Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.
Останнє оновлення: 20.05.2022 р.

Народний український суперфуд: цибуля ведмежа або черемша

Бібліографічно-інформаційний фітоогляд

Корисні поради для підтримки здоров’я та збагачення раціону

Дикий часник, цибуля ведмежа або черемша – смачна рослина, що має чимало корисних властивостей. Багата та мінерали та вітамін С вона значно краще допоможе справитися із застудою, ніж часник. Також черемша помічна при серцево-судинних захворюваннях. Черемша – рослина, яку знає кожен, проте у різних регіонах її називають по-своєму. Черемша відома як цибуля ведмежа, часник ведмежий, левурда і леверда та дикий часник. Черемшу використовують у харчуванні та медицині у більшій частині Європи.

За роки інтенсивного збирання та заготівлі цієї рослини в Україні її стало значно менше. Зараз рослина має природоохоронний статус та занесена до Червоної книги України. Тож самовільний збір цієї трави є нелегальним. Проте її можна виростити у власному городі.

Смачно та корисно: весняна рослина, яку потрібно включити до раціону

Сербські вчені провели дослідження, присвячене впливу черемші на організм. Його визначає високий вміст у листі рослини вітаміну С, ефірних олій та мінералів.

Дослідження показало, що вживання черемші в їжу має виражений спазмолітичний вплив і полегшує стан при низці порушень шлунково-кишкового тракту. Також черемша має антимікробний ефектом, у ній є речовини -  сильні антиоксиданти.

Фахівці попереджають, що цибулини черемші містять у сім-вісім разів менше вітаміну С, ніж листя. Збирати листя для споживання потрібно навесні, до цвітіння рослини. Цибулини дозрівають не раніше серпня. Незважаючи на порівняно невеликий вміст корисних речовин, їх також можна використовувати для приготування різноманітних страв.  https://lhealth.info/14700/smachno-ta-korysno-vesniana-roslyna-iaku-potribno-vkliuchyty-do-ratsionu

Користь черемші для організму

Хоча черемша схожа за смаком із звичайним часником, проте має значно більше корисних властивостей. І одна рослина й інша добре впливають на серцево-судинну систему, проте черемша дає кращий ефект. Вона стане в нагоді тим, у кого високий кров’яний тиск. Рослина стимулює роботу серця, знижує ризик інсульту і блокує створення холестеринових бляшок. Також допомагає при застудах, а завдяки фітонцидам стимулює роботу кишково-шлункового тракту.

Які корисні речовини та вітаміни містяться у черемші

Надзвичайно корисно вживати черемшу навесні. Багато хто після холодної та малосонячної зими скаржиться на авітаміноз. Черемша – чудовий помічник у цьому випадку, адже вона справжнє джерело вітамінів та мінералів.

Найбільш відома рослина своїм високим вмістом вітаміну С. Також у ній є лізоцим, ефірні масла та фітонциди, що надає їй антимікробного ефекту. Останні містяться у всім нам відомих цибулі, хроні, часнику та звіробою. Достатньо кілька хвилини пожувати листочок черемші, щоб вбити всю погану мікрофлору у ротовій порожнині

Черемша: денна норма і протипоказання

Хоча рослина має чимало корисних властивостей для здоров’я, проте нею не варто зловживати. Фахівці рекомендують їсти від 10 до 25 листків щодня. Вживання більшої кількості черемші може спричинити безсоння, головні болі та навіть розлади шлунку.

Уважно до вживання рослини треба поставитися тим, хто має проблеми зі шлунком. Черемша стимулює роботу кишково-шлункового тракту, тому її не варто вживати людям, що мають виразки та гастрит. Також вона негативно відіб’ється на здоров’ї вагітних, людей, які мають епілепсію, гепати, панкреатит та холецистит.

Ті, у кого ж немає проблем, можуть сміливо додавати черемшу до своїх страв. Тим більше, що рослина має мінімальну кількість калорій. Свіжа черемша – 35 кКал, а от відварена з олією вже матиме 124 кКал.

Для приготування страв використовують стебло, листя та цибулину. Свіжу черемшу додають до салатів, супів і до начинок для пирогів. У Німеччині,  традиційно, цю корисну рослину використовують навіть при випікання хліба. Як не дивно, але дикий часник чудово кваситься, маринується та солиться. Єдине чого не рекомендують робити із черемшею – це сушити її. Тоді трава втрать всі свої корисні властивості.

Що приготувати з черемші?

Дикий часник стане в нагоді, щоб приготувати легкий проте ситний сніданок.

Розпочати можна із бутербродів з пастою.

Для приготування вам знадобляться: 3 яйця, 150 грам твердого сиру, кілька листків черемші, 2-3 столові ложки майонезу, або йогурту без домішків.

Черемшу потрібно дрібно порізати та розтерти у ступці доки не виділиться сік. Сир та яйця натерти на терці. Все змішати та додати майонез. Пасту намазати на шматочок хліба. Смачний та корисний сніданок готовий.

Також можна законсервувати черемшу на зиму. Так вона збереже більшість своїх корисних властивостей.

Щоб засолити 1 кг черемші візьміть 600 грамів солі. Перш за все листя та стебла ретельно помийте та вимочіть у холодній воді пів години. Відтак їх треба ошпарити окропом та викласти у стерилізовану банку шаром завтовшки 2-3 сантиметри. Кожен шар черемші покрийте сіллю.

Банку закрийте капроновою кришкою та зберігайте у холодному місці.

 

 

Можна черемшу і засмажити.

Для цього знадобляться: 75 грамів дикого часнику, по одній чайній ложці рослинної олії та вершкового масла, червоний молотий перець, сіль, лимонний сік (за бажанням)

Перед приготуванням черемшу потрібно ретельно промити і висушити. На сковорідці розігріти рослинну олію та додати вершкове масло. Викласти на пательню черемшу, посолити та поперчити. Смажити дикий часник потрібно до того моменту, доки він стане м’яким. Для цього знадобиться всього 5-6 хвилин.

Смажену черемшу викласти на тарілку. Вона смакуватиме як гарячою, так і холодною. До черемші пасуватимуть соуси, зроблені на сметані чи йогурті.

Приготувати із дикого часника можна чимало став. Головне – бажання та натхнення зробити щось нове та цікаве. А якщо ви ще ніколи у життя не смакували черемшею, то зараз саме час. Поцікавтесь у господинь по-сусідству, чи не вирощують вони цю надзвичайно корисну рослину.

https://zak.depo.ua/ukr/zak/cheremsha-korisni-vlastivosti-ta-smachni-stravi-202104101307349

Страви з Черемші

Салат «Весняний» Для приготування цього вітамінного салату вам буде потрібно: пекінський салат – 300 грамів; огірки – 2 штуки середнього розміру; черемша – 70 грамів; кріп, зелена цибуля – маленький пучок зелені; лимон. Огірки треба покришити соломкою. Салат добре промийте і дрібно порубати. Наріжте зелень: черемшу, кріп, цибулю. Всі інгредієнти змішайте в одній мисці і посоліть. Заправте салат соком лимона.

Суп з молодою черемшею. Для приготування вам буде потрібно: корінь селери – 1 штука; дві картоплини середнього розміру; черемша – 150 грамів; цибуля ріпчаста – 3 штуки; морква – 2 штуки середнього розміру; оливкова олія – 2 столові ложки; сіль. Одну цибулину і моркву очистіть, залийте одним літром води і варіть протягом півгодини на повільному вогні. Процідіть отриманий овочевий бульйон. Очистіть від шкурок картоплю, селеру і цибулю. Порубайте цибулю на півкільцями, решта овочів – на кубики. У каструлю влийте оливкову олію і закладіть цибулю. Обсмажте до золотистого кольору. Всипте туди ж картоплю і селеру, додайте сіль. Готуйте на повільному вогні протягом 15 хвилин. Залийте вміст каструлі овочевим бульйоном, доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Промиті листя черемші дрібно наріжте і додайте в суп. Гарненько перемішайте і зніміть з вогню. Дайте супу постояти під кришкою хвилин 15, потім подавайте до столу. Калорійність готового блюда – 43 ккал на 100 грамів. Весняна черемша – справжній вітамінний коктейль, який принесе користь вашому здоров’ю, зарядить вас бадьорістю і подарує відмінний настрій.

Детальніше на :https://sutem.com.ua/?p=13242

Корисні посилання:

https://www.ukrinform.ua/rubric-yakisne-zhyttia/3213622-korisni-vlastivosti-ceremsi-infografika.html Корисні властивості черемші

https://medfond.com/korysni-produkty/cheremsha-korist-i-korisni-vlastivosti-cheremshi.html  Черемша - корисні властивості черемші

https://ranok.ictv.ua/ua/2022/03/30/korisni-vlastivosti-cheremshi-chomu-yiyi-varto-dodati-do-svogo-ratsionu/ Корисні властивості черемші: чому її варто додати до свого раціону

https://1000.menu/cooking/796-cheremsha-parenaya-po-gruzinskiб  Черемша парена за грузинськими рецептами

https://tdazovcable.kiev.ua/korist-cheremshi-korist-i-shkoda-dlya-organizmu-krashhi-recepti-i-varianti-prigotuvannya-125-foto-i-video/ Користь черемші: користь і шкода для організму. Кращі рецепти і варіанти приготування (125 фото і відео)

http://vkusnoblog.net/products/cheremsha-marinovannaya Черемша маринована

https://www.youtube.com/watch?v=Wm2oO41N088 Салат з черемші

https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/retsepty-salativ/vesnianyi-salat-z-cheremshi.html Весняний салат із черемші

https://www.youtube.com/watch?v=boIDOXo70R8 Салат з черемші з яйцем і огірком

Бібліографія

Бардиш, Тамара. Черемша не для всіх [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19467/PostZdorovja.php?n=35020  / Бардиш, Тамара // Сільські вісті. - 2017. - 21 бер. (№22). - С. 4. Черемшу ще називають «цибуля ведмежа». А цінна рослина тим, що містить багато аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, дуже необхідного саме зараз, коли після зими імунітет знизився. Ця рослина є профілактичним засобом при лікуванні цинги, грипу, дизентерії і тифу. Черемшу вживають при фурункулах, висипах на шкірі, оскільки вона має кровоочисні властивості. Застосовують зовнішньо як протисвербіжний засіб. Однак, споживаючи черемшу, треба знати міру

Бібліограф-упорядник: Наталя Фоміна

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ