Дієтолог про здорове харчування для підлітків: «привабливий» не означає «користний»
Дієтологи б'ють на сполох: більше половини українців мають зайву вагу! 16 жовтня ми запросили Президента Асоціації дієтологів України Олега Швеця, щоб поговорити з учнями ліцею №21 про здорове харчування та правильну харчову поведінку.
Щоб харчуватись правильно, треба почати розсудливо обирати раціон. На наш вибір продуктів впливає дуже багато факторів - це не лише наші особисті вподобання, але й ціна, місце, де ми їмо (дім, їдальня чи ресторан), компанія, з якою ми їмо, національна кухня...
Найважливіше, що потрібно пам'ятати при виборі продуктів, "привабливий" не означає "корисний". Найбільшу частку раціону мають складати овочі та бобові у будь-якому вигляді, адже вони містять клітковину. На другому місці - фрукти та ягоди. Вживання соків, фрешів та смузі варто зменшувати, так як це лише фруктоза розбавлена водою, що не може повноцінно замінити фрукти.
Не варто зловживати м'ясом, але й повністю виключати його з раціону теж не є правильно, особливо якщо мова йде про організм дитини чи підлітка, що лише формується.
Краще не їсти перед комп'ютером чи телевізором, адже можна з'їсти зайвого або навпаки завершити трапезу занадто швидко, а чим швидше ми поїли, тим швидше знову відчуємо голод.
Приємно, що учні знають про шкідливість фастфуду та що таке "глютен" і довго не відпускали гостя зустрічі, запитуючи про користь чи шкоду різних продуктів.