Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #84

Поділіться цією сторінкою:

У перший день Франкфуртського книжкового ярмарку відбулося відкриття національного стенда України під гаслом «Крихкість існування». Організатором роботи українського національного стенда у павільйоні 4.1/ B 82 є Український інститут книги. На стенді представлено понад 500 книг від 43 видавництв. Стенд має власну сцену, де протягом кожного дня ярмарку відбуватимуться події англійською та німецькою мовами.

Празький книжковий ярмарок анонсує дводенну професійну програму для видавців та експертів книжкового ринку CEEBM Fellowship (Central and East European Book Market), що відбудеться 23-24 травня 2024 року. Про це повідомили під час Франкфуртського книжкового ярмарку.  Празький книжковий ярмарок запрошує на програму «усіх професіоналів, що спеціалізуються на літературі та активно працюють у книжковій галузі». Програма розрахована на фахівців з книжкових ринків Центральної та Східної Європи, вона має на меті слугувати демонстрацією цих книжкових ринків. У межах програми «відбудеться зустріч» німецької і східноєвропейської літератур «через їхню спадщину та шлях до взаємопроникання через концепт Центральної Європи».

У довгі списки премії Астрід Ліндґрен 2024 року ввійшли українські дитячі письменники Іван Андрусяк, Галина Вдовиченко, Сашко Дерманський (номінований втретє), а також міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Про це повідомляють на сайті премії. Усього на премію номінували 245 кандидатів із 68 країн. Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен (The Astrid Lindgren Memorial Award) була заснована шведським урядом 2002 року, після смерті відомої письменниці для того, щоб сприяти розвитку дитячої та юнацької літератури. Премію вручають щороку. Призовий фонд – 5 мільйонів шведських крон (понад 16 мільйонів гривень). Лавреатами премії можуть стати письменники, ілюстратори, бібліотекарі чи організації з усього світу, незалежно від мови чи національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Ліндґрен. Премію вручать 9 квітня 2024 року.

38,4% подкастерів обирають для висвітлення теми культури, зокрема літератури, кіно, театрального і музичного мистецтва, архітектури тощо. Про це йдеться у дослідженні «Портрет українського подкастера» від Megogo Audio. Темі культури присвячують 38,4% українських подкастів. Серед інших популярних тем:

-  історія й суспільство (документальні, історичні подкасти, розслідування, громадянське суспільство, права і свободи) –  28,3%;

-  новини (аналітика, огляди, дайджести, розмови з експертами) – 23,9%;

-  освіта – 22,5%;

-  здоров’я і саморозвиток – 20,3%.

Понад 70% подкастерів — незалежні творці, які намагаються задовольнити потреби слухачів у саморозвитку та самовираженні (32,7%). Окрім цього, серед поширених причин створення авдіоподкастів — бажання навчити авдиторію просувати власний бренд (16,8%) та заповнити інформаційні прогалини у суспільстві (15,0%). Найбільший приріст серед подкастерів стався у 2022 році. Тоді кількість виробників контенту, що працюють у цьому жанрі, збільшилася в Україні з 17,8% у 2021 році до 28,1%. Дослідження проводили представники медіасервісу Megogo у період з 10 липня по 18 серпня 2023. Подкастери мали змогу відповісти на запитання за допомогою Google Forms. Опрацьовано 138 якісно заповнених анкет, похибка складає 6,63% при довірчому інтервалі в 90%.

Восени цього року у США вийде друком переклад поеми Лесі Українки «Кассандра». Про це повідомили на сайті Українського наукового інституту Гарвардського університету. Книжку переклала Ніна Мюррей. Передмову написав Марко Павлишин.

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ