Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Стрім до Дня толерантності «Гармонія різноманіття»

Поділіться цією сторінкою:

16 листопада у світі відзначали Міжнародний день толерантності. З цієї нагоди Молодіжна бібліотека провела стрім «Гармонія різноманіття», в якому ми обговорили важливі аспекти життя в соціумі, пов’язані з проявом толерантності.

І ось декілька з них.

В медицині терміну "інвалідність" – не інує, а ось "ДЦП" – це діагноз, тому називати людину, "ДЦП-шником" – некоректно. Також варто відмовитися від слів на кшталт "обмежені можливості", "неповносправний", "з особливими потребами".

Людина, яка не чує, або людина з порушеннями слуху – два однаково коректних варіанти. Неправильним буде сказати "глухонімий", тому що глухонімих людей не існує. Всі люди, що не чують, можуть видавати звуки, але не можуть навчитися говорити, тому що не чули зразка мови. Нічого як такого "неправильного" щодо слова "глухий" немає, але Українське товариство глухих рекомендує називати таких людей слабочуючими.

Прийнято говорити "незрячий", але не "сліпий". Слово "сліпий", як і "глухий" має негативне значення. Воно допустиме, але звучить не дуже приємно, тому краще від нього відмовитися на користь більш коректних формулювань. Є нюанс щодо жестової мови. Правильно говорити жестова мова (не мова жестів) і перекладач жестової мови.

Термін сурдопереклад також не зовсім коректний. Сурдо – це складова частина складних слів латинської мови, що означає приналежність до глухоти. Тому українською термін "сурдопереклад" звучав би як "глухопереклад".

Якщо у людини є ознаки психічного чи поведінкового розладу, про неї говорять "людина з порушенням психіки" або "людина з особливостями поведінки". Інколи ще кажуть "люди з помірною та глибокою розумовою відсталістю". У світі є два різні терміни "люди з інтелектуальними порушеннями" та "люди з психічними порушеннями". Інтелектуальні – це синдром Дауна, спектр аутизму. А психічні – це розлади на кшталт роздвоєння особистості або шизофренії.

Більше інформації ви знайдете за посилання на нашій Facebook-сторінці.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ