Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Вишиванка на карті України

Поділіться цією сторінкою:

19 травня - Всесвітній день вишиванки.  Українська вишиванка - це родинний оберіг, вона має надзвичайно давнє походження. Сьогодні вишиванка  є духовною бронею українців у боротьбі з рашистами.

                           

Колір, форма, крій, матеріал, орнамент вишиванки мають значення і разом створюють енергетичний заряд речі. Крім зовнішньої краси, в орнаментах зашифровані захисні обереги від злих сил. В кожному регіоні України ці орнаменти відрізнялися за кольором і за зображенням символів (зі слов'янської міфології). Найкращі візерунки-обереги вишивали люблячі жіночі руки мами, дружини, бабусі. Крім сорочок вишивкою прикрашали вінчальні рушники, ікони, хоругви, елементи домашнього декору (скатертини і подушки). Але найважливішою була і залишається саме сорочка-вишиванка. Наші предки могли з першого погляду визначити звідки родом чоловік за його сорочкою.
Сучасні вишиванки не постуваються популярністю - вони завойовують навіть світові подіуми. Вишитий одяг є національною гордістю українців, тому пропонуємо детальніше ознайомитися з історією вишивки, а точніше - орнаментами від краю до краю.

Західна Україна

На Закарпатті вишивку виконували як кольоровими нитками (але переважно червоними і чорними), так і білими по білому. Вишивали звивисті форми, так звані «каракулі» - своєрідний орнамент Закарпаття.

На Львівщині переважали геометричні орнаменти, місце між елементами якого залишали порожнім - для об'ємного вигляду візерунка.

На Волині любили чіткі геометричні візерунки, хоча на півдні області - рослинні орнаменти.

В Івано-Франківській області використовували різні орнаменти і колір ниток, тому вишиванки з цього регіону вважалися одними з найяскравіших і красивих.

На Тернопільщині вишивали густими стібками, що надавало орнаментів рельєфу. Часто можна зустріти повністю вишиті чорними нитками рукава сорочок.

На Рівненщині вишивали переважно білими нитками.

У Хмельницькій області використовували хрестик з грубих чорних ниток, рідко можна було зустріти інші кольори.

У Чернівецькій області використовували техніку хрестика, гладі та крученого шва. Рукава сорочок переважно були повністю вишитими. Часто зустрічалися квіткові орнаменти. Хоча кращими були чорні і бордові кольори, вишиванки часто прикрашали срібними, золотими нитками і блискітками.

Північна і центральна Україна

У Вінницькій області вишивали традиційним хрестиком, низзю, штаповкою, розписом, а також застосовували мережку. Кольорова гамма була досить широкою: тут використовували темно-жовтий, чорний, вишневий, червоний, і невеликі елементи зеленим. Найпоширеніші геометричні фігури - квадрати, в яких об'єднували кілька кольорів. На більшості сорочок був основний колір, який переважав у всьому орнаменті, і додаткові - як правило, дрібні елементи малюнка.

Житомирщині притаманні невеликий хрестик і занизування. Переважали мотиви розетки або повтор простих візерунків - ліній, восьмикутників, ромбів, зірок. Кольори - червоний з чорним, вишивкою вкривали весь рукав.

У Черкаській області використовували рослинні і геометричні схеми, які вишивалися червоними нитками.

У Києві переважали візерунки рослин: грона винограду, хміль, калина та інші. Найчастіше зустрічалися коралово-червоний, білий, чорний колір.

У Чернігівській області вишивали надзвичайно дрібним хрестиком, часто з бісером. Орнаменти - рослинні і абстрактні. Найпоширеніші нитки - білі, до них додавали дрібні кольорові елементи.

У Кіровоградській області використовували чорний і червоний колір. Щодо орнаментів, то часто вишивали грона винограду, в яких навіть зображували блиск ягід.

На Полтавщині найчастіше вишивали гладдю, білими нитками. Часто можна було зустріти на полтавській вишивці сірі і червоні кольори, орнаменти по контуру обшивали чорним кольором. У Сумській області вишивали як і на Полтавщині.

На Дніпропетровщині вишивали манжети рукавів і комір чорним плісом та кольоровими нитками, переважаючий колір - чорний.

Східна Україна

На Харківщині використовували хрестики і півхрестики, виконані грубими нитками, що надавало об’єму. Переважали різнокольорові орнаменти різних мотивів.

У Донецькій області часто можна було зустріти мережку.

Вишиванки Луганської області були схожі на полтавські. Переважали схеми рослин і геометричні фігури.

У сучасній вишиванці поєднуються орнаменти різних країв, а також авторські візерунки. Але наші бабусі і дідусі зберегли в пам'яті особливості вишиванок свого рідного регіону - в них закладена історія України.

Південна Україна та Крим

У Криму на вишиванках найчастіше зустрічаються квіткові мотиви. Вишивка тут значно відрізнялася від решти країни. Кожна квітка на вишивці мала своє значення: жіноча вигнута гілка - мінливість і розвиток; чоловіче дерево - стійкість і сила; гвоздика була символом літніх людей.

В Одеській області вишивали хрестиком геометричні та рослинні орнаменти червоними, чорними, синіми і жовтими нитками.

У Херсонській області вишивали рослинні, квіткові і тваринні орнаменти. Колір - чорний, хоча часто вишивали і білим по білому.

На Запоріжжі любили квіти і калину, а домінуючим кольором був червоний з вкрапленням чорних ниток.

У Миколаївській області використовували червоні, чорні, сірі і блакитні кольори. Характерна риса сорочок - чотирикутний виріз і вільний край рукавів - без зборів та манжетів.

 

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ