Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Німеччина – «двигун» Європейського Союзу

Поділіться цією сторінкою:

Німеччина сьогодні – це провідна країна як у політичному, так і в економічному та культурному вимірах. Однак чи знаємо ми з якими випробуваннями ця держава стикнулась на шляху до свого успіху? В чому полягає секрет німецького добробуту? В рамках проекту «Європейська мозаїка» ми даємо відповідь на ці та багато інших питань, пов'язаних з історією та сьогоденням Німеччини.

По завершенню Другої світової війни німецька державність була призупинена. На території Німеччини утворилися чотири окупаційні зони, що підпорядковувались колишнім союзникам по антигітлерівській коаліції. Ось чому період з 1945 по 1949 роки в німецькій історії прийнято називати «нульовими роками».

Поряд з післявоєнною розрухою, справжнім викликом для німецької нації став поділ німецької території на дві кардинально протилежні держави: у 1949 році, після об'єднання британської, французької та американської зон, на карті Європи з'явилась прозахідна Федеративна Республіка Німеччина (ФРН), а радянська зона була перетворена на соціалістичну Німецьку Демократичну Республіку (НДР). Саме на кордоні між Західною та Східною Німеччиною проходив фронт Холодної війни.

Першим федеральним канцлером демократичної ФРН у віці 73 став Конрад Аденауер. Батько німецької нації, так його називають співвітчизники, перебував на цій посаді протягом 14 років (з 1949 по 1963 рр.). Аденауер стояв у витоків євроінтеграційних процесів, адже, за його урядування Німеччина долучилась до створення Європейської спільноти з вугілля та сталі, а згодом стала однією з країн-ініціаторів Європейської економічної спільноти, котру ми сьогодні знаємо як Європейський Союз. Запорукою успішної політики Німеччини було так зване «німецьке економічне диво», творцем якого вважають міністра економіки Людвіга Ерхарда.

Трагедією німецького народу називають зведення на кордоні між ФРН та НДР у 1961 році Берлінського муру. Численні німецькі родини, котрі опинилися по різні боки високої стіни, залишалися розділеними протягом 28 років. Багато східних німців з надією на краще життя усіляко намагалися перетнути Берлінський мур і опинитися в омріяній Західній Німеччині.  Возз'єднання Німеччини стало можливим лише на початку 1990-х років. 3 жовтня 1990 року соціалістична НДР припинила своє існування, а за рік до того пав і Берлінський мур.

Сьогодні Німеччина – це четверта економіка світу. Вона є «двигуном» Європейського Союзу, так як від німецької економічної стабільності залежить розвиток усієї структури. Передовими німецькими галузями вважаються автомобілебудування, точна техніка, оптика, нанотехнології, логістика.

Німецьке суспільство належить до країн з найвищим рівнем якості життя. ФРН гарантує своїм громадянам високий рівень медичного обслуговування, налагоджену систему соціального страхування та гідне пенсійне забезпечення. Німці – це освічена та самодостатня європейська нація.

Привабливою ця країна є і для туристів з усього світу. В першу чергу, Німеччина пропонує безпечний та комфортний відпочинок як у німецьких містах, так і в колоритній сільській місцевості. Туристи захоплюються сучасним Берліном та старовинним Мюнхеном, відвідують незрівнянний Дрезден, котрий було повністю відновлено після нищівних бомбардувань часів Другої світової війни.  Баварський фестиваль Октоберфест, внесений у Книгу рекордів Гіннеса як найбільше свято у світі, вражає іноземців своєю організованістю.  

Німеччина – країна з дуже високим рівнем культури та освіти. Сьогодні тут діє близько 370 провідних вищих навчальних закладів. Майже в кожному німецькому місті, містечку та селищі є бібліотека, котру місцеві жителі відвідують з великим задоволенням.    

Прагнете більше дізнатися про Німеччину? Презентація «Німеччина: двигун Європейського Союзу» стане Вам у нагоді!

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ