Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест. Випуск #49

Поділіться цією сторінкою:

В Україні стартувала онлайн освітня платформа Graphic Design Lab. Graphic Design Lab — проєкт, створений для підтримки та розвитку українських дизайнерів й ілюстраторів на початку кар’єри. Він складається з серії відеоінтерв’ю від професійних митців з України, Польщі, Франції, Нідерландів, США та містить відповіді на питання, що турбують художників-початківців. Лектори на власному досвіді розповідають про етапи проєктування, стиль, портфоліо, співпрацю з агенціями, роботу за кордоном, авторське право.

У межах річної підписки на програму «Піжамна бібліотечка» дітям з України віком від 2 до 8 років можуть подарувати десять єврейських казок. Українське видавництво «Дух і Літера» співпрацює з проєктом «Піжамна бібліотечка», який покликаний подарувати дітям казки та познайомити з єврейською історією та культурою. Програму з безкоштовного поширення літератури дітям заснував американець єврейського походження Гарольд Грінспун. Як зазначили у видавництві, наразі він керує найбільшим у світі єврейським книжковим проєктом.

У тимчасово окупованому Мелітополі представники російської окупаційної влади змушують дітей у школах писати листи російським солдатам. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров в етері телемарафону. За його словами, таким чином окупанти готуються до 23 лютого.

У тимчасово окупованому Маріуполі російські загарбники викидають книжки з бібліотечних фондів Приазовського державного університету. Про це у своєму телеграм-каналі повідомила Маріупольська міська рада. «Потім книжки будуть утилізувати. Усе, як було у нацистів під час окупації міста німцями в роки Другої світової війни. росіяни виявилися хорошими учнями», — наголосили у міськраді.  Там додали, що в такий спосіб окупанти намагаються знищити «іншу культуру та інтелектуальні здобутки».

Британське видавництво наукової літератури Cambridge University Press оголосило, що відкрило доступ до половини своїх наукових видань. Про це видавництво повідомило на своєму сайті. Наразі вільно переглянути можна 404 наукові журнали: 66 з повністю відкритим доступом і 340 в гібридному форматі. З 2022 року у вільному доступі перебувають понад 10000 статей, а до 2025 року видавництво Кембриджського університету «прагне щорічно публікувати переважну більшість своїх дослідницьких статей у повністю відкритому доступі».

Оголосили цьогорічну лавреатку премії імені Шолом-Алейхема, що присуджується за популяризацію духовно-культурних надбань українського та єврейського народів. Про це повідомило Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти. Премію присудили письменниці Софії Андрухович за роман «Амадока» (Видавництво Старого Лева, 2020). Як зазначають у Держмистецтв, одна з важливих тем цієї книжки – це трикутник українсько-єврейсько-польських відносин.

Україна представить на Болонському книжковому ярмарку національний стенд із гаслом «Мамо, я бачу війну». Про це розповів Український інститут книги (УІК), головний організатор стенда. Окрім Українського інституту книги частину заходів організовують фестиваль «Книжковий Арсенал» та громадська організація «Пікторик».  Гасло стенда “Mom, I see war” пов’язане з проєктом «Мамо, я бачу війну», ініціатори якого зібрали й продовжують збирати малюнки дітей, створені під час ракетних обстрілів й атак. Виставки цих ілюстрацій побували в понад 50 країнах. Під час ярмарку українські видавці представлять книжки, написані для дітей під час війни. Болонський ярмарок дитячої книжки назвав переможців премії BRAW CrossMedia 2023 року. Про це повідомили на офіційному сайті ярмарку.

Шість міжнародних членів журі розглянули понад 90 робіт із 30 країн і регіонів світу. З короткого списку з десяти робіт журі обрало двох переможців в номінаціях кросмедійні проєкти й цифрові бібліотеки, та присудило 4 спеціальні відзнаки.

В Австрії заснували перше українське видавництво FREE PEOPLE Verlag («Видавництво вільних людей»). Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила його співзасновниця Олександра Саєнко. Першою книжкою FREE PEOPLE Verlag стане німецький переклад лібрето опери «Вишиваний. Король України» Сергія Жадана в перекладі Клаудії Дате. Видавництво заснували у день народження австрійського ерцгерцога з династії Габсбурґів Василя Вишиваного, полковника Легіону Українських січових стрільців.

Британське видавництво Penguin Books видало книжку екоактивістки Ґрети Тунберг, де зібрані есеї метеорологів, інженерів, океанографів та істориків. Про це повідомили на сайті видавництва. У книжці зібрані есеї 105 експертів: геофізиків, океанографів і метеорологів, інженерів, економістів й математиків, істориків, філософів та лідерів корінних народів. Усі вони діляться знаннями, необхідними для боротьби з кліматичною катастрофою. Видання складається з розкладів «Як працює клімат», «Як змінюється наша планета», «Як це впливає на нас», «Що ми з цим зробили» та «Що ми повинні зробити зараз».

У Київській Молодіжній бібліотеці відбудеться 23 лютого 14:00 презентація виставки "Шляхами війни" та зустріч з автором виставки - Олегом Андросом, фотографом, військовослужбовцем та природоохоронним активістом, співробітником Київської молодіжної бібліотеки. Ви матимете змогу задати питання про життя наших хлопців на позиціях у Вугледарі і як це прекрасне шахтарське місто перетворюється на нову Прип'ять через навалу росіян.

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

 

 

 

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ