Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Розстріляне відродження – революція в українській літературі

Поділіться цією сторінкою:

У Міській молодіжній бібліотеці протягом тижня вшановували пам’ять жертв голодоморів та політичних репресій в Україні. До цієї теми провели мультимедійну презентацію, огляди літератури, бесіди. 

Голодомор - не єдина трагедія українського народу. Друга не менша трагедія - знищення мозку нації, адже коли знищується мозок нації, то це веде до її жахливого занепаду.

Мультимедійна презентація «Розстріляне відродження – революція в українській літературі», на якій були присутні старшокласники 165 школи, розкрила інформацію про більшовицький терор 30-х років, що прийшов на зміну українському відродженню 20-х років і зупинив розвиток української літератури. Значна частина молодих талановитих письменників, поетів, діячів культури загинула в сталінських тюрмах.

Саме про цих людей прийнято говорити, що вони символізують «Розстріляне відродження».

У 30-ті роки XX століття Україна втратила не лише ціле покоління, а й багато ідей, які митці вкладали у свої твори. Була знищена і загублена величезна кількість робіт, які могли б зробити вагомий внесок у формування самоідентичності української нації в майбутньому, стати її гордістю. 

Зустріч у бібліотеці зі школярами, які переглянули презентацію, є даниною пам’яті всіх безвинно убієнних, хто загинув від кровавого молоха радянської доби і водночас застереженням для сучасної інтелектуальної еліти, яка має брати на себе відповідальність за все, що відбувається в суспільстві, адже злочинні режими відтворюються дуже швидко, і якщо цьому не запобігати, саме еліта нації першою потрапляє в пастку.

Приємно вразила небайдужість і зацікавленість молоді такою серйозною темою, бо без пам’яті про свою історію немає майбутнього.

«Не спи, моя рідна земля,

Прокинься, моя Україно.

Відкрий свої очі у світлі далеких зірок.

Це дивляться з темних небес

Загиблі поети й герої

Всі ті, що поклали життя за майбутнє твоє».

(фрагмент пісні «Не спи, моя рідна земля» групи «Мандри»)

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ