Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #71

Поділіться цією сторінкою:

У Музеї книги та книгодрукування в Острозі створять каталог цифрових копій 40 найцінніших кириличних стародруків із колекції музею. Про це розповів заступник директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника в Острозі Андрій Брижук. До каталогу увійдуть видання Острозької, Львівської, Почаївської та Київської друкарень XVI–XVIII ст.  Каталог створять у межах проєкту «Оцифрування і каталогізація кириличних стародруків колекції Державного історикокультурного заповідника м. Острог» (отримав грантову підтримку від Українського культурного фонду у межах програми «Культурна спадщина»). Електронні копії розмістять на офіційному сайті Острозького музею книги для загального користування та зручного наскрізного пошуку. Передбачено і запуск сайту з англомовною версією. Станом на 24 лютого 2022 року у книжковому фонді музею перебувало 5315 експонатів, з них 56 — оцифровані (1.05 % від загальної кількості).

Дизайн Book Forum-2022 отримав престижну нагороду Red Dot Design Award. Red Dot Award – щорічна нагорода в галузі дизайну, заснована в Німеччині в 1954 році, яку вручає Центр дизайну землі Північний Рейн-Вестфалія за особливі досягнення в дизайні.

Book Forum — книжковий ярмарок і Львівський міжнародний літературний фестиваль. З 1994 року відбувається щоосені. 2018 року Форум видавців змінив назву на BookForum і під оновленим іменем утвердився у статусі одного з головних культурних фестивалів країни та одного з найбільших літературних фестивалів у Центрально-Східній Європі.  «Ми створили дизайн-систему, яка б взаємодіяла із зовнішнім світом. Її мета – розповісти про події та війну в Україні», — розповіла креативна директорка Радана Ренко.  2022 року фестивалеві довелося змінити формат через повномасштабне російське вторгнення. Окрім цього, BookForum змінив також й айдентику фестивалю. Летеринг для логотипу, з традиційними для українського шрифтового стилю декоративними елементами, розробили на основі 25-ти рівних модулів, символічно включаючи в цю концепцію 24 області України та Крим.

Комітет гуманітарної політики Верховної Ради одноголосно підтримав президентський законопроєкт №9432 про англійську мову, з якого заздалегідь вилучили положення про скасування українськомовного дублювання.   Законопроєкт №9432 передбачає офіційне закріплення статусу англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.  Серед іншого законопроєкт визначав, що демонстрування англомовних фільмів у кінотеатрах має здійснюватися без дубльованого озвучення, але з українськими субтитрами, і така практика запроваджуватиметься поступово — з 2025-го до 2027 року. Наразі від цього нововведення вирішили відмовитися. За словами Вʼятровича, із законопроєкту вилучили всі норми, які звузили б сферу застосування української мови на телебаченні й у кінопрокаті, а саме:

вимога демонструвати англомовні фільми у кінотеатрах мовою оригіналу;
зміни до закону про кінематографію;
зміни до закону про державну мову в частині кіно;
зміни до закону про медіа про зниження квоти українськомовних програм.

Унаслідок нічної російської ракетної атаки 20 липня в Одесі постраждав Одеський літературний музей. Про це повідомили на його фейсбук-сторінці. Вибуховою хвилею пошкодило більшість вікон, постраждали інтер’єри музею, впала стеля у двох залах, заподіяна шкоду експонатам. Постраждалих серед персоналу немає, музей негайно розпочав усунення пошкоджень.

Окрім літмузею, постраждали й Одеський археологічний музей та Музей західного та східного мистецтва. В археологічному музеєві руйнувань зазнали вікна та двері, також повністю знищено будівлю Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи, котрий розміщувався у пам‘ятці архітектури місцевого значення. 

Материнська компанія TikTok ByteDance почала звертатися до авторів із пропозиціями у межах свого нового видавничого відділу 8th Note Press. У квітні ByteDance подала заявку на отримання торговельної марки видавництва до Управління патентів і торгових марок США, описуючи її як компанію, що надає низку книговидавничих послуг, зокрема створення друкованих, електронних та авдіокнижок.

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ