Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск # 55

Поділіться цією сторінкою:

Український інститут книги оголосив, що протягом 2023 року проведе конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на випуск книжкової продукції за пріоритетними тематичними напрямами. У квітні відбудеться оголошення про старт конкурсу, але УІК закликає видавців вже зараз готуватися до подання документів на участь в ньому. Взяти участь у конкурсі зможуть юридичні особи всіх форм власності та фізичні особи-підприємці, зареєстровані в Україні.

Букерівська премія оголосила результати відкритого голосування, під час якого обирали ім’я для її статуетки. Про це йдеться на сайті The Booker Prize. До короткого списку імен увійшли: Берні, Беріл, Айріс, Мінерва, Калліопа та Джаніна. Перемогу отримало ім’я Берні – скорочення від Бернардін. Цей пункт у голосуванні був створений на честь Бернардін Еварісто, першої чорношкірої жінки – лауреатки Букерівської премії.

Команда Мистецького Арсеналу оголосила про проведення 11-го Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у 2023 році. Фестиваль триватиме з вечора 22 червня (офіційне відкриття) до 25 червня. «Протягом останнього року наша команда зробила багато важливого за кордоном: Книжковий Арсенал був присутній на різних найважливіших книжкових ярмарках та фестивалях світу зі своїми програмними подіями та спеціальними проєктами, в тому числі професійного спрямування – розказала в ексклюзивному коментарі Юлія Козловець, директорка Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал». – Але нам всім дуже не вистачало нашого реального фестивалю».

Організатори події зазначили, що структура Книжкового Арсеналу залишиться незмінною для відвідувачів і складатиметься з двох елементів: програмної частини фестивалю та книжкового ярмарку з відповідними тематичними секціями. Книжковий Арсенал відбуватиметься у лівому крилі першого поверху Старого арсеналу.

Українського поета, прозаїка та музиканта Юрія Андруховича вшанують меморіальною дошкою на Алеї письменників у Книжковій галереї в Освенцимі (Oświęcim Book Gallery). Про це повідомила представниця галереї Моніка Собота. Цьогорічний вибір журі Алеї вперше відрізняється від попередніх: раніше існували суворі рамки вибору лише серед польських авторів і авторок.

На засіданні Комітету з присудження премії імені Миколи Гоголя визначили лавреатку 2023 року Тетяну Кузан (Тетяну П’янкову). Про це повідомили на сайті Держмистецтв. Нагороду присудили за її роман «Вік червоних мурах», виданий у 2022 році у видавництві «Наш Формат». Премію імені Миколи Гоголя вручають щороку 1 квітня до дня народження письменника, її присуджують за найкращі літературно-мистецькі твори, які наслідують традиції творчості Гоголя, збагачені концептами історичної романістики, містицизму та сатири та утверджують національну самоідентифікацію. Премією на конкурсних засадах відзначають прозаїків, драматургів та сценаристів, які є громадянами України. Розмір нагороди — 20 тис. грн.

Мультитест (Національний мультипредметний тест ЗНО) можна буде скласти в понад 20 країнах світу. Основну сесію НМТ можна буде скласти у таких країнах: Австрія, Азербайджан, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, США, Фінляндія, Франція, Чехія і Швеція. Також учні, які потребуватимуть участі в додатковій сесії, зможуть скласти тест в Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Чехії. Під час реєстрації вступники, які планують складати НМТ за кордоном, матимуть змогу вибрати із наданого переліку найзручніший населений пункт. Якщо зʼявиться більш зручна для учасника локація, до 7 травня включно можна змінити реєстраційні дані й вибрати ближчий до місцеперебування населений пункт. Про нові локації повідомлять на сайті УЦОЯО.Реєстрація триватиме з 3 квітня до 3 травня.

Український повнометражний анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня» став найкасовішим в історії українського кінопрокату. Про це повідомили на сторінці FILM.UA Group у соцмережах. За даними Держкіно, касові збори «Мавки» протягом березня склали понад 98 млн грн. Мультфільм чотири вікенди поспіль очолює український бокс-офіс, попри те, що кожного тижня в прокаті відбуваються зокрема голлівудські прем’єри. За місяць прокату на стрічку продали 779 798 квитків.

Роботи української ілюстраторки Жені Олійник з’явились на сторінках The New York Times та The New Yorker. Про це вона повідомила на своїй сторінці в інстаграмі. Женя Олійник — українська ілюстраторка, журналістка та культурологиня. У The New York Times вийшов її комікс під назвою “What We Had to Lose” («Що ми були змушені втратити»). У ньому вона розповідає про кафе Veterano Brownie на Подолі, те, як воно відкрилося і чому закрилося. Про еволюцію стосунків у парі засновників. Про те, як змінювалися стосунки Жені.

У Національній спілці письменників України відбулося нагородження лавреата Державної премії імені Олеся Гончара 2023 року. Про це повідомило Міністерство культури України у своєму телеграм-каналі.

Владислав Стольников отримає нагороду за збірку віршів «Вітри на сполох», видану видавництвом «Юніверс» у 2020 році. Лавреата 2023 року оголосили в день 105-річчя від дня народження видатного українського письменника Олеся Гончара. Літературна премія імені Олеся Гончара заснована Міністерством культури й мистецтв України, Державним комітетом у справах національностей та міграції і Національною спілкою письменників України. Починаючи з 1998 року, щорічно присуджується одна премія до дня народження Олеся Гончара — 3 квітня

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ