Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Бібліодайджест, випуск #44

Поділіться цією сторінкою:

Продовжуємо рубрику #бібліодайджест, випуск #44

У Видавництві Старого Лева вийшла посмертно збірка оповідань та новел військовослужбовця Олександра Осадка «Жити не можна померти». Про це повідомляє видавництво. Олександр Остапович Осадко – український військовослужбовець, солдат Збройних сил України, учасник російсько-української війни. Почесний громадянин міста Тернополя (2022, посмертно). Від 26 лютого 2022 року пішов на фронт у складі 105-ї окремої бригади територіальної оборони, згодом служив кулеметником 25-ї окремої повітрянодесантної бригади. Загинув 9 липня 2022 біля Мазанівки на Донеччині, під час артилерійського обстрілу.

7 книжок письменниці Колін Гувер потрапили до переліку найпродаваніших книжок у США в 2022-му році. Про це свідчать дані консалтингової компанії NDP Bookscan, яка відстежує зміни на ринках американського рітейлу. Загальний наклад проданих книжок Коллін Гувер у цьому році сягнув 14.3 мільйонів копій. В Україні книжки письменниці виходили у видавництвах Vivat і «РМ». Загалом 70% книжок, що потрапили до переліку найпродаваніших, – не нові видання, а релізи попередніх років.

Засновник видавництва «Наш Формат» Владислав Кириченко отримав відзнаку від Валерія Залужного.  Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний вручив відзнаку «Сталевий Хрест» засновнику видавництва «Наш Формат» Владиславу Кириченку. Як стверджує Кириченко, відзнаку надано видавництву «Наш Формат» та ГО «Реформація» «за створення сайтів для військових медиків та видання книжок». ГО «Реформація» – спільнота, що займається виданням націоналістичної, світоглядної літератури та статутів та посібників для ЗСУ. Також організація займається укомплектацією військових підрозділів фаховою літературою. Владислав Кириченко – український громадський діяч, підприємець, меценат, засновник видавництва «Наш Формат». Зокрема у співпраці між видавництвом «Наш Формат» і ГО «Реформація» вийшли друком такі книжки:
«Невідкладна військова хірургія»;
«Легка черепно-мозкова травма. Реабілітаційний інструментарій»
«Тактика легкої піхоти для малих підрозділів» Крістофера Е. Ларсена.
«Мініпосібник з оборони міст у сучасних умовах» Джона Спенсера.
«Блокнот командира міномета»
«Американський снайпер» Кріса Кайла та ін.

Оригінальне англомовне видання мемуарів принца Гаррі Spare побило рекорди продажів у США, Канаді та Великобританії.  Про це повідомляє видавництво Penguin Random House. У перший день запуску було продано 1.43 мільйона примірників. Як стверджує NYT, це найбільші продажі для нон-фікшну за всю історію видавництва Penguin Random House, найбільшого англомовного книжкового видавництва у світі. Зокрема у Великобританії, де продали 400 000 примірників, єдиною книжкою, яку продали швидше у перший день запуску був Гаррі Поттер.

Чернігівська обласна універсальна бібліотека імені Володимира Короленка потребує допомоги. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України. Бібліотека, історія якої пов’язана з Грінченками та Коцюбинськими, потребує допомоги. У ніч з 29 на 30 березня 2022 року під час облоги міста в ході російського вторгнення будівлю бібліотеки було пошкоджено внаслідок обстрілу російськими військами. В будівлі розбито дах, вибито шибки, в стінах утворились тріщини.

Болонський дитячий книжковий ярмарок оголосив короткі списки ілюстраторів, що змагатимуться за право виставити свої роботи на щорічній виставці The Illustrators Exhibition. Про це йдеться на сайті BCBF. Цьогоріч організатори отримали 4345 заявок з 91 країни чи краю, проте до коротких списків потрапили 315 ілюстраторів. Серед них – п’ять українських ілюстраторів та ілюстраторок: Оксана Драчковська, співкуратор клубу ілюстраторів Pictoric Олег Грищенко, Олеся Секереш, Юлія Тверітіна, Олександр Шатохін. Ця виставка стане 57-ою в історії ярмарку. Болонська виставка ілюстраторів проходить щороку, починаючи з 1967-го. Мета цього конкурсу – демонстрація останніх трендів ілюстрації через нові імена художників. Виставка організовується в рамках Ярмарку дитячої книжки у Болоньї (Італія), який є провідним ярмарком дитячих книжок у світі. Цьогоріч ярмарок відбудеться у «ювілейному» форматі й стане 60-тим.

Інститут стратегії культури видав збірку українських есеїв англійською та литовською мовами. Мета книги – Ukraine!Unmuted – відкрити іноземній аудиторії українську культуру, а особливо звертається до її самобутності та антиколоніального дискурсу. Тема книжки – Ukraine!Unmuted – продовжує тему п’ятого триєнале сучасного українського мистецтва «Український Зріз», яке Інститут стратегії культури провів у Литві у листопаді-грудні 2022-го. Тим часом у планах Інституту видання паперової версії книги українською, переклад польською та іншими мовами. Як розповідають організатори, есеї, створені спеціально для «Українського Зрізу», покликані відкрити іноземцям українську культуру та її контекст, осмислюють історію мистецтва, моди, кіно з акцентом на питаннях колоніалізму та реінтерпретації; актуалізують деякі питомо українські культурні явища ХХ і ХХІ століть.

Щоб дізнатися про все це більше, дивіться випуск за посиланням.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ