Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #51

Поділіться цією сторінкою:

Українське «Видавництво Старого Лева» отримало премію Болонського ярмарку дитячої книжки як найкраще дитяче видавництво 2023 року у Європі. Відзнака Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year, заснована Болонським ярмарком дитячої книжки, Італійською асоціацією видавців та Міжнародною асоціацією видавців, вважається однією з найпрестижніших у сфері книговидання.

7 березня 2023 року у США вийде друком «Щоденник війни» Євгенії Бєлорусець. Євгенія Бєлорусець — українська художниця, журналістка, фотографка, перекладачка, письменниця. Співзасновниця літературно-мистецького журналу «Простори», учасниця кураторської групи «Худрада».

Книжку видадуть спільно з видавництвом ISOLARII.

«Це монументальний, глибоко проникливий документ життя в Києві протягом перших сорока одного дня російського вторгнення в Україну», — зазначають у видавництві.

У центрі Києва встановлять скульптурну композицію фонтана, присвячену 300-річчю українського філософа Григорія Сковороди. 

Наразі вже проводять підготовчі геодезичні роботи. В основі композиції – зерно, в середину якого вмонтовані вази та амфори різного розміру. Композиція вироблена з бронзи й граніту. У висоту фонтан сягатиме майже чотири метри.

Ідея Сковороди про «філософське джерело» полягає в уявленні про божественну благодать, що розливається з зерна життя кожному однаково, неупереджено і справедливо, і не залежить від розміру посудини – людини, що її приймає. Цю концепцію поклали в основу проєкту фонтана.

Автор скульптори Михайло Рева. Роботу над композицією розпочато в 2021 році. Планується, що фонтан встановлять до кінця 2023 року.

Федеральне міністерство культури Німеччини надасть підтримку українським культурним організаціям та установам. Зокрема міністерство допоможе організувати український національний (зал 4.1) та стенд Книжкового Арсеналу (зал 3.1) на Франкфуртському книжковому ярмарку. 

Конкурс професійної журналістики «Честь професії» створив нову спецномінацію «Одним фронтом» за найкращу журналістську колаборацію. 

Спецномінація створена проєктом BIHUS.Info для того, «щоб відзначити ті журналістські команди, які, об’єднавши редакційні зусилля, вже ефективно співпрацюють, докопуючись до правди».

До спеціальної номінації «Одним фронтом» може бути поданий той самий матеріал, що й до однієї з основних шести номінацій «Честь Професії». Також можна подавати матеріал виключно в цю спеціальну номінацію.

Кількість матеріалів одного автора, поданих до спеціальної номінації, не може перевищувати трьох.

Роботи в спеціальну номінацію приймаються включно до 25 березня 2023 року.

Всеукраїнський рейтинг «Книжка року-2022» оголосив переможців конкурсу. Про це повідомили на сайті конкурсу. У конкурсі за всіма категоріями (7 номінацій по 2-4 підномінації в кожній) оцінювалися 458 видань. Ґран-прі, що визначається голосуванням усіх під час спільного зібрання, не присуджували через обмеження воєнного часу.

Книжка «Котик, Півник, Шафка» Олександра Михеда, проілюстрована Женею Полосіною, увійшла до списку переможців Шостого міжнародного конкурсу ілюстрованих книжок Nami Concours 2023. Про це повідомляється на сайті відзнаки.

 Українську книжку відзначили у номінації Green Island Award. Надалі інформацію про «Котик, Півник, Шафка» додадуть до каталогу Nami Concours 2023, який промотуватиме переможців.

Книжка Олександра Михеда «Котик, Півник, Шафка» з ілюстраціями Жені Полосіної вийшла у «Видавництві Старого Лева». Це казка для дітей і дорослих, у якій Котик, Півник і Шафка – врятовані й збережені у зруйнованій російськими обстрілами Бородянці під Києвом – готові боротися і попереджати про небезпеку. Вони оберігають всесвіт однієї родини – бабусі Лізи, дядька Андрія і онуки Соні – родини, яка покоління за поколінням циклічно проживає історію і врешті стає сильнішою, ніж будь-коли.

Литовські письменники оголосили про черговий благодійний збір для України.

2022 року кілька литовських письменників – Лаурінас Каткус, Марюс Бурокас, Донатас Петрошюс – організували підтримку українських військових та письменників. 

Кілька тижнів тому за пожертвувані кошти вони доставили в Україну автобус із майже півтора тонами вантажу: плитами, генераторами, тактичними рюкзаками, джгутами, грілками для рук і ніг, теплим одягом, їжею для немовлят та дітей, пелюшками тощо. На початку квітня письменники здійснять вже третю подорож до України.

У жовтні 2023 року видавництво Bloomsbury Children’s Books опублікує перший офіційний додаток до книжок Джоан Ролінґ про Гаррі Поттера — The Harry Potter Wizarding Almanac («Чарівний альманах про Гаррі Поттера»), ілюстрований альманах списків, діаграм і карт.

Промоція видання включатиме рекламу, соціальну кампанію, креативні та інтерактивні точки продажу у книгарнях і бібліотеках, а також заходи до Дня книжки про Гаррі Поттера, який має відбутися 12 жовтня.

Національне бюро програми Європейського Союзу «Креативна Європа» в Україні оголосило результати літературного конкурсу «Художній переклад» за 2022 рік.

Загалом на конкурс надійшло 110 заявок із 40 країн-учасниць цієї програми Європейського Союзу. Серед 45 переможців є пʼять проєктів українських видавництв:

 1. Видавництво «Астролябія» – «Тема викликів межових ситуацій у європейській літературі»

2. Видавництво «Каламар» – «Набуття еко-навичок через читання книжок» 

3. «Видавництво Анетти Антоненко» – «Особливі прикмети (ІІ): Театр без кордонів»

4. Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства – «Справжня культура ніколи не вмирає: сучасні переклади з їдишу на українську» 

5. Yakaboo Publishing – «Галерея світової прози: Європейське бачення»

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ