Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Іван Багряний у #BookTalk

Поділіться цією сторінкою:

 

Якщо ми вже почали цитувати романи про національну боротьбу, то неможливо оминути "Огненне коло" Івана Багряного. Тим паче вже відчувається близькість Дня пам'яті та примирення, присвяченого жертвам Другої світової війни. Отже, у новому випуску рубрики #BookTalk бібліотекарка Лілія обрала цікавий уривок з цього роману, щоб ви могли зважити всі "за" та "проти".

Нагадаємо, що свій твір Багряний видав у Німеччині, куди мусив емігрувати після ряду арештів.

До цього він був репресований у 1932 році, засланий на Далекий Схід, пережив втечу, знову арешт, еміграцію.

Також неможливо не згадати, що автор брав неабияку участь у визвольній боротьбі українського народу, однаково зневажаючи і Радянський Союз, і гітлерівську Німеччину – дві масивні машини, створені для репресій, геноцидів та повного знищення національної ідентичності полонених народів.

Дія в романі "Огненне коло"  відбувається у роки Другої світової війни, у липні 1944 р. під містом Броди на Львівщині. Головні герої твору - прості українці, які намагаються боротися проти світу насильства. Багряний хотів показати, "де був український народ, хто в дійсності громив німців жорстоко й немилосердно в тій фазі війни, чому загинула українська (з українських юнаків сформована) дивізія «Галичина». «І треба було мати воістину синівську любов до свого народу, а водночас і видатний талант, щоб уже тоді зважитись у художній формі, мужньо й правдиво, одначе без відчаю, сказати перед усім світом про те, що сталося, і чого ніхто, крім Багряного, не зміг, не зумів»

Важливим елементом цього твору, як й інших робіт Багряного, є людяність. Людяність, яка не ламається ні під тиском війни, ні під тиском гніту, ні під тиском жорстких умов виживання. І саме про цю людяність ми маємо пам'ятати у такі дні, адже без неї не має ваги жодна перемога.

Як це відобразилося у романі? Це вже побачите, коли прочитаєте. А в якості тизера запрошуємо вас подивитися відео #BookTalk, а зробити це можна тут

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ