Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Підтримка дітей під час війни. Поради психотерапевтки Оксани Верховод

Поділіться цією сторінкою:

Багато хто з наших читачів є батьками. Чого потребують діти в період воєнного стану і як допомогти. Розповідає друг бібліотеки психотерапевтка Оксана Верховод.

Безпека:

1. Дитині важливо відчувати контакт з дорослим, можливість з ним комунікувати,  створювати контакт. 

2. Створіть окремий простір для дитини із підручних засобів, це дасть змогу зробити побудований, структурований простір.

Визначеність:

1. Допоможе закрити цю потребу короткострокове планування. 

2. Надати можливість вибирати у дрібних речах. 

Спонтанність та гра:

В цьому допоможуть ігрові практики,  фантазування.

Чи потрібно з дітьми говорити про війну? 

Так, але в тій формі, яку зможе сприймати це їх психіка та логіка. Все одно діти перебувають з вами у сумісному полі і чують вашу комунікацію, відчувають обставини. А замовчування може спричинити неправильне розуміння ситуації та відчуття провини, перенаправлення на себе. 

Звісно, треба уникати інформації про втрати, чи якої-небудь травмуючої інформації. 

Намагатися комунікувати через малюнки і комікси.

Коли діти грають у боротьбу, військові події, просять дати їм іграшки накшталт меча, пістолета і подібне, це нормально, не варто їм забороняти. Це спосіб, у який дитяча психіка справляється з такими обставинами. Тільки варто пояснити, що гнів і агресія допустимі тільки у випадку захисту. 

Також непросто дітям, що залишили з батьками свої домівки, у них може виникати туга за домом, печаль, жаль. Їм потрібна ваша підтримка, поговоріть з дитиною, скажіть, що відчуваєте теж саме, відзеркалюйте її почуття.

Також складним для дитини може бути розлука з одним із членів родини. Якщо не можете зконтактувати зараз із родичем, спробуйте створити з дитиною листівку чи написати листа.

Будь-які види арт-терапії також будуть корисними. Побудуйте з дитиною укріплення або укриття із піску - це допоможе у відчутті безпеки. 

Даруйте дітям тепло і любов, і нагадайте їм, що вони важливі і не будуть залишені у будь-якій ситуації.

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ