Великдень – свято усіх свят!
Поділіться цією сторінкою: Духовними островами у житті українців завжди були народні традиції та звичаї. Вони вироблялися протягом століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення. Кожен з нас є спадкоємцем великої скарбниці народної культури. А це неможливо без грунтовного знання традицій та звичаїв. Саме в цьому й має стати у нагоді наша віртуальна виставка.
| Українські традиції /Упоряд.О.В.Ковалевський. - Х. : Фоліо, 2004. - 573 с. - (Перлини української культури) Унікальна антологія, чудове джерело для всіх, хто хоче відчути, чим жив український народ від давних-давен до нашого часу. Зібрані матеріали формують цілісну картину духовної й культурної діяльності українців у різні часи та епохи. |
| Українські традиції і звичаї [Текст]: Дитяча енциклопедія: Для дітей середнього шкільного віку / Авт.-упоряд. В.М.Скляренко, А.С.Шуклінова, В.В.Сядро. - Х. : Фоліо, 2006. - 318 с. : іл. - (Дитяча енциклопедія) Кожний з нас є спадкоємцем великої скарбниці народної культури, продовжувачем її традицій та звичаїв. А це неможливо безнаявності грунтовних знань. Саме в цьому й має стати у нагоді ця дитяча енциклопедія |
| Воропай, Олекса. Звичаї українського народу: Етногр. епос / Воропай, Олекса ; Післям. І.Андрусяка. - К. : Школа, 2006. - 384 с. : іл. Звичаї – це прикмети, за якими розпізнається народ, неписані закони, якими люди керуються в найменьших щоденних справах. Книга охоплює календарний рік українця, пропонуючи в комплексі народні обряди, прикмети та вірування |
| Обычаи, поверья, кухня и напитки Малороссии [Текст] : Научно-популярное издание / Авт.-упоряд. М.А.Маркевич; Передм. Л.Ф.Артюха. - Репр. изд. 1860 г . - К. : Час, 1992. - 192 с. : іл. Минуло вже понад 130 років від того часу, як вийшла в світ ця книга. Одним із перших, М.А.Маркевич звертається до народної медицини, описує прості та оригінальні страви української народної кухні, відкриває світ народної культури |
Після семи тижнів Великого посту велике свято Великдень збирає за столом сім’ю. Святковий стіл: м’ясні страви, салати та солодощі… Але головне - паски, крашанки та писанки. Як зробити красиво та урочисто, по-сучасному, не порушуючи давніх традицій, допоможе наша підбірка матеріалів. Тож готуємо і прикрашаємо разом з кращими фахівцями декоративного мистецтва!
Гарні господині в Чистий четвер починають пекти паски (інколи в п'ятницю або в субботу, де як заведено). До ритуалу випікання паски готуються заздалегідь. Пропонуємо деякий перелік ритуальних блюд та рецептів для їх приготування.
| Русский гастрономический календарь. Ч.1 : Январь-июнь / Сост. Н.Д.Затеева. - М. : Евразийский регион-Нива России, 1998. - 208 с. - (Б-ка домоводства для всех). Один з рецептів: «Паска. Рецепт монастирської кухні: 1 кг пшеничного борошна, 1,5 склянки теплої води, 2-3 стол. ложки молока, 50 гр. дріжджів, 2 яйця, 125 гр. вершкового масла, 100 гр. цукрового піску, 100 гр. промитих родзинок, жменю дрібно порізаних кубиками цукатів, товчений кардамон та кориця» |
| Празднуем пасху всей семьей. - М. : Мир книги, 2006. - 64 с. : ил. Один з рецептів: «Паска розова: 800гр. жирного сиру (м'якого), 3 яйця, 150 гр. вершкового масла, 3 ст. ложки сметании, ¾ склянки густого сиропу з вишневого варення (або желе із червоної смородини), цукровий пісок, ваніль» |
| Вербенець, Ольга. Великодній кошик [Текст] : Обряди і страви Великодніх свят / Вербенець, Ольга, Манько, Віра ; Худож. оформл. О.Шингур. - Пьвів : Свічадо, 2011. - 248 с. : іл. - Словничок: с.240; Покажчик страв: с.243. Один з рецептів: «Тюлєва паска: 2 склянки жовтків (20 жовтків), 1 склянка цукру, ½ склянки розтопленого масла, 1 склянкаітеплого молока, 3 склянки борошна, 3 ст. ложки дріжджів (60 гр.)» В книзі також є декілька більш сучасних рецептів, пристосованих до наших реалій та безліч рецептів інших страв (святкове снідання, Великодні смаколики, солодкий Великдень) |
| Праздничная трапеза [Текст]: в Светлое Воскресение принято подавать 48 блюд - по числу дней истекшего поста. Ведь, чтобы хорошо и вкусно разговеться, стол должен ломиться от яств: домашних разносолов, закусок, колбас, буженины и, конечно, сдобы / Инф. "Натали" // Натали. - 2009. - №4. - С. 130-137. Один з рецептів: «Паска за 2 години: 5 яєць, 0,5 л . молока, 10гр. сухих дріжджів, 200 гр. вершкового масла, 1,5 кг борошна, 2 ст. ложки горілки або коньяка, 50 гр. рослинної олії, 250 гр. цукру, 1 пучка солі (1/3 ч.л.)» |
| Печем кулич [Текст]: легкие пасхальные рецепты / Инф. "Домашний очаг" // Домашний очаг. - 2008. - №4. - С. 154-156. Один з рецептів: «Куліч до Великодня: 5 склянок борошна (просіяного), 1,5 склянки вершків (22%), 1 склянка цукру, 8 яєць (жовтки), 250 гр. вершкового масла, 1 склянка суміші горіхів та родзинок, цукатів, 100 гр. дріжджів (сухих – 10гр.), 1/3 ч. ложки солі» |
| Пасхальное застолье [Текст]: хозяева пасхального стола - куличи и разноцветные крашенки. Но сложно представить праздник без запеченного мяса, рыбки или сладостей. Пусть в этот день стол ломится от сытных блюд, а сердца переполняются радостью. Христос воскрес! / Инф. "Единственная" // Единственная. - 2007. - №4. - С. 162-166. Один з рецептів: «Моркв яна паска на 8 порцій: 1 кг борошна, 200 гр. цукру, 100 гр. вершкового масла, 6 яєць, 500 мл молока, 300 гр. моркви, 25 гр. дріжджів, 1/3 ч. ложки солі. Для глазурі: 200 гр. цукрової пудри, 2 яєчних білків, 1 ст. ложка лимонного соку» |
| Готовимся к Пасхе [Текст]: через неделю наступит самый светлый праздник - Пасха, воскресение Христово. Продумай заранее все до мелочей, чтобы встретить этот торжественный день красиво и радостно! / Инф. "Полина" // Полина. - 2007. - №13. - С. 16-19. Один з рецептів: «Паска княжа: 3 склянки борошна, 3 ст. ложки вершкового масла, 3 ст. ложки топленого масла, 6 жовтків, 6 ст. ложок сметани, 1,5 склянки цукру, цедра 1 лимона. 70 гр. свіжих дріжджів, родзинки» |
В субботу дехто допікає паски, а в основному фарбують крашанки. Причому нашим пращурам для цього не потрібна була ніяка хімія. Природними помічниками було лушпиння цибулі, кора дерева, коріння, квіти. Найчастіше крашанки фарбували в червоний колір, оскільки це схоже на кров Христа. Крашанки могли бути з малюнком. Окрім крашанок виготовляли й писанки. Сучасність вносить свої корективи. Часу обмаль. В продажу є готові півфабрикати з целюлози. Але знайдіть трошечки часу та продемонструйте уміння – і власнаоруч виготовлена крашанка появиться на вашому святковому столі!
| Ехлаков В. Пасхальные яйца из бисера [Текст] / В. Ехлаков // Наука и жизнь. - 2007. - №4. - С. 100-101. Плетіння з бісеру приваблює не тільки жінок, але і чоловіків. Майстер Владислав Єхлаков (http://biser.info/fullereny_ot_viad-a) розробив схеми плетіння пасхальних яєць без основи-каркасу. «Виготовлення яйця чимось схоже на плетіння фулерена. Для маленького зеленого яйця з вкраплюванням жовтого і червого кольорів знадобляться круглий бісер одного розміру, леска діаметром 0,25 мм і довжиною біля 2 метрів , бісерна голка…» |
| Готовимся к Пасхе [Текст]: через неделю наступит самый светлый праздник - Пасха, воскресение Христово. Продумай заранее все до мелочей, чтобы встретить этот торжественный день красиво и радостно! / Инф. "Полина" // Полина. - 2007. - №13. - С. 16-19. Способів декорування яєць дуже багато – від варіння яєць в цибулинному лушпинні до сучасних термоплівок. Але можна придумати щось своє, оригінальне: «Пасхальна композиція на столі: З кольорового паперу сформуйте велике гніздо, прикрасьте його яскравими стрічками з паперу. Покладіть до гнізда крашанки та саморобні курчата з яєць…» |
| Идеи к Пасхе [Текст]: Пасхальные букеты символизируют пробуждение природы, поэтому ваши цветочные композиции должны быть яркими, весенними и поднимающими настроение / Инф. "Мой уютный дом" // Мой уютный дом. - 2010. - №4. - С. 26-32. Декоративні ефектні ідеї, що піднімають настрій: цікаві саморобки, святковий стіл, незвичайні прикраси. 22 сторінки для творчого натхнення |
| Пасхальные мотивы [Текст]: украшать дом всей семьей к Пасхе - самому долгожданному весеннему празднику - настоящее удовольствие. А ещё - отличный повод порявить талант дизайнера / Инф. "Натали" // Натали. - 2009. - №4. - С. 138-143. Довгоочікуване пробудження природи - це і тепле сонечко, і квітуюча зелень, і, звісно, світле свято Пасхи. Прийшов час весняного оновлення оселі |
Всі запропоновані видання є частиною фондів нашої бібліотеки і ви можете їх отримати, відвідавши нас за адресаю: вул. Л.Толстого, 49, тел .: 288-30-12 .