Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест. Випуск #42

Поділіться цією сторінкою:

У 2022 році в Україні з’явилося 178 нових видавництв і книгопродавців. Про це йдеться у моніторингу Детектора медіа Державного комітету телебачення і радіомовлення за друге півріччя 2022 року.

«Навіть під час війни є охочі відкрити видавничий бізнес. 178 компаній і приватних підприємців під час воєнного стану виявили бажання займатися книговиданням і книгорозповсюдженням! Це говорить не тільки про оптимізм і віру українців у свою армію, а й свідчить про перспективи розвитку видавничої галузі», – зазначив Детектору медіа голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. За його словами, за рік війни в Києві кількість видавців збільшилася на 59, у Львівській області – на 10, Дніпропетровській – на 9, Київській – на 8, Хмельницькій – на 7, Харківській – на 6, Житомирській – на 5.

 Доречі, нещодавно створили нові видавництва «Відмова» та «Бородатий Тамарин».  

 DC Comics назвало видання, які 2022 року були найбільш популярними серед читачів. Про це повідомляється на офіційному сайті видавництва.  Свій рейтинг DC Comics поділило на дві групи: найпопулярніші випуски та найпопулярніші серії.  До п’ятірки найпопулярніших випусків 2022 увійшли:

• The Sandman #1

• DC Pride 2022

• Batman/Fortnite: Zero Point #1

• Nightwing (2016-) #78

• Batman: Gotham Knights – Gilded City #1

 П’ятірку найпопулярніших серій 2022 року склали наступні комікси:

• Injustice: Gods Among Us

• Batman (2016-)

• Batman (1940-2011)

• Detective Comics (1937-2011)

• Batman (2011-2016)

 Серії коміксів «Пісочний чоловік» авторства Ніла Геймана, а також видання «Бетмена» Скотта Снайдера та Ґреґа Капулло, що увійшли до списку DC Comics, перекладені українською та вийшли у видавництві «РМ».

 Доречі, у США видали комікс про життя Зеленського.

 The Washington Post опублікував комікс про війну від української ілюстраторки.

До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди в обігу з’явиться нова пам’ятна банкнота. Про це повідомляється на офіційному сайті Національного банку України.  Купюра номіналом 500 гривень з оновленим дизайном вводиться в обіг 29 грудня. Вона зберігає зовнішній вигляд попередньої банкноти, але має важливу відмінність – на її лицьовому боці на місці водяного знака нанесено трафаретним друком спеціальною оптично-змінною фарбою офіційну символіку до святкування 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди – «Світ Сковороди». Цей напис поступово змінює колір, залежно від кута нахилу банкноти (від світло-зеленого до темно-зеленого).

 «Григорій Сковорода – унікальна, неординарна, яскрава особистість, а його творчість залишається актуальною впродовж століть. Він вважав, що головне в житті – свобода, яка сьогодні – безцінний скарб для кожного українця! Святкування його ювілею – одна з ключових культурно-мистецьких подій 2022 року», – прокоментував заступник Голови Національного банку Олексій Шабан. Придбати пам’ятну банкноту можна у банках-дистриб’юторах (АТ АБ «УКРГАЗБАНК», АТ «АБ “РАДАБАНК”», АТ «ТАСКОМБАНК», АТ КБ «ПриватБанк»). Її вартість становитиме 541 грн (у конверті) та 554 грн (у подарунковій упаковці).

Онлайн-магазин Amazon оголосив список найкращих книжок 2022 року. Про це повідомляється на сайті компанії. Перелік найкращих книжок сформували редактори різних тематичних літературних напрямів онлайн-магазину. Перше місце рейтингу посів роман американської письменниці Ґабріель Зевін “Tomorrow, tomorrow, tomorrow”, що розповідає історію дружби трьох друзів, які вирішили пов’язати своє життя з розробкою комп’ютерних ігор. У лютому 2023 книжка має вийти у перекладі українською у видавництві «Віват». На сайті Amazon можна ознайомитись зі списками найкращих книжок року за жанрами.

У вільний доступ виклали фільм-розслідування «Записи під вишнею» про викрадення письменника Володимира Вакуленка на Харківщині. Відео з’явилось на офіційному каналі «Суспільне Новини» у YouTube. Стрічка розповідає про розшук дитячого письменника, патріота, учасника Революції Гідності Володимира Вакуленка, якого 24 березня під час окупації Харківщини російськими військовими, забрали з дому озброєні люди. Понад пів року рідні нічого не знали про його долю. Всі пошуки були марними, допоки Сили Оборони не звільнили Ізюм і довколишні села. Тоді ж журналісти «Суспільного» почали своє розслідування, встановивши подробиці про зникнення письменника. Також у фільмі йдеться про передумови викрадення Вакуленка, які стали відомі завдяки його записам у щоденнику. Свої нотатки письменник встиг заховати у землі під вишнею, попросивши батьків віддати щоденник «нашим, коли прийдуть».

Укрзалізниця і Видавництво Старого Лева створили спільну книжку «Залізницею додому». Книжка розповідає про дівчинку Єву, що повертається додому зі своєї найдовшої мандрівки. «Потяг “Укрзалізниці” мчить золотими полями. У часі повномасштабної війни Єві, як і багатьом діткам, довелося сісти в евакуаційний потяг і поїхати якнайдалі з рідних місць, тікаючи від танків, ракет і бомб», – ідеться в анотації. Видання у м’якій палітурці діти зможуть отримати в подарунок від залізничників, мандруючи потягом. Як зазначають у видавництві, таким чином «Укрзалізниця» підтримає маленьких українців, що були вимушені лишити свої домівки. Очільник «Укрзалізниці» Олександр Камишин розповів: «З початку війни ми евакуювали понад 1 мільйон дітей. Тепер, коли ми бачимо як багато з них повертаються додому, ми зрозуміли, що їм потрібна підтримка. Бо хоча це і рідний дім, але тут ще не зовсім безпечно. Так і виникла ідея цієї книжки». Також видання у твердій палітурці можна самостійно придбати у книгарнях. 10 гривень з кожного примірника надійдуть у фонд проєкту #ЗалізнаРодина, створений допомогти родинам залізничників, які загинули або постраждали внаслідок війни.

Український PEN назвав найкращі українські книжки 2022 року.  Якщо 2021 року до списко увійшло 173 позиції, то у 2022 – на 44 менше. «… Попри всі випробування і виклики, українські автори, видавці й читачі продовжували свою роботу. – йдеться в преамбулі списку. – І ось уже вп’яте ми укладаємо список найважливіших українських новинок за версією ПЕН, щоби підсумувати цей рік і подякувати нашим видавництвам, письменникам, редакторам, перекладачам, ілюстраторам, упорядникам, журналістам і науковцям за те, що ви вистояли і лишилися вірними своїй справі».

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.  

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ