Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #48

Поділіться цією сторінкою:

Україна стане почесною гостею Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві. На Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві Україна представить розлогу програму заходів за участі українських авторів та видавців і матиме національний стенд площею понад 200 кв. м. Про це повідомили на офіційному сайті ярмарку. Програму участі в ярмарку спільно готуватимуть Український інститут книги за дорученням Міністерства культури та інформаційної політики України та Посольства України в Польщі у тісній співпраці з організатором ярмарку – Фундацією історії та культури. Міжнародний книжковий ярмарок у Варшаві – найбільша міжнародна подія видавничої галузі в Польщі. В ярмарку бере участь міжнародна група експонентів і творців: письменники, перекладачі та ілюстратори. Ярмарок супроводжує багатопланова програма для любителів літератури: фестивалі, тематичні зони та галузеві заходи.

В Україні розпочне роботу нове видавництво «Прометей». Про це повідомив його засновник Андрій Носач (Полум’яний). Видавництво матиме три основні напрямки: художня література, дитяча та нон-фікшн. Перші книжки мають вийти наприкінці весни 2023 року. Серед запланованих до друку видань – перевидання Івана Багряного, книжка від сексолога для підлітків, видання про дослідження української мови та інші.

Збірка свідчень про повномасштабний російський наступ стала книжкою року в Польщі.
За результатами загальнопольського опитування «Книжка року-2022» в номінації «Література факту» перемогу отримала книжка польського політолога й репортажиста Кшиштофа Петека та українського прозаїка й журналіста Сергія Синюка «Тисяча буханців. Нотатки з тилу війни». Тема збірки репортажів, інтерв’ю та есеїв – перші тижні після 24 лютого в тилу російсько-української війни, допомога ЗСУ та переселенцям і боротьба з панікою, а також історичні передумови війни й прогнози на найближче майбутнє. До книжки ввійшли розповіді письменниці Олени Захарченко, лікарки Олександри Тарчевської, прозаїка Віктора Янкевича, який одружився під час триденної відпустки з фронту, та багатьох інших.

У США видадуть поетичну антологію «У годину війни: вірші з України». Антологію надрукують навесні 2023 року. Передзамовити її можна за $22 (811 грн). «Ці вірші пропонують дивовижний погляд на те, як мова одночасно впливає на реалії війни та екстремальних подій, а також відображає їх. Антологія обов’язково стане класичним текстом, який відзначає не лише один із найтемніших періодів української історії, а й важливий момент у всесвітній боротьбі за демократію та права людини», – ідеться в анотації до видання.

У Центральній бібліотеці Кейптауна відкрили «Українську книжкову поличку». Про це у фейсбуці повідомило Посольство України у Південно-Африканській Республіці. Відомо, що під час церемонії відкриття гості бібліотеки дізналися більше про українську літературу, а також послухали читання віршів південноафриканських поетів. Видання передали до бібліотеки у межах реалізації програми Олени Зеленської «Українська книжкова поличка».

Публічна бібліотека імені Ґабріеле Петкевічайте-Біте в литовському місті Панявежис встановила книжкомати. Про це повідомили на офіційному сайті бібліотеки. Книжкові автомати дають можливість отримати замовлені видання в будь-який час доби та в усі дні, під час канікул і вихідних днів. Автомати працюють і в робочий час бібліотеки, тож відвідувачі можуть обрати зручний для себе спосіб – або завітати до книгозбірні, або скористатися автоматом.

У США видадуть збірку Галини Крук «Прискорений курс з коктейлів Молотова». Переважна більшість текстів у збірці написана після 24-го лютого, паралельно українською і англійською мовами. Збірку переклали доцентка катедри слов’янської літератури та культури Стенфордського університету Юлія Ільчук і професорка літератури в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго Амелія М. Глейзер.

Вийде стрічка про письменницю, активістку та фотографку Сюзан Зонтаґ. В основу фільму лягла книжка американського письменника Бенджаміна Мозера «Зонтаґ. Життя і творчість», відзначена у 2020 році Пулітцерівською премією. Режисерка фільму – Кірстен Джонсон. Роль Зонтаґ у байопіку виконає американська акторка Крістен Стюарт. За словами продюсерки байопіку Габріель Тани, майбутній фільм «стане драмою, що віддасть належне реальним подіям».

У США видадуть книжку «Російсько-українська війна. Повернення історії» Сергія Плохія.Сергій Плохій – український та американський історик, професор кафедри української історії в Гарвардському університеті та один з провідних спеціалістів з історії Східної Європи.Книжку опублікують також у Великій Британії.«Надзвичайно переконлива розповідь, глибоко особиста, переконливо авторитетна книжка, яку обов’язково потрібно прочитати в цей складний момент», – зазначив автор книжки «Східно-Західна вулиця» Філіп Сендс.Придбати видання можна за $30.00 (1106 грн).

Японія надасть майже 10 мільйонів доларів на фінансування надзвичайних заходів ЮНЕСКО в Україні та сусідніх країнах у сферах освіти, культури й журналістиці. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України. Такий внесок робить Японію провідним партнером ЮНЕСКО в Україні. Проєкти, які реалізовуватимуться ЮНЕСКО на отримані кошти, охоплюватимуть дві основні сфери: культи та журналістики. У сфері культури здійснюватимуться заходи з охорони та реставрації об’єктів культурної спадщини. Зокрема, МКІП повідомило, що до їх переліку точно увійде Києво-Печерська лавра. Ще десять об’єктів будуть зацифровані в 3D. Також буде профінансовано продовження системи супутникового моніторингу та поставку додаткового обладнання для захисту об’єктів культури. Близько півсотні фахівців пройдуть навчання невідкладним стабілізаційним роботам.

У Київській молодіжній бібліотеці відбувся спіддейтинг, приурочений до 14 лютого. Говорили не так про любов, як про книги: кожен із гостей мав 2 хвилини, аби розповісти про свою улюблену книжку. Доброзичлива атмосфера читальної зали й сонячна погода надворі додавали настрою. А наприкінці всі учасники отримали цукерки з передбаченнями!

Попереду ще багато цікавих заходів, тож лишайтеся на зв’язку і стежте за новинами бібліотеки!

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ