Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #63

Поділіться цією сторінкою:

XI Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який  відбуватиметься з 22 по 25 червня (включно), оголошує набір волонтерів. Про це йдеться на сайті події.  Волонтери фестивалю отримають можливість приєднатися до команди Мистецького арсеналу та долучитися до однієї з найважливіших інтелектуальних подій року.  Подати заявку на зарахування до команди волонтерів можна на сайті Книжкового Арсеналу до 4 червня.  Напередодні фестивалю його оргкомітет проведе зустріч і тренінги, під час яких волонтери ознайомляться з простором, правилами перебування та безпеки, дізнаються про особливості Книжкового Арсеналу та його залаштунки.  Фокус-тема фестивалю — «Коли все має значення». Її кураторкою стала українська журналістка, авторка, документалістка, виконавча директорка Лабораторії журналістики суспільного інтересу Наталя Гуменюк.

У Національному музеї історії України відкрилась виставка «Енеїда 225», присвячена твору Івана Котляревського. Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.  Проєкт присвятити 225-й річниці публікації поеми – першої книжки, написаної розмовною народною українською мовою. Виставка демонструє найяскравіші втілення «Енеїди» та ілюструє історію появи твору. До експозиції увійшли перше видання «Енеїди» 1798 року, інші раритетні видання творів Івана Котляревського, костюми з відомих вистав за поемою, рідкісний посуд сучасників письменника, документи та фото пов’язаних з урочистим встановленням пам’ятника Котляревському 1903 року. Одним із найважливіших експонатів виставки є «Лексікон славеноросскій и имен толкованіє» Памва Беринди 1627 року, який фіксував існування української народної мови ще до появи поеми Котляревського. Виставка «Енеїда 225» триватиме до вересня 2023 року.

TikTok запускає власні книжкові нагороди для сегмента Великої Британії та Ірландії з метою «відзначити твори, авторів, контент і творців BookTok».  Нагороди у межах TikTok Book Awards, за які голосуватимуть користувачі соціальної мережі, будуть поділені на дев’ять категорій, зокрема за найкращу книгу року, автора року BookTok і творця року BookTok. Окремі категорії передбачені для книгарень та оформлення видань. На основі даних BookTok та інформації видавців вже сформували довгий список номінантів. Далі з ним працюватиме суддівська група, до складу якої увійшли популярні буктокери та експерти галузі.  Початок голосування за переможців премії розпочнеться у липні, а оголосять їх у серпні.

До Дня Києва міський голова столиці вручив мистецьку премію «Київ» видатним діячам, які розвивають національну культуру та презентують її на світовому рівні. Про це повідомили на сайті КМДА. «Українська культура показала своє особливе значення під час широкомасштабної війни, що триває вже понад рік. Столична влада доклала максимум зусиль, щоб ця подія відбулась, і щоб гідно відзначити найкращих митців столиці. Саме ви робите наше місто талановитим і прекрасним. Кожен із вас своїм особистим внеском створює неповторний образ Києва, формує його культуру і духовність», — зазначив Віталій Кличко. За його словами, твори, які відзначені цьогорічною премією, довели, що українське театральне, музичне, образотворче, циркове мистецтво славляться в усьому світі.

BBC Culture визначили перелік 100 найкращих дитячих книжок усіх часів. Список опублікували на сайті видання. У BBC зазначили, що список не «є вичерпним, а лише надихає до подальших відкриттів та дискусій». Список склали на основі опитування 177 книжкових експертів з 56 країн світу. Кожен учасник голосування назвав 10 найкращих дитячих книжок.

Міжнародна Букерівська премія, яку вручають за перекладені англійською художні твори, оголосила лавреата 2023 року. Нагороду отримала книжка “Time Shelter” («Прихисток часу») Ґеорґі Ґосподинова (Болгарія) у перекладі Анджели Родель. Українською роман буде називатися «Часосховище». Його перекладачі — Остап Сливинський та Христя Венгринюк. Раніше в Україні виходила збірка Ґосподінова «Природний роман та інші історії» (видавництво «Темпора»). Букерівська премія (The Man Booker Prize) — одна з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Перше вручення відбулося 1969 року. На Букерівську премію художньої літератури можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Великій Британії чи Ірландії.  Приз становить £50 000; 25 000 фунтів стерлінгів для автора та 25 000 фунтів стерлінгів для перекладача (або розділені порівну між кількома перекладачами). Міжнародна асоціація видавців (IPA) оголосила переможців премії Prix Voltaire 2023 року. Про це повідомили на сайті IPA. Лавреатом став іракський видавець Мазен Латіф Алі. Він заснував видавництво Dar Mesopotamia та опублікував низку книжок, у тому числі багато про єврейські громади та окремих євреїв Іраку. 31 січня 2020 року його викрали, і відтоді немає жодних відомостей про його місцезнаходження.

Український письменник Володимир Вакуленко став лавреатом спеціальної відзнаки IPA Prix Voltaire Award 2023. 24 березня Володимира Вакуленка викрали російські окупанти у селі Капитолівка поблизу Ізюма на Харківщині. Згодом стало відомо про його вбивство. Премія Prix Voltaire щороку відзначає видатні здобутки видавців по всьому світу у боротьбі за свободу слова. Номінантом на премію може стати будь-хто: фізична особа, ініціативна група або ж організація. Винагорода становить 10 000 швейцарських франків.

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ