Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Зелений коктейль із генно-модифікованих овочів, або міфи про ГМО та правда про веганство. Конспект зустрічі «21 день»

Поділіться цією сторінкою:

4 березня в читальній залі Молодіжної бібліотеки відбулась чергова зустріч книжкового клубу «21 день», присвячена здоровому способу життя та ГМО. Для обговорення було обрано книгу журналістки, популяризатора науки Асі Казанцевої «В інтернеті хтось помиляється» та світовий бестселер про сироїдіння «Зелень для життя» американки Вікторії Бутенко.

Вчителька біології Ксенія Діская, спираючись на наукові дослідження та книгу Асі Казанцевої, розповіла про найпоширеніші міфи, пов‘язані з вирощуванням та вживанням ГМО.

Декілька важливих тез із виступу Ксенії:

Кожного дня ми їмо ДНК. Усі продукти, крім води, цукру, солі, крохмалю, містять ДНК, але досі жоден ген з‘їденого нами продукту не вбудувався в наш геном. Шлунково-кишковому тракту байдуже, який ген потрапить до нього, адже той все одно буде перетравлений та розкладений на нуклеотиди.

В ДНК генно-модифікованого організму (ГМО) вчені штучно внесли ген іншого організму. Генно-модифіковані сорти демонструють вищу врожайність та більш стійкі до шкідників та погодних умов. ГМО також використовують у медицині – гормональні препарати та інсулін отримують за допомогою трансгенних бактерій.

Існує дискусія про етичний бік редакції геному людини. З одного боку, вчені можуть «вирізати» з ДНК ембріонів спадкові хвороби. Але, по суті, це вже євгеніка – селекція щодо людини.

Кампанія проти ГМО роздувається штучно. В цьому зацікавлені виробники гербіцидів та отрути проти комах та шкідників, котрі понесуть значні збитки, якщо рослини стануть стійкішими.

«Вживання ГМО призводить до безпліддя та онкохвороб» - теж міф, започаткований псевдонауковцями французом Жиль-Еріком Сераліні та росіянкою Іриною Єрмаковою. Досліди цих скандально відомих вчених про шкідливість ГМО виконувалися з численними помилками (зокрема, Сераліні у дослідженні впливу генно-модифікованої кукурудзи використовував лабораторних пацюків, виведених зі схильністю до онкозахворювань спеціально для дослідження ракових пухлин, тобто, навіть якби вони їли не ГМО, все одно мали б пухлини) та не були підтверджені подальшими експериментами інших науковців.

Маркування товарів наліпкою «Без ГМО» не свідчить про те, що цей продукт хтось взагалі перевіряв на вміст генно-модифікованих організмів.

Через протести проти ГМО в Україні майже не розвивається генна інженерія. Потрібно позбавлятись стереотипів про неї та розвивати цей передовий напрям науки у себе.

Другим спікером зустрічі був Олег Савицький, ентузіаст здорового способу життя та веган. Він не вживає їжі тваринного походження вже 6 років, тож на зустрічі Олег розповів про власний досвід веганства та про справжню роль рослин у нашому харчуванні на прикладі книги «Зелень для життя». Ось декілька важливих тез із виступу Олега:

Вікторія Бутенко стала сироїдом у 1994 році. Вживання лише рослинної їжі допомогло їй позбутися серйозних проблем зі здоров‘ям. «Зелень для життя» - не єдина книга Бутенко, загалом американка видала 10 книг та окрему книгу рецептів коктейлів із овочів та фруктів. Цікаво, що в США продажі блендерів злетіли саме завдяки популярності зелених коктейлів Бутенко.

Раніше люди споживали більше овочів та фруктів. На противагу, раціон сучасної людини здебільшого складається з перероблених рафінованих продуктів з високим вмістом цукру та жирів. Не зважаючи на доступність та швидкість в приготуванні, подібна їжа згубно впливає на нашу травну систему.

Неперетравлені рештки важкої та жирної їжі осідають на стінках кишечника, чим погіршують травлення та провокують дисбактеріоз. Зелені коктейлі забезпечують організм клітковиною, котра, наче губка, очищує травну систему від усіх шлаків та токсинів.

Під час приготування зелених смузі не забувайте про сумісність продуктів, зокрема не варто змішувати овочі, що містять крохмаль, із фруктами, де багато цукру, адже замість очікуваної користі можна отримати вздуття.

Здавалось би, про що можна сперечатися, коли йдеться про здоровий спосіб життя? Однак запропонована тема викликала чимало дискусій. Слухачі бомбардували лекторів питаннями, а також продовжували обговорювати почуті тези на кава-паузах.

Конспекти попередніх зустрічей:

«Секонд-хенд» по-радянськи чи щастя по-данськи? Конспект зустрічі клубу «21 день»

Хто такі есенціалісти та чому варто більше читати, - про що говорили на зустрічі клубу «21 день»

Детальніше про книжковий клуб «21 день»

Наука стверджує, що 21 день – необхідна кількість часу, щоб сформувати звичку.  ​Ми віримо, що ти сам твориш своє життя. Спільно з молодіжним порталом «Мегаполіс» ми запускаємо зустрічі про книжки, які змінюють життя. Запрошені спікери коротко розповідають про дві книжки за зустріч. Зустрічаємося через 21 день, щоб перевірити, чи у нашому житті щось змінилося через прочитане. А разом із тим обговорюватимемо нові книжки.

Слідкуйте за анонсами наступних зустрічей на нашій сторінці у Фейсбук.

Фото: портал «Мегаполіс»

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ