Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

День Європи – 2020

Поділіться цією сторінкою:

День Європи – щорічне свято миру і єдності в країнах Європейського Союзу. Існують два окремих Дня Європи, які відзначаються 5 і 9 травня, створені Радою Європи та ЄС відповідно. В ЄС свято 9 травня також відоме як «День Декларації Шумана». В Україні День Європи святкують щорічно у трєтю суботу травня з 2003 року. Відзначення Дня Європи в Україні - це важливий крок у її зміцненні як європейської держави. Для українців це особливий день. Свято сприймається як символ єднання України з іншими європейськими країнами, причетної до спільних традицій і цінностей Європи.

Україна  єдина держава в світі, яка, не будучи членом ЄС, з року в рік святкує єднання з європейськими країнами на державному рівні (цей день святкують також у країнах-кандидатах – Македонії і Туреччині).

Цього року День народження Європейського Союзу - 70-ту річницю з дня підписання Шуманський декларації, святкують в онлайн-форматі через  коронавирус.

Україна-ЄС

Відносини між Україною та Європейським Союзом були започатковані в грудні 1991 року, коли Міністр закордонних справ Нідерландів, як головуючої в ЄС, у своєму листі від імені Євросоюзу офіційно визнав незалежність України.

Правовою основою відносин між Україною та ЄС є Угода про асоціацію  між Україною та ЄС.

(1 вересня 2017 року після тривалого процесу ратифікації Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності у повному обсязі).

Угода про асоціацію за своїм обсягом і тематичним охопленням є найбільшим міжнародно-правовим документом за всю історію України та найбільшим міжнародним договором з третьою країною, коли-небудь укладеним ЄС. Вона визначає якісно новий формат відносин між Україною та ЄС на принципах «політичної асоціації та економічної інтеграції» .

Додатково для  детального ознайомлення читати: Текст Угоди про Асоціацію  ( на Урядовому порталі)

ЄС. Основні інститути влади:

Рада Європейського Союзу
(Рада міністрів)

Рада міністрів в ЄС – основний орган ухвалення рішень, який збирається на рівні міністрів національних урядів, її склад міняється залежно від обговорюваних питань: Рада міністрів закордонних справ, Рада міністрів економіки і так далі. В рамках Ради представники урядів держав-членів обговорюють законодавчі акти ЄС і приймають або відкидають їх шляхом голосування.

Європейська Рада  – регулярні зібрання глав держав ЄС. Раду скликають 4 рази на рік з метою визначення порядку денного Союзу і спонукати подальшу інтеграцію. Президент Ради є відповідальним за розвиток вищого політичного органу ЄС

Європейська комісія – виконавчий орган Європейського Союзу, що складається з 28 членів (рахуючи президента), які призначаються на п'ять років національними урядами, але повністю незалежні у виконанні своїх обов'язків. Склад Комісії затверджується Європейським Парламентом. Кожен член Комісії відповідає за певну сферу політики ЄС і очолює відповідний Генеральний Директорат.

Європейський парламент

Спільно з Радою ЄС і Європейською Комісією парламент виконує законодавчі функції в ЄС і вважається одним з найбільш потужних законодавчих органів у світі.

Європейський Парламент – зібрання з 754 депутатів, що безпосередньо обираються громадянами країн-членів ЄС строком на п'ять років. Голова Європарламенту обирається на два з половиною роки. Депутати Європарламенту вивчають законопроекти і затверджують бюджет.

Вони приймають спільні рішення з Радою Міністрів з конкретних питань і контролюють роботу Рад ЄС і Європейськоїї Комісії. Європарламент проводить пленарні засідання в Страсбурзі (Франція) і Брюсселі (Бельгія).

Європейський центральний банк – головний елемент Європейської системи центральних банків (ЄСЦБ), який  як юридична особа виконує основні функції щодо грошової та цінової політики, дає поради відповідним органам для господарчої оцінки ухвали законів та інших правових норм ЄС.

Діяльність ЄЦБ ґрунтується на засаді незалежних від національних держав, що передбачає передусім неможливість примусу в покриванні їхніх внутрішніх і зовнішніх боргів.
Штаб-квартира Центробанку знаходиться у Франфурті-на Майні.

 

Суд справедливості Європейського Союзу – судовий орган ЄС вищої інстанції, регулюючий розбіжності між:

Європейський суд аудиторів  (Рахункова палата) – орган Європейського Союзу, створений з метою проведення аудиторської перевірки бюджету ЄС і його інститутів.

Омбудсмен Європейського Союзу (Європейський Омбудсмен) – посадова особа, уповноважена приймати та розглядати скарги європейських приватних і юридичних осіб на адміністративні порушення інститутів і установ ЄС.

Європейські символи

Європейський прапорЄвропейський прапор

1985 року Європейська Рада ухвалила рішення, згідно з яким прапор, який доти був символом Ради Європи, став також офіційною емблемою Європейського Союзу. Синє поле з дванадцятьма золотими зірками в центрі, розміщеними по колу, символізує союз народів Європи. Кількість зірок жодним чином не пов'язана з кількістю держав-членів ЄС. На прапорі зображено дванадцять зірок, тому що цифра «дванадцять» традиційно вважається символом досконалості, повноти і єдності. З цієї причини прапор залишається незмінним незалежно від розширень ЄС.

Гімн ЄС

«Ода до радості» у широкому значенні – це гімн не лише Європейського Союзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з фіналу Дев’ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен, написаного на вірші Фрідріха Шіллера. У 1972 році Рада Європи схвалила «Оду до радості» Бетховена у якості свого гімну. Відомому диригенту Герберту фон Караяну було доручено написати три інструментальні аранжування – із соло для фортепіано, для духових інструментів і для симфонічного оркестру. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа.

У 1985 році гімн було схвалено як офіційний гімн Європейського Союзу. Цей гімн не має на меті замінити існуючі національні гімни країн-членів ЄС, він є ствердженням спільних цінностей та їх єднання в усьому різноманітті національних відмінностей.

«Єдність у різноманітті» - девіз Європейського Союзу. Девіз означає те, що завдяки ЄС мешканці європейських країн поєднуються у співпраці заради миру і добробуту, а численні культури, традиції та мови держав Європи є безцінним активом цього континенту.

Історія створення ЄС  -  див. на сайті бібілотеки тут

Список країн-членів ЄС (27 країн) (хронологія вступу)

Дата вступу до ЄС

Країна

Кількість членів (всього)

1957 р.

БельгіяБельгіяІталіяІталіяЛюксембургЛюксембург,

 НімеччинаНімеччина, НідерландиНідерланди, ФранціяФранція

6

1973 р.

Велика БританіяВелика Британія, ДаніяДанія, ІрландіяІрландія

9

1981 р.

ГреціяГреція

10

1986 р.

ІспаніяІспанія, ПортугаліяПортугалія

12

1900 р.

НДР (Об'єдналась із ФРН, надалі як єдина Німеччина)

12

 1995 р.

АвстріяАвстрія,   ФінляндіяФінляндія,   ШвеціяШвеція

15

2004 р.

ЕстоніяЕстоніяКіпр Латвія,  Литва,

МальтаМальта Польща,    Словаччина

СловеніяСловенія. УгорщинаЧехія

25

2007 р.

БолгаріяБолгаріяРумунія

27

2013 р.

ХорватіяХорватія

28

2020 р.

Велика БританіяВелика Британія вийшла з союзу

27

Країни - офіційні кандидати вступу до ЄС

Албанія

АлбаніяАлбанія

Ісландія

ІсландіяІсландія

Македонія

МакедоніяМакедонія

Сербія

СербіяСербія

Туреччина

ТуреччинаТуреччина

Чорногорія

ЧорногоріяЧорногорія

Косово, Боснія і Герцеговина офіційно визнані потенційними кандидатами вступу до ЄС.

Додатково читайте на нашому сайт:

2020 рік – рік Європи в Україні

Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні

Об'єднана Європа: від мрії до реальності

Отто фон Габсбург – творець нової Європи

«Німеччина: двигун Європейського Союзу»

«Парад країн Європи: ФРАНЦІЯ»

«Парад країн Європи: Італія»

«Європа - це мрія про єдність»

«Карл І Габсбург і Зіта Бурбон-Пармська – історія кохання та відданості»

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ