Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #58

Поділіться цією сторінкою:

Премія для перекладачів книжок з української мови на мови світу Drahomán Prize оголосила короткий список номінантів 2022 року. Про це повідомили на сайті Українського ПЕН. Ім’я лавреата премії оголосять під час урочистої церемонії у межах Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві. Він отримує статуетку, виготовлену відомим українським скульптором, грошову винагороду в розмірі 3 000 євро, а також додаткові можливості для роботи та промоції своєї творчості. Премія Drahomán Prize була заснована 2020 року Українським інститутом, Українським ПЕН та Українським інститутом книги. Вона покликана підтримати і відзначити сподвижницьку роботу перекладачів з української мови на мови світу. Drahomán Prize вручається за високу перекладацьку майстерність та внесок у промоцію української літератури за кордоном.

У молдовському видавництві Editura Prut International вийде антологія інтерв’ю, есеїв, віршів та уривків п’єс про війну «Війна забрала в мене все». Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив перекладач Думітру Круду. До антології увійдуть інтерв’ю і тексти Дарини Гладун, Ії Ківи, Андрія Любки, Анастасії Афанасьєвої, Бориса Гуменюка, Григорія Семенчука, Неди Нежданої, Єви Райської, Маріанни Присяжнюк, Наталії Трохим, Теодозії Зарівни й Лесика Панасюка.

Американський письменник Стівен Кінг звернувся до власника твіттера Ілона Маска з пропозицією віддати кошти, заплачені за галочку верифікації Кінга у соцмережі, на потреби української армії. Одним із нововведень Ілона Маска є те, що віднедавна користувачі твіттера, які бажають мати «синю галочку» верифікації, мають платити по $8 (приблизно 295 гривень), решта ж користувачів позбулися її. Кінг спершу зазначив, що не оплачував вартість верифікації. У коментарях до твіта Маск повідомив, що заплатив за галочку самостійно. Кінг запропонував натомість віддати ці кошти благодійну фондові Сергія Притули. Крім цього, письменник зазначив, що власник Twitter міг би додати трохи грошей до суми для фонду. У коментарях до твіта за підтримку Кінгові подякували Сергій Притула та українські військові. Маск зазначив, що у 2022 році задонатив 100 мільйонів доларів.Як повідомлялося, раніше Стівен Кінг також закликав підтримати Україну.

Український інститут книги оголосив проведення конкурсу з добору експертів до складу Експертних рад з відбору культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на випуск книжкової продукції. Про це повідомляється на сайті установи. Цього року УІК підтримуватиме випуск книжкової продукції за кількома тематичними напрямами:

1. художні та науково-популярні твори для різних вікових категорій читачів з історії України різних періодів у контексті боротьби за розбудову державності, її суверенітету і незалежності, боротьби проти імперіалізму, зокрема з біографіями видатних діячів нашої держави;
2. твори для дітей та юнацтва, спрямовані на національно-патріотичне виховання, плекання демократичних цінностей, культурного розмаїття і міжкультурного діалогу, гендерної рівності, неприпустимості насильства, розвиток лідерства, екологічної самосвідомості, відповідальності за навколишній світ, розвиток критичного мислення;
3. художні твори, пов’язані з відзначенням подвигів ветеранів війни, проявлених під час захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості України.

Відповідно до кожного з них добирається експертна рада. Експерт може входити лише до однієї ради, вибір якої здійснює самостійно. Заявки на участь в конкурсі з відбору експертів приймають до 15:00 26 квітня 2023 року. Український інститут книги представить національний колективний стенд на Лейпцизькому книжковому ярмарку у Німеччині, який триватиме з 27 до 30 квітня. Про це йдеться на сайті установи. На знак підтримки України в умовах війни з росією організатори Лейпцизького книжкового ярмарку надали безкоштовний стенд D307 площею 110 м². Основною темою українського стенда стане експозиція «Зруйнована бібліотека», що містить меблі зі зруйнованих бібліотек України і яка вже була представлена на Лондонському книжковому ярмарку. Гасло “Sensitive Content” (“Чутливий вміст”) привертатиме увагу міжнародної спільноти до руйнування українських бібліотек, яке відбулося внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України.

Харківське видавництво «Ранок» видало драму-феєрію Лесі Українки «Лісова пісня» з ілюстраціями з мультфільму «Мавка. Лісова пісня», і лише за місяць продало 15,5 тисячі книжок чотирма накладами. П’ять років тому продажі іншого видання «Лісової пісні» становили 500–700 екземплярів на рік. Перший тираж із 3500 книжок закінчився за тиждень. Кожного тижня додруковували ще по 4000 примірників.

В Україні зросла частка книжок, надрукованих малими накладами, на понад 10%. У 2022 році 6053 книжки (або 62,46% від загальної кількості) були надруковані накладом меншим, ніж 500 примірників поряд з 51% у 2021 році. Про це повідомив Юрій Марченко на своїй фейсбук-сторінці.

Деметріус Поліхрон (Demetrious Polychron), автор твору за мотивами епічного фентезійного роману «Володар перснів» Дж. Р. Р. Толкіна, звинуватив Amazon та The Tolkien Estate у плагіаті. На думку Деметріуса, під час створення серіалу «Володар перснів: Персні влади» Amazon Prime Video та The Tolkien Estate використали його літературний твір без дозволу автора. За це він вимагатиме 250 мільйонів доларів компенсації, позиваючусь до суду.

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ