Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #53

Поділіться цією сторінкою:

 

Фонди Національної бібліотеки України для дітей поповнили колекцією з 555 книжок британської дитячої письменниці та ілюстраторки Ширлі Х’юз. Про це повідомили пресслужба у Міністерстві культури та інформаційної політики. 51 книжка письменниці буде передана до Херсонської обласної бібліотеки для дітей, 51 – до Миколаївської, 30 – до Донецької обласної бібліотеки для дітей. Окрім того, інші обласні бібліотеки теж одержать книжки Ширлі Х’юз до своїх фондів. За своє життя Ширлі Х’юз написала більше півсотні книжок, і до двохсот – зробила ілюстрації. Також все життя вона опікувалась бібліотеками у Європі. Це письменниця вважала своєю місією. Ширлі Х’юз померла на другий день після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тоді її діти вирішили, що книжки з колекції матері мають бути в українських бібліотеках.

Виробник настільних ігор Memo Games випустив «Гру слів» – карткову гру на знання українських слів і виразів. Про це повідомили на сайті компанії. Коробка містить 180 карток, поділених на чотири категорії: фразеологізми, діалектизми, неологізми, а також розділ «Твоя Солов’їна», в якому зібрано українські відповідники загальновживаним словам. У гру можуть грати від двох осіб. За відведений час гравець чи команда мають пояснити якомога більшу кількість слів. Гра триває від 20 до 40 хвилин. 

Лондонський книжковий ярмарок оголосив фіналістів премії International Excellence Awards 2023 року. Про це повідомляється на офіційному сайті London Book Fair. Премії International Excellence Awards відзначає глобальні ринки та їхніх представників, які демонструють розмаїття успіхів та інновацій у видавничій галузі за межами Великої Британії. У 2023-му International Excellence Awards присуджуватиметься десятий раз. Переможців International Excellence Awards-2023 оголосять 19 квітня.

Оксен Лісовий – директор Національного центру «Мала академія наук України» і боєць 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Від початку повномасштабного вторгнення росії долучився до ЗСУ як доброволець у складі ДШВ. Воював на сході України (Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка та поблизу Кремінної). «Моя мрія – осередок наукової, громадянської й підприємницької освіти в кожному великому селі й малому містечку. Зараз розроблений концепт малих мобільних освітніх просторів, відібрані методики, сформована команда проєкту, розпочата робота з пошуку грантів. У 2023 році сподіваюся розпочати пілот. Також разом з Інститутом філософії розпочато створення унікального простору для дітей, де через осмислене читання книг ми розвиватимемо в дітях емоційний інтелект, креативність і критичне мислення. Це буде фантастичний простір у фантастичному місці, в самому серці Києва», – зазначив Лісовий в інтерв’ю «Вікнам».

Незалежна дослідницька лабораторія Midjourney оголосила про запуск власного щомісячного журналу. Про це повідомили на сайті Midjourney. Кожен журнал містить добірку художніх творів, що складається із 10 000 зображень із найвищим рейтингом, а також інтерв’ю з членами спільноти Midjourney. Також у журналі будуть публікувати підказки з користування Midjourney. Місячна передплата коштує $4, але перший випуск можна замовити безкоштовно, якщо ввести промокод subscriber під час оплати. Midjourney – незалежна дослідницька лабораторія та назва її власної програми штучного інтелекту, яка створює цифрові зображення з описів природною мовою. Лабораторія фінансується самостійно, її діяльність зосереджена на дизайні, людській інфраструктурі та штучному інтелекті. Програма Midjourney дозволяє користувачам генерувати цифрові зображення на основі текстових запитів.

У Житомирському обласному літературному музеї триває фотовиставка «Живі “розстріляні”» із світлинами письменників «Розстріляного Відродження», створеними за допомогою штучного інтелекту (ШІ). Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив письменник Мартин Якуб, який і згенерував «фотографії». За його словами, справжні фото письменників він задавав штучному інтелекту, вказуючи умову, що вони зібралися в барі, а в підсумку отримав близько 100 різних варіантів для кожного автора, з яких обрав по одному фото для виставки. Серед письменників, чиї «фотографії» представлені на виставці, – Валер’ян Підмогильний, Євген Плужник, Майк Йогансен, Олена Теліга, Михайло Драй-Хмара та інші. «Ми знаємо, що вони були розстріляними, а потім відродженими. Цією виставкою я хочу показати, що всі письменники були живими людьми й переживали ті ж емоції, що й ми. Окрім того, прагну популяризувати українських письменників через їх життєвий шлях, а не лише здобутки», – розповів Якуб в коментарі Укрінформу. Біля кожної світлини є коротка цитата автора та QR-код, за яким можна побачити підписані іменами письменників снаряди, які українські артилеристи відправили росіянам.

У Верховній Раді зареєстрували заяви про відставку міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, натомість міністерство очолить науковець і військовий Оксен Лісовий. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ