Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #56

Поділіться цією сторінкою:

Українська журналістка, кураторка книжкових проєктів та літературних програм, виконавча директорка Українського PEN-клубу Тетяна Терен стала лавреаткою премії імені Леся Танюка «За збереження історичної пам’яті» 2023 року. Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці. «Премія імені Леся Танюка як аванс на майбутнє від людей, яких ціную і поважаю, і в пам’ять про людей, яких мені пощастило знати і яких я мала велику радість слухати і запитувати», — зазначила Терен.Вручення премії відбулося у Центрі Леся Курбаса в Києві. Премія імені Леся Танюка «За збереження історичної пам’яті» заснована 2018 року Всеукраїнською правозахисною організацією «Меморіал» імені Василя Стуса, Національним центром театрального мистецтва ім. Леся Курбаса та видавництвом «Дух і Літера». Вона присуджується щороку літераторам, митцям, режисерам, громадським діячам, дослідникам, історикам, науковцям незалежно від місця проживання за особливий внесок в українську культуру та історію та за стійкість громадянської позиції.

На каналі HBO можуть зняти серіал за всесвітом «Гаррі Поттера». У Bloomberg зазначили, що компанія Warner Bros. Discovery Inc. близька до укладення угоди щодо знімання серіалу. Наразі відомо, що кожен із сезонів серіалу відповідатиме одному із семи романів, щоб детальніше розкрити магічний світ, створений Джоан Ролінґ. Її залучать до роботи над шоу, щоб серіал був якомога ближчим до подій книжок. Водночас Ролінґ не буде шоуранеркою або однією з головних творців проєкту.

Роман Сергія Жадана «Інтернат» видадуть у Чехії. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив перекладач Мирослав Томек (Добродій Мирослав). Книжку надрукує видавництво Nakladatelstvi‌ Argo. На його сайті зазначають, що книжка вийде у червні 2023 року. 12 травня у межах книжкового фестивалю Svět knihy Praha відбудеться презентація книжки за участі автора. Під час презентації також відбудеться концерт гурту «Жадан і собаки». Як відомо, права на переклад «Інтернату» Жадана продали на 26 мов.

У Будапешті, в Центральній бібліотеці Столичної бібліотеки Сабо Ервіна, відбулось відкриття української книжкової полички у межах однойменного проєкту. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України у своєму Telegram-каналі. Бібліотеці в Будапешті передали понад 350 книг для дітей та дорослих здебільшого українських авторів, а також іноземних письменників і письменниць у перекладі українською мовою. Доступ до книжок вимушені переселенці чи українці, які мешкають в Угорщині, можуть отримати, оформивши бібліотечний абонемент. На знак підтримки України абонемент для українців буде безкоштовним.  Проєкт «Українська книжкова поличка» реалізується під патронатом Першої Леді України Олени Зеленської спільно з Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики України та Українським інститутом книги.

Комікс “PEREMOHA: Victory for Ukraine” став фіналістом Премії Бенджаміна Франкліна у номінації «Графічний роман». Про це йдеться на офіційній сторінці відзнаки. “PEREMOHA: Victory for Ukraine” є перекладом англійською української комікс-збірки «Шлях до Перемоги» видавництва The Will Production та продюсерської компанії Art Nation. Мальопис складається з 9 графічних новел, кожна з них створена в авторському стилі і жанрі. Серед авторів коміксу: Олександр Корешков, Катерина Кошелева, Євгеній Тончилов, Володимир Поворозник, Олег Окунєв, Ігор Курілін, Максим Богдановський, Богдана Вітковська, Назар Понік, Кирил Малов, Олексій Бондаренко. Як фіналіст Премії Бенджаміна Франкліна “PEREMOHA: Victory for Ukraine” буде нагороджений спеціальною медаллю на урочистій церемонії, що відбудеться 5 травня в Каліфорнії.

Японський студент на ім’я Таму розробив і сконструював апарат, який імітує рукопис. На винахід його спонукала поширена в японських університетах практика здавати письмові роботи у вигляді рукописів, що уникнути копіювання інформації з інтернету. Окрім того, правління культури Японії наполягає на необхідності збереження культури письма від руки.

У видавництві Yakaboo Publishing вийшов документальний комікс «Блекаут. Хроніки нашого життя під час війни Росії проти України». Авторки коміксу — відомі українські ілюстраторки Ганна Іваненко та Женя Полосіна, засновниці графічної студії Сері/граф.   «Блекаут» — це своєрідна документація і хроніка досвіду, який українці отримали цієї зими, а разом з тим — присвята мужності українців.

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ