Білаш;
журналістка, директорка Центру досліджень визвольного руху Дарка Гірна.

У Польщі вийшла друком двомовна антологія сучасної української поезії «Кінця світу не буде». Про це культурно-мистецький центр у Вроцлаві, котрий видав антологію, повідомив на своїй фейсбук-сторінці. До антології увійшли вірші 24 сучасних українських поетів й поеток: Дмитра Лазуткіна, Станіслава Бельского, Ігора Мітрова, Олександра Кочаряня, Крістіни Піголь, Максима Бородіна, Максима Кривцова, Дарини Чупат, Марти Мохнацької, Віктора Шило, Сандри Шевченко, Олега Богуна, Марічки Сташко, Євгена Півня, Антона Полуніна, Дарії Суздалової, Елли Євтушенко, Олександра Авербуха, Михайла Жаржайла, Лілії Чернявської, Серго Муштатова, Олени Красносельської, Андрія Костинського й Анастасії Афанасьєвої.

Щоб дізнатися більше дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ