Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.
Останнє оновлення: 20.05.2022 р.

ЗБЕРІГАННЯ продуктів харчування довготривалих термінів використання

Інформаційно-WEBліографічний дайджест

Період військових дій є важким часом для мирного населення, зокрема, виникають труднощі з харчуванням. Багато хто намагається запастися продуктами з максимальним терміном зберігання.

Температурний режим, рівень вологості, обрана ємність для продуктів – все це має значення для правильного зберігання продуктів. Адже часто саме неправильне зберігання призводить до псування продовольства. А зіпсовані продукти не тільки втрачають смакові якості, а й стають небезпечними для здоров'я.

Найчастіше неправильне зберігання сипких продуктів призводить до їх псування, вони втрачають не тільки смакові якості, а й стають небезпечними для здоров'я. Деякі вважають за краще залишати їх в поліетиленових пакетах, але робити цього не рекомендується: в них продукти можуть відволожитися, «задихнутися» і придбати неприємний запах і смак. Як потрібно правильно зберігати сипкі продукти, такі як рис, борошно, макарони, цукор, чай і т.д. дивіться у матеріалах дайджесту.

Один з ворогів сипучих продуктів, особливо круп, – це цвіль, яка зазвичай розвивається через підвищеної вологості на кухні. В сипучих продуктах можуть з'явитися і комахи. Один з поширених шкідників - борошноїд суринамский. Це коричневий жучок, який заводиться в борошні, різних сортах круп, сухофруктах. На відміну від мікроорганізмів, комахи не знищують крупи, а забруднюють їх. Але при високій концентрації шкідники або продукти їх життєдіяльності можуть призвести до харчового отруєння.

На контейнери з крупами, борошном, спеціями потрібно наклеїти стікери з датою закладки вмісту, щоб слідкувати за терміном їх придатності.

У період воєнних дій на території України може виникнути ситуація, коли немає електроенергії. А отже, і холодильник не працюватиме. Що робити, якщо вимкнули електроенергію? Практично будь-який продукт можна зберегти чи продовжити його термін придатності. Як саме – читайте нижче в порадах Євгена Клопотенка

Продукти тривалого зберігання

Мед не втрачає своїх смакових якостей протягом багатьох років, проте важливо вибирати дерев'яну або скляну тару для зберігання цього продукту. Мед зберігається кілька років

 

Сіль і цукор можуть зберігатися приблизно 8 років. Таким же терміном зберігання наділені цукрові льодяники і іриски.

 Макарони можна зберігати до 2 років, якщо в приміщенні сухо.

Шоколад без добавок в домашніх умовах може зберігатися близько року, якщо ж він містить ягоди або горіхи, то наполовину менше.

Згущене молоко в банках з металу може зберігатися 1 рік, в упаковці з пластику – 6 місяців.

Немиті яйця зберігаються поза холодильником близько 30 днів, в холодильнику – до 3 місяців. Соняшникова олія зберігається до 4 місяців.

Білий рис – крупа-рекордсмен за терміном зберігання, оскільки залишається їстівним кілька років.

Гречку і пшоно можна зберігати не більше 9 місяців, манку – 10 місяців, вівсянку – 1 рік, горох – 2 роки.

Консерви можуть не псуватися роками.

Спеції, різні види сухих заправок і бульйонних кубиків залишаться придатними до року. https://www.rbc.ua/ukr/styler/otlichit-poleznye-konservy-vrednyh-nekotorye-1647939117.html як відрізнити корисні консерви від шкідливих.

Як зберігати сипкі продукти

Найчастіше неправильне зберігання сипких продуктів призводить до їх псування, вони втрачають не тільки смакові якості, а й стають небезпечними для здоров'я. Деякі вважають за краще залишати їх в поліетиленових пакетах, але робити цього не рекомендується: в них продукти можуть відволожитися, «задихнутися» і придбати неприємний запах і смак. У цій статті ми розповімо, як потрібно зберігати сипкі продукти, такі як рис, борошно, макарони, цукор, чай і т.д.

Розставити все на свої місця, вигнати безлад і хаос з улюбленої кухні допоможуть численні контейнери і ємності для продуктів різної форми і розмірів. Правильно обрана ємність для сипучих продуктів має велике значення.

Основні вимоги до ємностей для зберігання сипучих продуктів:

Герметичність наявність притертої кришки для запобігання вбирання вологи і сторонніх запахів з повітря. Оптимальний варіант  контейнери і ємності, на кришках яких присутні прокладки ущільнювачів, або пробки, що загвинчуються чи відкидаються з зажимом.

Практичність  форма виробу має величезне значення в плані економії місця в шафі або на полиці. Циліндричні ємності зручніше у використанні, але квадратні або прямокутні допоможуть максимально задіяти простір полиць як по ширині, так і по висоті. У деяких кришки забезпечені дозаторами для великих і дрібних сипучих продуктів, що допомагає уникнути просипанню круп.

Особливості матеріалу  необхідно звертати увагу на якість виробів. Наприклад, вироби з дешевого пластику довгий час зберігають неприємний запах. Дерев'яні  добре вбирають аромати і тому можуть служити для зберігання лише одного конкретного продукту.

Прозорість  дуже зручно, можна відразу визначити, що знаходиться в ємності. Скляні банки ідеально підходять для цих цілей, але призначені для зберігання продуктів в шафах, коморах і місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів. Вони добре миються, не вбирають запахів продуктів, їх добре використовувати для зберігання різних спецій, приправ і прянощів. Скляні банки виготовляються з міцного матеріалу, виглядають доречно і красиво на будь-якій кухні.

До речі, сучасні прозорі контейнери, які виготовлені з жароміцного скла, що витримує температуру від -40 до +300, можуть використовуватися не тільки для зберігання, але і для заморозки продуктів, а також для розігріву їжі в мікрохвильових печах і навіть для запікання в духовій шафі.

А ось на відкритих полицях зберігати продукти краще в тарі, яка не буде пропускати світло. Це напівпрозорі пластикові контейнери, керамічні баночки, металеві або дерев'яні ємності.

Керамічні баночки з замком і спеціальні фарфорові сервізи мають не тільки стильний і красивий дизайн, який прикрасить ваш кухонний інтер'єр, але і дуже зручні. Вони не прозорі, але за кольором або малюнком можна легко визначити, що лежить в кожній ємності. Добре, якщо їх кришки забезпечені силіконовими прокладками для забезпечення щільного прилягання. Це дуже «атмосферні» ємності, ідеально підходять для кухонь в стилі «кантрі».

Сучасні пластикові контейнери виготовлені з харчового пластика - самий бюджетний варіант. Вони відрізняються легкістю, компактністю, мають порівняно невисоку вартість. Їх можна використовувати для зберігання і заморожування продуктів. Широкий вибір різних форм, кольорів і розмірів, комплектуються спеціальною кришкою, щоб всередину не пробрався жоден шкідник.

Якісні металеві контейнери з нержавіючої сталі не схильні до корозії, легкі і міцні. Виглядають стримано і стильно, добре пасують до кухонь в стилі «модерн» або «хай-тек». Вони довговічні, на відміну від простих металевих ємностей, в яких з часом може утворитися іржа, негативно впливає на якість продукту, що зберігається.

У нас в магазинах посуду є багато варіантів ємностей для зберігання сипучих продуктів на будь-який смак і гаманець. Це товар тривалого використання і дуже важливо, що б він радував Вас зовнішнім виглядом і функціональністю протягом багатьох років.         https://makitra.ua/ua/blogs/kak-xranit-sypuchie-produkty

Як правильно зберігати сипкі продукти

Далеко не всім відомо про те, як необхідно зберігати сипкі продукти для збереження їх властивостей.

Особливість всіх сипучих продуктів у тому, що у них велика площа дотику із зовнішнім середовищем. З-за цього, такі шкідливі при зберіганні фактори, як вологість, сторонні запахи, світло, температура, діють на сипучі продукти дуже швидко і часто незворотньо.

Тому так важливо знати правила зберігання солі, цукру, борошна і круп. Першим ділом зберігайте ці продукти окремо від речовин з сильним запахом, таких як прянощі, сушені трави, овочі і гриби, а так само не поруч з миючими та миючими засобами, які зазвичай містити пахучі віддушки. Так, наприклад, чудово пахне сушений буркун може надати зберігаються з ним на одній полиці круп, борошна і цукру зовсім не смачний присмак, начебто косметичного.

Друга умова зберігання – темрява. Сонячне світло руйнівно діє на багато речовини. І сипучі продукти тут не виняток. Обов’язково тримати борошно, цукор і крупи закритими в шафі, і бажано в непрозорих ємностях.

Як позбутися від підвищеної вологості?

Так само потрібно остерігатися підвищеної вологості. Вона небезпечна для всіх сипучих продуктів, цукор і сіль від вологи стають грудкуватими, а борошно і крупи можуть запліснявіти. Якщо в приміщенні дуже волого і не вдається забезпечити сухе зберігання продуктів, покладіть в шафку вологопоглинальні речовини, що найефективніше це селикагель, а найбільш доступне – негашене вапно. Класти такі речовини треба в невеликі щільні полотняні мішечки і розкладати їх між продуктів.

Ще для деяких круп (вівсяна крупа, геркулес, пшоно, гречка) бажано прохолодне зберігання, інакше вони можуть придбати гіркий присмак. При температурі вище 15-18 градусів містяться в цих крупах рослинний жир гіркне. Якщо не вдається забезпечити таку температуру, то краще не запасати ці крупи про запас у великих кількостях.http://vidpoviday.com/yak-pravilno-zberigati-sipki-produkti

Як зберігати продукти БЕЗ холодильника у період війни

(поради кулінарного експерта Євгена Клопотенка)

Як зберегти продукти, якщо немає світла?

У період воєнних дій на території України може виникнути ситуація, коли немає електроенергії. а отже, і холодильник не працюватиме. Що робити, якщо вимкнули електроенергію? Практично будь-який продукт можна зберегти чи продовжити його термін придатності. Головне – знайти будь-яке прохолодне місце. 

Кулінарний експерт Євген Клопотенко ділиться своїми порадами, як зберігати продукти в умовах війни без холодильника.

Як зберігати продукти без холодильника

Овочі та фрукти. Здебільшого, овочі та фрукти можна зберігати й без холодильника. Важливо знайти не тільки прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк добре зберігаються, якщо їх скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені чи світло. Якщо це станеться, овоч почне виділяти зелений пігмент – хлорофіл. Таку картоплю не бажано вживати в їжу. Якщо бачите перші ознаки того, що фрукти та овочі почали псуватися, то деяким можна продовжити термін придатності. З фруктів та ягід зваріть варення чи джем, зробіть цукати, а овочі законсервуйте чи заквасьте. Ще можна зварити компот.

М’ясо. Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, то кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно у металеву ємність та виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також із будь-якого м’яса можна зробити тушкованку. Така консервація за правильних умов приготування буде мати термін придатності до 3 років. Ще один лайфхак, аби зберегти м’ясо без холодильника – скласти його в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Також можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Аби потім вживати таке м’ясо, попередньо його потрібно вимочити у воді, щоб позбутися зайвої солі.

Риба. Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Подовжити термін придатності також можна за допомогою солі. Очистьте рибу від луски, приберіть нутрощі та зябра, помийте та добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у прохолодне місце. Потім таку рибу можна вимочити у воді та смажити або висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеціальних умов зберігання.

Вершкове масло та сир. Масло додатково оберніть пергаментним папером, складіть у ємність та залийте холодною трішки підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура, спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце. Сир добре зберігається без холодильника, але його обов’язково потрібно скласти у пакет та добре завернути, аби він не підсушувався.

Молоко, сир та сметана. Щоб продовжити термін придатності молока, прокип’ятіть його, додавши ½ ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте у сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть їх у холодну воду. Те ж саме зробіть із баночками сметани.

Хліб можна зберігати в холодильнику чи навіть у морозилці. Якщо вимкнули електроенергію та він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками та розкладіть на деко, аби шматки не торкалися один одного. Виставте деко в добре провітрюване приміщення. На наступний день у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.

https://1plus1.ua/novyny/ak-zberigati-produkti-bez-holodilnika-u-period-vijni-poradi-evgena-klopotenka

Знеструмили будинок чи місто? Як зберегти їжу з холодильника

Перебої з електроенергією можуть вплинути на продукти в холодильнику. 

У Центрі громадського здоров’я розповіли, як зберегти їжу безпечною до вживання.

Стандартно у холодильнику зберігається температура 4°С або нижче. У морозильній камері – нижче нуля. 

Якщо двері холодильника міцно зачинені, то він зберігає холод впродовж 4 годин. Повна морозилка триматиме мінусову температуру 48 годин, а якщо вона напівпорожня – 24 години. 

Коли цей час мине, температура поступово підвищуватиметься, а продукти можуть псуватися. Тому важливо підготуватися:

Заморозьте контейнери з водою або портативні охолоджувальні елементи для холодильника. 

Вони допоможуть зберегти сталу температуру їжі, якщо доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід. Контролюйте температуру. 

Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими. 

Якщо електроенергія відключена більш як 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильник.

Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. 

Так само треба вчинити з харчами, які змінили запах, колір чи текстуру. 

Через 4 години без електрики в холодильнику (якщо не маєте додаткового охолодження), треба позбутися продуктів, які швидко псуються. 

Наприклад, викинути м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, молочні продукти та їхні залишки.

Можна безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче. 

              Вікторія Андрєєва  https://life.pravda.com.ua/health/2022/03/11/247761/

Тонкощі зберігання круп та інших сипучих продуктів

Основні правила зберігання

Щоб уникнути проблем з продуктами у себе на кухні, уважно вивчіть їх ще в магазині. Пошкоджена упаковка, злиплі крупинки, чужорідні вкраплення серед зерен - все це сигналізує про те, що товар купувати не варто. Якщо немає можливості оцінити продукт візуально, наприклад, якщо він продається в непрозорому пакеті або коробці, орієнтуйтеся на дату виробництва та рекомендований термін зберігання.

Незважаючи на те, що на виробництві вживаються заходи щодо запобігання зараження круп комахами, неприємні винятки трапляються. Тому перед тим, як прибрати крупу на зберігання, її рекомендується ще раз перевірити на наявність цвілі і личинок і пересипати з магазинної тари. Деякі вважають за краще залишати рис та інші крупи в поліетиленових пакетах. Але цього робити не рекомендується: в них продукти можуть відволожитися, «задихнутися» і придбати неприємний запах і смак.

Краще зберігати борошно, рис, цукор та інші продукти в закритих банках і контейнерах. Перед тим, як щось засипати в банку для зберігання, її необхідно добре помити з миючим засобом і просушити. Для зберігання продуктів у великих обсягах підійде полотняний мішок, проварені в сольовому розчині. Матерія дозволяє продуктам «дихати» і не залежуватися, а сольова перешкода не дає комахою пробратися всередину.

Сипучі продукти не повинні зберігатися під сонячними променями. Найкраще місце для них - це кухонну шафу. Там темно, прохолодно і сухо - це кращі умови для сипучих продуктів. Мішки з цукром не можна ставити прямо на підлогу. Їх краще помістити на який-небудь піддон далеко від джерел вологи і тепла.

Корисні рекомендації

Під час зберігання вологість повітря в приміщенні не повинна перевищувати 65-70%, а температура - 19-20 градусів.

Для манки, перловки, пшона і вівсянки бажано прохолодне зберігання. Інакше вони можуть придбати гіркуватий смак. Це пов'язано з тим, що при температурі вище 16-18 градусів рослинний жир може прогіркнути. Якщо не вдається підтримувати таку температуру, купуйте ці крупи в невеликих обсягах.

Неприпустимо зберігання круп в підвальних, погано вентильованих і сирих приміщеннях.

Не набирайте цукор, борошно і спеції мокрій або вологою ложкою. Намоклий продукт може не тільки втратити свої якості, але і запліснявіти. З тієї ж причини не варто тримати відкриті ємності з сипучими продуктами над каструлею або сковородою, коли там щось готується.

Сіль, цукор, борошно, рис та інші крупи в відкритих упаковках не зберігайте поруч з продуктами, що мають сильний запах. До таких продуктів можна віднести прянощі, сушені гриби і трави.

Також поруч з місцем зберігання сипучих продуктів не повинні стояти чистячі і миючі засоби, що містять пахучі аромати.

Щоб зберегти смакові якості продуктів і уберегти їх від псування, постарайтеся не робити оптові закупівлі без особливої необхідності. Краще оновлювати запаси в міру використання.

Особливості зберігання спецій

Існує безліч натуральних ароматичних добавок - це пряні трави, сушені суцвіття, коріння і т. Д. Приправи не можуть зіпсуватися чи прокиснути. Але при неправильному зберіганні вони можуть втратити свій смак і аромат. В цілому при зберіганні спецій необхідно дотримуватися тих же рекомендації, що і при зберіганні всіх інших сипучих продуктів. Але є кілька нюансів, які обов'язково варто врахувати.

В першу чергу необхідно враховувати терміни зберігання спецій. Насіння зберігаються до 3-4 місяців, пряні трави - 1-2 роки, мелені спеції - не більше 1 року. Рекордсменами за термінами зберігання серед прянощів вважаються кориця, перець і гвоздика. Прянощі в суцвіттях або горщиках краще молоти безпосередньо перед додаванням в блюдо, так як в молотом вигляді вони швидше втрачають свої властивості.

Багато хто купує приправи в пакетиках, які після розтину втрачають свою герметичність. Щоб зберегти смак і аромат, приправу краще пересипати в невеликі керамічні або скляні баночки. Не забувайте, що спеції не люблять перегріву, тому вони не повинні зберігатися поруч з газовою плитою. Приправи на основі червоного перцю (паприка, чилі) краще зберігати в холодильнику. Для інших прянощів зберігання в холодильнику не потрібно.

Народні секрети для довгого зберігання

Щоб в купленій крупі не завелися комахи, покладіть її на 1-3 дні в морозильну камеру прямо в упаковці від виробника. Також можна прожарити крупу на сковороді, в духовці або мікрохвильовій печі.

Покладіть в рис червоний пекучий перець. Перець не тільки захистить рис від комах, але і запобіжить появу затхлого запаху.

На дно ємності з крупою можна покласти ганчір'яний мішечок з сіллю.

Також в рис можна покласти неочищену часникову часточку або шматочок засушеної цедри лимона. Каштан також допоможе захистити крупи від появи жучків і черв'ячків.

У борошно покладіть шматочок скрученої фольги, металеву ложку або лавровий лист.

Дуже часто сіль злежується грудками. Щоб цього уникнути, покладіть в неї рис (буде достатньо кількох зерен).

У цукрі можуть завестися мурахи. Щоб запобігти їх появі, покладіть в мішок з цукром кілька сухих апельсинових або лимонних кірок.

Для профілактики появи жучків під час генерального прибирання протріть кухонну шафку розчином оцту. А щоб позбутися від запаху оцту, розкладіть на полицях ватні диски, змочені в лавандовому олії.

Щоб в кухонних шафках було сухо, розкладіть по кутах лаврове листя або скляні чашечки з вапном. Також можна поставити кілька відкритих ємностей з сіллю, яка вбирає вологу і дезінфікує.

Дотримання всіх умов зберігання продуктів не тільки оберігає ваші запаси від псування, але і дозволяє підтримувати чистоту і порядок на кухні. Якщо ви все-таки щось прогледіли, і це привело до появи цвілі або комах, без жалю позбавляйтеся від цих продуктів. Не варто економити на своєму здоров'ї.                

Докладніше див на:      https://uk.snughomedecor.com/article-tonkosti-hraneniya-krup-i-drugih-sipuchih-produktov

Як зберігати крупи в домашніх умовах і як це правильно робити /фрагменти статті/

Щоб правильно зберігати крупи в домашніх умовах, потрібно чітко знати, де і при якій температурі їх краще тримати, які строки придатності кожного виду зерна.

Правила

Щоб максимально зберегти смакові якості круп, необхідно дотримуватися наведених нижче правил.

Обов'язково пересипайте куплені сипучі продукти в спеціальні харчові контейнери.

Місце зберігання повинно бути сухим і темним, з хорошою вентиляцією.

Оптимальні умови зберігання - температура від -5 до +5 °С і вологість 60-70%. Стежте, щоб максимальна температура не перевищувала +18 °С.

Не тримайте поряд з крупами продукти, які різко пахнуть (копченості, спеції і т. д.).

Народні хитрощі

Зберегти запаси крупи в належній якості допоможе народна кмітливість. Щоб у сипучих продуктах не заводилися жучки та інші комахи, обов'язково після покупки просмажте їх на сковороді або добу потримати в морозилці прямо в упаковці від виробника.

Деякі господині вважають за краще для цих же цілей класти в ємності з зерном зубчики часнику, лавровий лист або лимонні кірки. Інші замість різких запахів використовують шматочки фольги або звичайні столові ложки. Досить покласти їх у крупу, і жучки будуть обходити ваші запаси стороною.

Щоб уберегти рис від затхлого запаху, який може виникнути від довгого зберігання, кладіть в ємності стручок червоного пекучого перцю.

У зимовий час року сипучі продукти можна перенести на балкон. Низькі температури не тільки захистять їх від жучків, але і дозволять значно продовжити терміни зберігання.

Візьміть на озброєння перераховані поради, і тоді у ваших запасах ніколи не заведуться непрохані гості. Пам'ятайте, щоб правильно зберігати крупи в домашніх умовах, потрібно чітко знати, де і при якій температурі їх краще тримати, які строки придатності кожного виду зерна. 

Детальніше тут: https://ukr.media/food/380154/

WEB-ліографія

http://vidpoviday.com/yak-pravilno-zberigati-sipki-produkti Як правильно зберігати сипкі продукти

http://vidpoviday.com/yak-zberigati-sipki-produkti Щоб правильно зберігати сипкі продукти, прочитайте наші корисні рекомендації

https://www.youtube.com/watch?v=pUYhZGucQkg Як зберігати сипучі продукти та крупи 

https://znaimo.gov.ua/zberihannia-produktiv-temperaturnyi-rezhym Зберігання продуктів. Температурний режим.

https://life.pravda.com.ua/society/2019/07/12/237485/ Чи правильно ви зберігаєте продукти в холодильнику. Перевірте і пройдіть ТЕСТ

https://makitra.ua/ua/blogs/kak-pravilno-xranit-xleb Як правильно зберігати хліб

Прості рецепти хліба у домашніх умовах: без дріжджів, на кефірі, содовий хліб

Бібліограф-упорядник: Наталя Фоміна

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ