Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Сьогодні ти вирощуєш сад, а завтра ти цифровий кочівник: як це – жити в екопоселенні

Поділіться цією сторінкою:

 16 лютого ми говорили з Максимом Залевським. Наш гість – екомотиватор, курує Зелену школу у Києві. Він мотивує учасників екопоселень в Україні до інтеграції в європейську мережу екопоселень.      

Екопоселення – це спільнота людей, які виїхали з міста, вирішили «збавити оберти» і шукають іншу якість життя. Максим розповів, що історія еко-спільнот тягнеться з 70-80-х років. Нині назва «екопоселення» дещо застаріла, це данина традиції. Тепер їх називають «спільноти, які прямують до сталого розвитку».

Сталий розвиток – це такий розвиток, коли людство лишає ресурси для майбутніх поколінь, а не «з’їдає» їх відразу. Це все ж таки рух вперед, а не «топтання» на місці чи економічний застій – але максимально ощадливий.

Для прикладу – ви можете викопати за рік всі невідновлювані ресурси регіону типу вугілля, нафти й газу. Це «нестале» рішення. А от «стале» – це поступово перейти на відновлювані джерела енергії типу сонця й вітру. Тоді ви залишите і собі, і майбутнім поколінням достатньо ресурсів для виживання.

І це не означає, що ви житимете без сучасних технологій, якщо ви за сталий розвиток – питання у психологічних змінах, у ощадливому підході до споживання.

Максим розповів про Глобальну мережу екопоселень – Європа. Ця організація заснована у 1995 році. Зараз практично вся її діяльність відповідає доктрині сталого розвитку, визнаній ООН.

Нині світові ЗМІ говорять про кліматичний виклик – загрозу всьому світу, яка не має чітких «рецептів» порятунку. Маленькі спільноти прагнуть жити більш стало. Тож на міжнародних конференціях, присвячених змінам клімату, вони теж розповідають про свої «рецепти».

У світі відбувається об’єднання однодумців у мікроспільноти, й не лише на основі еко-ідей. Сучасні коворкінги (місця, де люди працюють разом, але формально не є прив’язаними до одного підприємства) – саме такі ознаки часу. Максим пропонує поєднати прагнення сучасних людей об’єднуватися у спільній роботі та ідеї вже існуючих екопоселень.

Говорили і про те, що таке пермакультура – підхід до городництва, який покращує довкілля. Це альтернатива сучасним методам господарювання,, коли фермер враховує сумісність рослин; вирощує рослини на дернині або цілині, без глибокої обробки ґрунту. Ще вона передбачає мінімальні витрати праці і відсутність шкоди для довкілля.

Підхід сформувався у другій половині XX століття після того, як деякі агрономи і біологи, а також фермери-практики з усього світу розкритикували сучасні методи землеробства (активне застосування міндобрив і пестицидів, обов'язкова оранка землі і т. ін.).

Ентузіасти створили каталог еко-спільнот України. Там описано, чим саме займається конкретна спільнота. Екопоселення не завжди передбачають «зелений туризм» чи можливість оселитися там, як у готелі. Тож якщо ви хочете поїхати до них у гості, як турист чи як волонтер, Максим радить це узгоджувати із спільнотами.

Макс радить і Україну як державу, і еко-спільноти розглядати як «стартапи», аби представити їх інвесторам «мовою економіки». Стартап — це підприємство, яке тільки-но розпочало діяльність і має привабливу ідею. Саме багатообіцяюча ідея може бути вирішальною, аби потенційний інвестор вклав у таке підприємство гроші.

Ще сучасний світ настільки глобалізований, що не дивиною є явище «цифрових кочівників». Люди стають настільки не прив’язаними до рідного міста і навіть країни, що сьогодні спеціаліст саджає сад у поселенні, а завтра вже їде на нове місце роботи на інший континент.

Розгорнуті відповіді ви можете почути в нашому стрімі.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ