Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Культурний фронт: письменники на війні та культурні проєкти про війну

Поділіться цією сторінкою:

З початком російської агресії проти України багато українських письменників та культурних діячів доєдналися до оборони країни. Хтось взяв у руки зрою. А хтось розпочав боротьбу на культурному фронті. Розповідаємо про письменників на війні, які висвітлюють свій воєнний досвід у соціальних мережах, та деякі важливі культурні проєкти про війну, адже таких ініціатив насправді дуже багато.

До лав тероборони долучились режисер та письменник Олег Сенцов, автор документальної книги про Василя Стуса, історик Вахтанг Кіпіані, письменники та видавці брати Капранови.

До лав ЗСУ вступив письменник Артем Чапай. Спеціально для PEN Ukraine він документує свій досвід.

Повернулися на фронт і військові письменники – Валерій Маркус (Ананьєв), автор книги «Сліди на дорозі», та лауреат Книги року BBC 2020 за твір «Юпак» Сергій Saigon. Письменник-ветеран Артем Чех вступив до лав тероборони. Віталій Запека, автор антивоєнного роману «Цуцик», також пішов до військкомату у перший день війни. До речі, пізніше він розповів, що на окупованих територіях орки одразу йдуть нищити українські книжки у бібліотеках.

Літературний критик Євгеній Стасіневич в партнерстві з порталом Provid.org започаткував проєкт «Культурний купол», в рамках якого він розмовляє з відомими інтелектуалами про російсько-українську війну. Стасіневич встиг поговорити з літературознавцем Мирославом Шкандрієм, письменницею Оксаною Луцишиною та філософом Гансом Ульрихом Ґумбрехтом. Ознайомитись з розмовами можна на сайті Проводу.

Об’єднання українських письменників та журналістів PEN Ukraine також проводить розмови, «Діалоги про війну», українських письменників з відомими на весь світ авторами, що підтримують Україну, – Вітольдом Шабловським, Маргарет Етвуд, Ольгою Токарчук та іншими. Відеозаписи розмов доступні у фейсбуці за хештегом #DialoguesOnWar.

Разом переможемо!

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ