Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Великоднє

Поділіться цією сторінкою:

Іще рік тому, вітаючи з Великоднем, нас закликали: «Залишайтесь вдома!» через пандемію. Сьогодні у переддень Свята той заклик знову актуальний через війну.

Проте ніщо не може зупинити українців у боротьбі зі злом. Як ніколи, біблейські слова «смертію смерть подолав» стають пророчими. Низький уклін усім полеглим військовим і цивільним людям у цій вітчизняній війні.

Дорогі українці! Ми віримо у наші Збройні Сили, нашу націю, яка найкраща.

Бажаємо вам, за словами Михайла Грушевського, «всяких добрих почувань до «всього миру».

Українців підтримує увесь цивілізований світ, цінує незламний характер, допомагає вистояти у страшну годину.

Ми прагнемо і обов’язково станемо частиною європейської спільноти, бо того варті. По всьому світові несеться наш різдвяний Щедрик, а зараз – «Ой, у лузі червона калина». Дякуємо тобі, Варшаво, за цей Гімн незламності духу нації під час католицької служби https://www.youtube.com/watch?v=6tm5maNf-fw.

Зараз Україна дивує увесь світ. А скільки ще прекрасного він відкриє і залишить в скарбничці людства, познайомившись зі звичаями нашого славного козацького роду.

Воропай, Олекса.
Звичаї українського народу : Етногр. епос / Воропай,
Олекса; Післям. І.Андрусяка. - К. : Школа, 2006. - 384 с. : Іл. - Бібліографія: с.368. - Подвиг Олекси Воропая: с.374. - ISBN 9666615401
Цитати з книги.
У великодній понеділок селяни ходять один до одного, христосуються і обмінюються писанками. Цей день називається волочільним. Ходять з поздоровленнями,…приносять в подарунок «волочільне», що складається звичайно з пшеничного калача і кількох крашанок» (М.Чубинський)
«…се властиво було, може, найбільш людсбке, гуманне, соціяльне свято цілого річного кругу – се обопільне обдарування «дорою», …зв’язане з виявами зичливості і всяких добрих почувань до «всього миру.»
(М. Грушевський)

 

 

Звичаї нашого роду. Страви української кухні
[Текст]  : Науково-популярне видання / Пер. сл. В.Кучер;  Упор. С.Андрющенко, С.Железняк; Вст. сл. В.Кучер. - К. : Генеза, 2019. - 192 с. : іл. - Джерела: с.191. - Пер. сл.: с. 4; Дні постів: с.186; Покажчик страв: с187. - ISBN 9789661109673
ПАСКА – назва Великоднього хліба. За давнім звичаєм, Великодній хліб випікали круглий і високий, зі здібного дріжджового тіста, з додаванням родзинок, цукатів, зверху на ньому робили прикраси з тіста або оздоблювали цукровою пудрою, глазур’ю. У прадавній слов’янській традиції, паска – обрядовий хліб, який випікали зазвичай напередодні посівних робіт з кислого заквашеного тіста. Цей сакральний хліб селяни використовували в охоронних обрядах, у ворожіннях про урожай і приплід худоби. Колись в Україні-Русі паски випікали двічі-тричі на рік – до найбільших свят.

 

 

 

 

 

 

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ