Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Бібліодайджест, випуск #46

Поділіться цією сторінкою:

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #46

Міністерство освіти і науки України закликали повернути історію України до переліку обов’язкових предметів національного мультипредметного тесту (НМТ). З такою ініціативою виступила коаліція «Реанімаційний Пакет Реформ», про що йдеться в заяві організації. На думку коаліції «Реанімаційний Пакет Реформ», до якої входить 26 громадських організацій, «історія України – це засадничий предмет, який формує в учнів національну пам’ять, національну свідомість, розуміння важливих історичних процесів та їхніх причинно-наслідкових зв’язків».

Міжнародний фестиваль коміксів в Ангулемі визначив лавреатів своїх офіційних нагород. Про це повідомляється на сайті події. Приз Fauve d’Or за найкращий альбом отримав швейцарський автор та ілюстратор Мартін Паншу за видання «Колір речей» (La couleur des choses). Книжка розповідає про низку пригод-випробувань 14-річного Саймона. Комікс, виконаний в оригінальній стилістиці, вже був відзначений низкою премій. Спеціальний приз журі здобула французька письменниця та ілюстраторка Анук Рікар за комікс Animan, в якому йдеться про ветеринара, що вміє перетворюватись на різних істот, щоб розплутувати різноманітні загадки. Повний список переможців у різних номінаціях можна переглянути на сайті фестивалю.  Міжнародний фестиваль коміксів в Ангулемі – один з найбільших фестивалів мальописів в Європі та світі. Проводиться з 1974 року у французькому місті Ангулем. 2003-го фестиваль об’єднав всі свої премії під однією назвою «Офіційні нагороди». До них входить понад 10 номінацій, також вручаються додаткові призи.

Галицький районний суд Львова закрив кримінальне провадження щодо колишньої очільниці відділу Музею мистецтва староукраїнської книги Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Лариси Спаської, яку підозрювали у службовій недбалості, що спричинила втрату стародруків. Ухвалу Галицького районного суду можна переглянути в єдиному державному реєстрі судових рішень. Серед переліку втрачених видань  «Апостол» Івана Федоровича 1574 року видання, «Євангеліє» Святодухівського братства 1575 року видання, «Ключ розуміння» Йоаникія Ґалятовського 1665 року видання. За твердженням директора львівської картинної галереї Тараса Возняка, зникли понад 400 музейних експонатів, з них 95 кириличних стародруків. Внаслідок неналежного виконання обвинуваченою своїх службових обов’язків, держава зазнала матеріальної шкоди на суму понад 8,5 мільйонів гривень. Про зникнення стародруків повідомили у 2017 році. Кримінальну справу закрили через закінчення строків давності. У прокуратурі наголосили, що це не означає, що підозрювана не винна.

Простір української дитячої книги «БараБука» оголосив найкращі дитячі та підліткові видання 2022 року. Про це повідомляється на сайті проєкту. Переможців визначили в одинадцятьох номінаціях. Ними стали:
«Книжка-картинка року»: Грася Олійко. Сукня для Марусі (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)
«Мальопис року»: Оксана Була. Вересова міль (Видавництво Старого Лева)
 «Родинне читання»: Дмитро Кузьменко. Я, тато і висока гора / Ілюстрації: Оксана Драчковська (Віват)
«Поетична книжка року»: Олександр Подоляк. Диктувала це сорока, а записував їжак / Ілюстрації: Катерина Рейда (Крокус)
«Літературна казка року»: Зоряна Живка. Півник / Ілюстрації: Оля Гайдамака (Видавництво Старого Лева)
 «Художня проза для молодшого шкільного віку»: Галина Ткачук. Дуб Трьох Лісовиків / Ілюстрації: Ксенія Маркевич (Читаріум)
«Драматична книжка року»: Оксана Лущевська, Анна Сурган. Триматися за руки, сестричко (Крокус)
«Підліткова книжка року»:
Володимир Аренєв. Скарбничка історій / Ілюстрації: Наталя Ком’яхова, Сашко Ком’яхов (Видавництво Старого Лева)
Андрій Бачинський. Примари Чорної діброви / Ілюстрації: Дар’я Філіпова (Видавництво Старого Лева)
Олена Захарченко. Метро до Темного Міста (Видавництво Старого Лева)
Олександра Орлова. Парфумерний щоденник Зої / Ілюстрації: Андріана Чуніс (Видавництво Старого Лева)
«Вибір читачів»: Катерина Єгорушкіна. Мої вимушені канікули / Ілюстрації: Соня Авдєєва (Віват)
«Шпаргалка для вчителя»: Ольга Павленко. Абетка / Ілюстрації: Юлія Вус (Віват)
«Воєнні книжки»:
Лариса Денисенко. Діти повітряних тривог / Ілюстрації: Олена Лондон (Видавництво)
Олена Максименко. Пси, які приручають людей / Ілюстрації: студія «сері/граф» (Портал)
Оля Русіна. Абрикоси зацвітають уночі (Видавництво Старого Лева)
Володимир Чернишенко, Тетяна Копитова. Битва за місто (Артбукс)

«BaraBooka. Простір української дитячої книги» – це проєкт із підтримки дитячого читання, перший український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей та підлітків. Щороку у грудні фахівці проєкту, критики дитячої та підліткової літератури та експерти з дитячого читання складають список найкращих видань для юних читачів. БараБука звертає увагу на книжки для дітей різного віку, їхніх батьків та вчителів, на видання різних жанрів та форматів, на художні та пізнавальні книжки, новинки та перевидання класики. Також проєкт відзначає перспективних дебютантів.

На Берлінському міжнародному кінофестивалі відбудеться прем’єра стрічки The Beast In The Jungle, знятої за однойменною новелою американо-британського письменника Генрі Джеймса. Над створенням фільму працював австрійський режисер Патрік Чіга, для якого The Beast In The Jungle стала третьою повнометражною стрічкою. Головні ролі в ній виконали популярні французькі актори Анаїс Демустьє, Том Мерсьє, Беатріс Даль. Прем’єра фільму відбудеться у межах програми «Панорама» Берлінського міжнародного кінофестивалю, який триватиме з 16 по 26 лютого.

 Новела The Beast In The Jungle, що лягла в основу стрічки, вийшла 1903 року і вважається одним з найкращих творів американо-британського письменника Генрі Джеймса – представника літератури переходу від реалізму до модернізму. У творі автор порушує теми смерті, долі, кохання, самотності.

Пітер Фонд, колишній дипломат МЗС Великої Британії та позаштатний фотограф Associated Press в минулому, презентує книжку з унікальними світлинами Києва 1996-1999 років. Колекція з 300 світлин називатиметься «Київ — моменти часу». Пітер Форд самостійно фінансує її публікацію. «Ці люди, з якими я працював, страждають [сьогодні на війні]. Я просто подумав, що я можу зробити?» — пояснив Форд у коментарі BBC. У передмові книжки відомий український фотограф, колега автора книги по роботі в AP Єфрем Лукацький описує «величезного на зріст» британського фотографа як «помітну» та пам’ятну фігуру на вулицях міста. Кошти від продажу Форд відправить на благодійність. Прибуток піде Rotary Club у Волсоллі для допомоги з доставкою ліків до України.

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ