Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Відзначення 8 та 9 травня має об’єднати Україну

Поділіться цією сторінкою:

Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.
Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги включає в себе:

Символ відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги – червоний мак. Гасло “1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо.

Указ Президента України № 169/2015 від 24 березня 2015 року Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни

Указ Президента України від 29 квітня 2015 року  №249/2015.  Про встановлення відзнаки Президента України — ювілейної медалі «70 років Перемоги над нацизмом»

Інформаційні матеріали для скачування про Другу світову війну і День перемоги тут

З перших вуст

Про нове свято в українському календарі – День пам'яті та примирення, про відзначення 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі та про втрати серед українців у Другій світовій війні розповів гість студії Телеканалу новин "24" – історик, заступник директора архіву СБУ Володимир Бірчак.

70 річниця перемоги

За його словами, цього року Україна відзначатиме два свята – 8 та 9 травня – День пам'яті та примирення та День перемоги. День пам'яті та примирення відзначалося у Європі для того, щоб нагадати про ті жертви, які понесла кожна держава, яка брала участь у Другій світовій.
Гасло цього року  – "пам'ятаємо і перемагаємо". Філософія святкування полягає у тому, щоб відкинути помпезність, військові паради як символіку агресії і в ці дні згадати про ветеранів, які здобули цю перемогу, відвідати цвинтарі, вшанувати їхню пам'ять.

День червоних маків

Георгіївська стрічка, як він розповів, зараз використовується сепаратистами та ополченням у Криму, тому вона не поєднується із незалежною Україною.
"Мак"– це давня європейська традиція, яка розпочалася після Першої світової у Великобританії.
У нас маки використовуються як символ Дня пам'яті та примирення, починаючи з минулого року".
Український мак, пояснив історик, стилізований – одночасно зображує і квітку, і поранення.

Друга світова чи Велика вітчизняна?

Володимир Бірчак розповів, що Україна брала участь у Другій світовій війні. А Велика вітчизняна – це штамп радянської історіографії і датувалась вона лише 41-45 роками. Законодавством України, а саме 4-ма декомунізаційними законами було визначено, що Друга світова війна відбувалась з 1939 до 1945 року, а це власне ті роки, коли Україна брала участь у Другій світовій.
Війна, яку називають Великою вітчизняною – це німецько-радянська війна, яка тривала з 1941 до 1945 року.

Вклад українців

Дуже часто, за словами Бірчака, радянська історіографія та сучасна російська намагалися викинути український елемент з історії. Хоча основний театр подій відбувався на території України та Білорусії.
"Загалом українців, мобілізованих до Червоної армії було 6 млн., від 3 до 4 з яких загинуло. Також українці боролися в лавах УПА – близько 100 тисяч бійців", — розповів історик.
Також він повідомив, що на території України під час війни було вбито 1,5 млн. єврейського населення, безліч людей було депортовано та замордовано в таборах.

Джерело: Телеканал новин "24"

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ