Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Готуйте з любов’ю

Поділіться цією сторінкою:

Бібліографічний список статей до Міжнародного дня кухаря і кулінара

Це не просто професія, багато хто і цілком справедливо називають це мистецтвом. Перші кухарі з’явилися на землі без сумнівів з появою самого людства, інакше як можна пояснити, що ми все ще не померли з голоду. Більш того - прийом їжі для багатьох з нас досить приємне заняття. З’їсти що-небудь смачненьке, це те саме маленьке свято, яке кожен з нас може влаштувати собі, і не останнє місце в цьому займає кухарське мистецтво.

20 жовтня відзначають Міжнародний день кухаря і кулінара. Професійне свято кулінарів і кухарів порівняно молода подія. Міжнародна день кухарів був заснований лише в 2004-му році. Це відбулося з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств, в яку за даними проекту DilovaMova.com, тоді входило вже близько 8-ми мільйонів представників цієї прекрасної кухарський професії з безлічі країн світу.

Приготування їжі це унікальний процес - скаже будь який кухар. Рецепт є лише якоюсь загальною картою приготування страви. Смак, вірніше баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно виробляти ті чи інші дії з продуктами і приправами - це ціла симфонія. Професійний кухар, як диригент, успіх якого залежить не тільки від його знань і досвіду, але і від особливого таланту і чуття. Не багато можуть похвалитися цими необхідними якостями, проте багатьом з нас доводилося готувати самостійно і бачити різницю між роботою фахівця.

Робота кухаря вимагає від людини не тільки гарного терпіння. Крім цього необхідно гарне здоров’я, гарна освіта і навички. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично не можливо - завжди потрібен приклад і рада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий, тисячолітній досвід і практика в приготуванні їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.

Кропітка і душевна робота наших кухарів помітна і затребувана по всьому світу. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджено висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії. Це звичайно спірне питання. І кожна точка громадського харчування в праві претендувати на те, що саме вона є володарем роботи самого вмілого і найталановитішого кухаря. У цьому легко переконатися, достатньо лише спробувати пропоновану їжу і все стає зрозуміло.

У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх кухарів і кулінарів! Бажаємо Вам успішних шедеврів і заслуженою подяки Ваших клієнтів! Здоров’я Вам і приємного апетиту всім Вашим шанувальникам! Зі святом кухаря Вас!

Цікаві факти про цю професію

 Білий кухарський ковпак набув поширення в 18 столітті на прохання англійського короля Георга II. Коли англійський король виявив у тарілці з супом муху. Розгнівавшись, монарх вирішив контролювати всіх кухарів за допомогою спеціальної людини, яка мала стежити за порядком на кухні. Та людина придумала правило носіння ковпаків.

 В наші дні вимога до його носіння закріплена в санітарних нормах багатьох країн світу.

 У Стародавньому Римі траплялися цілі повстання кухарів. Вони вимагали підпорядкування і контролю над цілими містами.

 Першим в історії олімпійським чемпіоном в 776 році до н. е. став кухар з Еліди на ім'я Кореб.

 Найбагатшим кухарем наших днів за версією журналу Forbes є британець Гордон Рамзі. Його статки оцінюються в 38 млн доларів. Рамзі не тільки володіє мережею ресторанів, але також робить кулінарні шоу, пише книги і створює телепередачі.

 В Англії в ресторані The Clink працюють кухарями близько 30 ув'язнених. Заклад обслуговує до 96 осіб на день.

 Існує багатовікову суперечку про те, хто кращі кухарі - французи чи італійці. Негласно вважається, що перші з них - кращі кондитери, іншим же немає рівних в приготуванні риби і морепродуктів.

 У ресторані японського міста Нагойя працює робот-кухар Fua-Men. Він не тільки миє посуд і нарізає овочі, але і здатний готувати основні страви.

 Кращими кухарями вважають чоловіків: температура їх рук на 2 градуси нижча, ніж у жінок. Через це в Японії жінок не допускають до приготування суші та десертів.

 Кухарям не залишають чайових. Не можна змусити офіціантів ділитись власними чайовими з працівниками на кухні. Тому кухарі нерідко заробляють значно менше за офіціантів.

 Шрами на кухні – це неминуче. Крім того, варто попрощатися з чутливістю пальців – після численних опіків і порізів нервові закінчення на подушечках пальців перестають функціонувати.

 Кухарям доводиться бути на ногах протягом 10 годин без перерв. І це не найскладніша частина роботи. Часто доводиться розвантажувати непідйомні ящики по 15 і 25 кг, перетягувати 10-літрові каструлі та виконувати багато монотонної роботи.

 Більшість кухарів їдять, як 3-річні діти. Вони постійно дегустують десятки страв на всіх етапах приготування. Такі "перекуси" притупляють апетит, а коли кухарю нарешті вдається поїсти, то зазвичай це відбувається у кутку кухні, десь над смітником.

 Кухарям важко готувати невеликими порціями. Після того, як кухар звикає до приготування їжі для сотень людей за вечір, приготування лише одної порції рису здається знущанням і марнуванням часу.

 На ресторанній кухні дуже спекотно. Згадайте приготування на вашій кухні, помножте температуру на 8 год. постійно ввімкнених плит і духовок.

Бібліографія статей

(подано у зворотній хронології)

2021

В Україні зростає попит на професію без вищої освіти: зарплата до 1000$ [Електронний ресурс] = https://gsminfo.com.ua/62595-v-ukrayini-zrostaye-popyt-na-profesiyu-bez-vyshhoyi-osvity-zarplata-do-1000.html / Інф. https://gsminfo.com.ua // https://gsminfo.com.ua/. - 2021. - 25 жовт. Аналітики ринку праці помітили незвичне для середини жовтня зростання попиту на кухарів. За останній тиждень на відомому ресурсі з пошуку роботи з’явилася майже 1000 пропозицій. Кухарям пропонується зарплата до 30 000 грн

Для тих, хто любить готувати і їсти. Шість книг про кулінарію [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/blogs/knigi-pro-kulinariyu-bokyuz-pohlobkin-dyuma-libkin-rekomenduye-50156251.html : Савелій Лібкін: «Ця книга — живе культурологічне дослідження» / Інф. "НВ" // Новое время страны. - 2021. - 24 квіт. Ці видання заслуговують окремої полиці Я переконаний, що книги, присвячені кулінарії, потрібно тримати не в книжковій шафі у вітальні і не на тумбочці біля ліжка, а там, де відбувається процес готування, тобто на кухні. На моїй кухні для цих цілей обладнано окрему книжкову полицю, і я хочу поділитися найважливішими книгами, які на ній стоять

2020

Войтко, Оксана. «Це ДНК України» [Електронний ресурс] = https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/ce-dnk-ukrayiny : Євген Клопотенко розповів «Дню» про те, як борщ об’єднує українців та як з ним можна познайомитися по-новому / Войтко, Оксана  // День. - 2020. - 7 трав. І що найголовніше в рецепті першої страви й символу української кухні? Саме тому відомий кулінарний експерт, співзасновник ресторану «100 років тому вперед» та автор популярного в Україні кулінарного сайту klopotenko.com Євген КЛОПОТЕНКО вирушив у мандри Україною, щоб віднайти найцікавіші рецепти борщу, які роблять його таким особливим. Пошуки кулінара увінчались проєктом «Борщ. Секретний інгредієнт». Євген Клопотенко переконаний, що в борщі важливі не лише продукти, а передусім люди та їхні цінності! Тож про «філософію борщу» — читайте далі в нашій розмові

Данильчук, Анна. Дванадцять трав та багато історій [Електронний ресурс] = https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/dvanadcyat-trav-ta-bagato-istoriy  / Данильчук, Анна  // День. - 2020. - 7 серп. (№147-148). Спеції, прянощі, приправи не просто духмяні додатки до наших страв, а й важливі елементи історії народів.Історія спецій — то історія людської цивілізації. Змінивши печери на перші будинки, а м’ясо мамонта на печеню, люди захотіли додати їжі смаку й аромату. Природа сама підказала спосіб — тисячі трав, корінців, квітів, що мимоволі втрапляли до горщиків...Перець, кориця, імбир, м’ята були популярними на давньогрецькому столі...

 

Скиталінська, Оксана. Смачна і корисна [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19789/index.php?n=45693 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2020. - 2 черв. (№ 40). Йдеться про петрушку — рослину з пряним і насиченим ароматом. Найчастіше її застосовують у кулінарії, проте через корисні властивості використовують і в медицині для оздоровлення організму. Вітаміни, що містить цей овоч, є активними антиоксидантами, які виводять з організму вільні радикали. Вони захищають імунну систему, клітини і тканини тіла, сприяють їх регенерації та активному оновленню

 

 

 

2018

Зінченко, Тетяна. Сім відтінків синеньких: [Текст] = http://www.umoloda.kiev.ua/number/3386/188/128037/ : рецепти страв із баклажанів тернополянки Лариси Пошпур / Зінченко, Тетяна // Україна молода. - 2018. - 14 лист. (№ 124). - С. 14. «Божевільний» — назвали цей овоч ще у XVII столітті європейські мандрівники, побачивши на полях Індії. Може, не лише зовнішній вигляд баклажана спонукав їх до таких висновків, а й смакові якості: у сирому вигляді він містить соланін, який може спровокувати отруєння. Втім, якщо баклажани правильно приготувати, вони — суцільна користь. Калій та інші речовини з «синеньких» сприятливо впливають на діяльність серця і навіть розщеплюють холестеринові бляшки у судинах. Баклажани також корисні при порушеннях обміну речовин, для печінки і нирок, сприяють кровотворенню

Лиховид, Інна. Балада про шкільний обід [Текст] = https://m.day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/balada-pro-shkilnyy-obid : батьків не влаштовують ціна, якість і санітарні норми, в їдальнях, дітей - смак страв. Як зарадити проблемі? / Лиховид, Інна // День. - 2018. - 15 лют. (№ 28-29). - С. 19. Овочевий суп з лимоном, салат з буряка та ячної каші, запечені курячі нагетси з соусом каркаде, а на десерт липовий чай — уявляєте такий обід у шкільній їдальні? Новий збірник рецептів для шкільного меню розробив відомий кухар, переможець телевізійного шоу «МастерШеф» Євген Клопотенко в рамках проекту «Нове шкільне харчування». Міністерство освіти і науки разом із Центром громадського здоров’я МОЗ підтримує цю ініціативу, адже страви не просто оновлені, а корисні та схвалені дітьми

2017

Зінченко, Тетяна. І без м'яса — не біда: смачні рецепти пісних страв [Текст] = http://www.umoloda.kiev.ua/number/3244/188/118230/  / Зінченко, Тетяна  // Україна молода. - 2017. - 29 лист. (№143). - С. 14. створити смак м’яса в пісній страві. Досвідчені господині уміють так приготувати відбивні з грибів чи навіть капусти, що їх не відрізниш від м’ясних, точніше, буде не до розрізнення, бо, коли щось занадто смачне, його ні з чим уже не порівнюють. Або скомпонувати букет спецій, що спробуй розберися — чи то м’ясо таке духмяне, чи то часник із перцем і лавровим листом заполонили всі смакові рецептори приємним ароматом

Зінченко, Тетяна. Постуємо солодко: рецепт бананово-апельсинового торту і печива «коньякове» [Текст] = http://www.umoloda.kiev.ua/number/3244/188/118231/ / Зінченко, Тетяна // Україна молода. - 2017. - 29 лист. (№143). - С. 14. Піст може бути і стимулом до експериментів, словом, треба виходити за межі свого кулінарного комфорту. Де-де, а на кухні експериментувати можна сміливо: рідні та друзі гідно оцінять результати таких експериментів, де необхідно, підтримають і, найвірогідніше, попросять у вас рецепт. Поділіться з ними, приміром, рецептом дуже смачного пісного торта — бананово-апельсинового, з горіхами ліщини. Але спочатку спечіть його, робота насправді негроміздка

2016

Зінченко, Тетяна. Львівський бренд: їж і хочеться! [Текст] = http://www.umoloda.kiev.ua/number/2786/237/97207/ : сирник зі смаком міста Лева / Зінченко, Тетяна  // Україна молода. - 2016. - 16 бер. (№33). - С. 14. Львівський сирник — візитна карточка кожної кав’ярні Львова. Які тільки варіанти не доводиться куштувати, і щоразу дивуєшся вмінню майстрів кулінарної справи і неперевершеним смаковим композиціям кожного окремо взятого шматочка легендарного десерту. Один із його авторів — Дарія Цвек. Як кожен шедевр, він і досі вбирає в себе нові цікаві нюанси, відтінки смаків, сирні фантазії. І не має значення, у якому місті чи селі ви мешкаєте. Спекти львівський сирник можна всюди. І рецептів цієї випічки є безліч. Ми подаємо базовий

Зінченко, Тетяна. Накрутимо кручеників [Текст] = http://www.umoloda.kiev.ua/number/3081/188/106142/ : готужємо складні кулінарні конструкції / Зінченко, Тетяна  // Україна молода. - 2016. - 23 лист. (№ 149). - С. 11. Погодьтеся, нашу традиційну кухню без рум’яних соковитих кручеників уявити важко. Саме вони якнайповніше розкривають старання і кулінарну фантазію господині. Завиванці відразу за столом створюють святкову атмосферу, бо ці маленькі домашні ковбаски асоціюються зі святом, коли вони накладені пишною гіркою, оздоблені зеленню і покришеними овочевими барвистими кубиками стають коронною стравою. Новорічно-різдвяні свята вже не за горами

Холодець [Текст] / Інф. "Українська родина (Дім і сім`я)" // Українська родина (Дім і сім`я). - 2016. - №1. - С. 56. Холодець - це традиційне блюдо української кухні. Сучасні та старовинні рецепти холодцю, галантіру

Книги  до теми

Лебовиц, Девід. Солодке життя в Парижі [Текст] = The Sweet Life in Paris : Видання для організації дозвілля / Лебовиц, Девід ; Пер. з англ. О.Голуб; Худож. Т.Васильєва. - Х. : Віват, 2019. - 320 с. : іл. - (Дозвілля). - Вступне слово: с.8; Корисні адреси: с.301; Примітки: с.309. - ISBN 9789669427991 : (В паліт.) 135-00. - ISBN 9789669428288. Неймовірна кулінарна подорож французькою столицею разом із всесвітньо відомим кондитером! Девід Лебовіц доводить, що Франція — це справді інший світ, де своєрідним є все: від правил поведінки до особливостей чоловічого взуття, — і про це автор пише з притаманним йому надзвичайним гумором. Пориньте в дивовижну атмосферу Парижа, приготувавши страву принаймні за одним із понад п’ятдесяти оригінальних рецептів відомого кухаря!

 

 

100 фактів про їжу [Текст] = 100 Things to Know about Food : Науково-популярне видання / Авт. С.Бер, Р.Фірт, Р.Голл; Пер. з англ. Г.Лелів; Худож. Ф.Маріані, П.Поло. - К. : КНИГОЛАВ, 2020. - 128 с. : іл. - (Дитяча полиця). - Покажчик: с.122; Словничок харчових термінів: с.118. - ISBN 9786177820399 : (В паліт.) 187-50. Книга про їжу, її технології виробництва, а також неочікувані відкриття. Всередині не лише цікаві факти про продукти, які ми вживаємо у їжу, історію страв чи дивні смакові вподобання історичних особистостей, а й потрібна базова інформація про поживні речовини, вітаміни, особливості тих чи інших продуктів. Із книжкою «100 фактів про їжу» читачі зможуть дізнатися про свій організм, про корисну та шкідливу їжу, а також про те, як їжа може змінити світ. Видання дасть змогу читачу дізнатись, чому зробити желе з ківі неможливо, скільки мільярдів чашок напоїв щодня випивають люди, а також, які прянощі дорожчі за срібло і золото. «100 фактів про їжу» сприятиме свідомому ставленню до харчування

 

 

Звичаї нашого роду. Страви української кухні [Текст] : Науково-популярне видання / Пер. сл. В.Кучер; Упор. С.Андрющенко, С.Железняк; Вст. сл. В.Кучер. - К. : Генеза, 2019. - 192 с. : іл. - Джерела: с.191. - Пер. сл.: с. 4; Дні постів: с.186; Покажчик страв: с187. - ISBN 9789661109673 : (В паліт.) 300-00.
Із цієї книжки ви довідаєтеся про найбільші свята — як церковні, так і світські — та обрядові дійства, характерні для них; про страви, якими наші пращури частували гостей і про які нині пам’ятають лише старожили; а також ми розповімо про прикмети, які наші прабатьки, багаторічно спостерігаючи за природою, передавали з уст в уста від покоління до покоління

 

 

 

Клопотенко, Євген. Збавлення їжею з українським смаком [Текст] : Популярне видання / Клопотенко, Євген. - К. : КНИГОЛАВ, 2021. - 176 с. : іл. - (Полиця нон-фікшн). - Вступ: с.8; Покажчик: с.172. - ISBN 9786177820573 : (В паліт.) 225-00. Нова книжка відомого шеф-кухаря, кулінарного експерта та телеведучого Євгена Клопотенка «Зваблення їжею з українським смаком». Автор протягом кількох років досліджував історію національних страв, вивчав кулінарну літературу різних часів, мандрував всією країною, спілкувався з істориками, щоб сформувати власне розуміння української кухні і викласти його у новій книжці. У ній — 70 авторських рецептів давніх страв, які розділено на 9 розділів. Ви дізнаєтесь як приготувати супи та юшки, страви з м’яса, риби, овочів та грибів, каші, напої, закуски, випічку та солодке. Окрім рецептів, книжка містить чимало цікавих фактів про українські продукти та харчі — як їх споживали раніше, чим вони корисні, у який спосіб їх найкраще готувати. А ще кулінарний експерт згадує про свою дослідницьку експедицію та міста, які вразили його своєю кулінарною традицією

 

 

Клопотенко, Євген. Зваблення їжею. 70 рецептів, які захочеться готувати [Текст] : Популярне видання / Клопотенко, Євген ; Вст. сл. автора. - К. : КНИГОЛАВ, 2021. - 192 с. : іл. - (Полиця нон-фікшн). - Вступ: с10; Покажчик: с.178. - ISBN 9786177563760 : (В паліт.) 225-00. Це книжка авторських рецептів відомого українського шеф-кухаря, блогера, чиї матеріали можна прочитати у рейтингових медіа, ведучого літературно-кулінарного шоу на «UA: Суспільне» та кулінарного експерта програми «Сніданок з 1+1» на каналі «1+1», реформатора шкільного харчування та автора першого в Україні кулінарного онлайн-курсу «Міркувати, як кухар» Євгена Клопотенка. До книжки входять 70 рецептів, поділених на сім розділів: сніданки, закуски та салати, перші страви, другі страви, страви для дітей, солодкі страви, варення. Корисним доповненням є готові варіанти страв для особливих обідів та вечерь

 

Плесконос, Андрій Аркадійович. Національна кулінарна спадщина України [Текст] : Науково-популярне видання / Плесконос, Андрій Аркадійович, Артюх, Лідія Федорівна, Писаренко, Наталія Леонідівна. - К. : Балтія-Друк, 2021. - 152 с. : іл. - Вступ: с.9. - ISBN 9786175160503 : (В паліт.) 650-00.
Не буде перебільшенням сказати, що всіх, хто відвідує нашу країну, приємно дивує місцева національна їжа. Однак відповісти на питання, що таке і звідки взялася українська кухня, туристам буде нелегко навіть в епоху інтернету. Ви, швидше за все, знайдете багато різних книг з рецептами місцевої кухні, які, однак, не розповідають про історію страв і не пояснюють виникнення традицій, пов'язаних з ними. Так що зорієнтуватися в місцевій кухні може виявитися не просто, особливо зараз, коли в Україні відбувається розквіт кулінарного бізнесу, і різноманітність ресторанів і кафе може змагатися з багатьма кулінарними столицями.

Івченко, Зоряна. Готуємо по-українськи [Текст] : Популярне видання / Івченко, Зоряна ; Худож. оформ. О.Мишанська. - Львів : Урбіно, 2021. - 160 с. : іл. - Вступ: с.8. - ISBN 9789662647754 : (В паліт.) 187-50. Не варениками єдиними живуть українські кулінари! Готувати по-українськи не означає нині варити лише борщ та кашу. Сучасна українська кухня — це майстерне поєднання традицій із сучасними можливостями, відродження давніх рецептів та створення власних на базі тих продуктів, які дарує нам щедра українська земля. Книга відомої фуд-блогерки Зоряни Івченко, авторки понад двох десятків кулінарних книжок, призначається як для вправних куховарів, так і для початківців: кожен знайде тут рецепти до душі

 

Коваленко, Олексій. Фрукти проти овочів. Чому кавун - не ягода, а томат - це фрукт [Текст] : Науково-популярне видання / Коваленко, Олексій ; Вступ авт. - К. : Віхола, 2021. - 224 с. : іл. - Література6 с.204. - Вступ: с.9; Список ілюстрацій 6 с.213. - ISBN 9786177960064 : (В обкл.) 115-50. Усе своє життя, успішно проігнорувавши ботаніку, ми керуємося лише одним простим (і хибним) правилом: солодке — фрукт, а все решта — овочі. Насправді це так не працює. У книжці «Фрукти проти овочів» ботанік, музейник та автор блогу «Довколаботаніка» Олексій Коваленко розповість справжню історію продуктів, які ми щодня бачимо на кухні та в супермаркеті, а ще навчить відрізняти овоч від фрукта, горіх — від горішка, а кавун — від ягоди. У книжці Олексій пояснить, хто намагався лікувати огірками безпліддя та укуси скорпіонів, як салату приписали здібності впливати на чоловічу потенцію, звідки примандрував до нас буряк та як приготувати каштани в домашніх умовах і не рознести квартиру на шматки

 

WEBліографія

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=464&year=2023 -  Міжнародний день кухаря і кулінара

https://gazeta.ua/articles/cookery/_den-kuharya-nazvali-cikavi-fakti-pro-profesiyu/931342  - День кухаря: назвали цікаві факти про професію

https://apostrophe.ua/ua/news/society/2021-10-20/v-mire-otmechayut-den-povara-istoriya-i-interesnyie-faktyi-o-professii/247119 - У світі відзначають День кухаря: історія і цікаві факти про професію

Інтернет-ресурси

https://day.kyiv.ua – сайт газети «День»

http://www.silskivisti.kiev.ua - сайт газети «Сільські вісті»

https://umoloda.kyiv.ua – сайт газети «Україна молода»

Підготувала бібліограф Качановська Н.В.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ