Читайте склад! Конспект зустрічі клубу «21 день»
14 квітня в читальній залі Молодіжної бібліотеки пройшла чергова зустріч книжкового клубу «21 день», присвячена здоровому харчуванню.
Вчителька біології та популяризаторка науки Ксенія Діская розповіла аудиторії про процес травлення з наукової точки зору та порекомендувала читати книгу Олени Мотової «Мій найкращий друг шлунок». Між іншим, цю книгу організатори розіграли серед учасників клубу.
Що варто запам’ятати з виступу Ксенії:
Ми складаємось із клітин, котрі потребують оновлення. Для цього клітинам потрібні будівельні матеріали та джерело енергії – їжа.
Три кити травлення – розщеплення, всмоктування, виведення.
Частина їжі, що ми їмо, не може бути розщеплена у нашій травній системі.
Все, що ми з‘їли, в кінцевому підсумку потрапляє в кров.
В минулому у людини ніколи не було надлишків їжі, тому сьогодні ми маємо проблеми, пов‘язані з переїданням, адже у нас відсутні еволюційні механізми пристосування до харчового різноманіття.
За пошук їжі та її споживання мозок «нагороджує» нас дофамінами. А відчуття голоду змушує думати тільки про їжу. Це «батіг та пряник» нашого мозку, які він використовує для підтримки гомеостазу.
Найкращий спосіб схуднути – закохатись, тоді мозок буде «нагороджувати» нас дофамінами не за їжу, а за комунікацію.
Раніше ніколи не було стільки дешевого цукру та дешевих рослинних жирів. Економічний світ прагне до того, щоб ми більше споживали.
Другий спікер – дієтолог Олександра Жицька, - не просто детально розповіла про головні ідеї книги Майкла Моса «Цукор, сіль, жир. Як харчові гіганти підсадили нас на голку», а й показала, які шкідливі продукти ми купуємо в супермаркетах, тому що не читаємо склад.
Ось декілька важливих цитат із її виступу:
Всю необхідну інформацію про харчування потрібно читати в підручниках з біології, анатомії та біохімії, а не в популярних бестселерах-дослідженнях, адже вони постійно змінюють один одного та швидко втрачають актуальність.
Змушувати себе їсти певний продукт або, навпаки, силувати себе відмовлятись від чогось, - це шкідливі крайнощі.
Правильне харчування – це свідоме харчування.
70% продуктів із місцевого супермаркету не рекомендовано для здорового харчування. У нас немає звички читати склад продукту.
Ті, хто намагаються дотримуватись здорового способу життя, знаходяться в групі ризику, адже всі «фітнес»-продукти часом в рази шкідливіші, ніж звичайні. Наприклад, багато хто вважає, що вівсянка – це корисний сніданок, але якщо зранку ви їсте вівсяні пластівці, то вже через годину відчуваєте голод, так як з самого ранку ви з‘їли «порожні калорії».
Харчова промисловість – це 10 компаній-гігантів, решта – тимчасове явище. Сьогодні споживання їжі перестало бути просто споживанням їжі. Натомість ми їмо в якості дозвілля чи навіть емоційного розвантаження.
Діти не народжуються з потребою в солодощах, це дорослі використовують солодощі для формування системи заохочення.
Залежність від цукру – це залежність на емоційному рівні.
Пам‘ятайте, що в супермаркетах маркетологи намагаються продати нам стиль життя.
Не варто купувати продукт, якщо цукор у ньому є в першій трійці інгредієнтів.
Конспекти попередніх зустрічей:
Генетичний код кар‘єри і безсмертні клітини. Конспект зустрічі «21 день»
Детальніше про книжковий клуб «21 день»
Наука стверджує, що 21 день – необхідна кількість часу, щоб сформувати звичку. Ми віримо, що ти сам твориш своє життя. Спільно з молодіжним порталом «Мегаполіс» ми запускаємо зустрічі про книжки, які змінюють життя. Запрошені спікери коротко розповідають про дві книжки за зустріч. Зустрічаємося через 21 день, щоб перевірити, чи у нашому житті щось змінилося через прочитане. А разом із тим обговорюватимемо нові книжки.
Слідкуйте за анонсами наступних зустрічей на нашій сторінці у Фейсбук.
Фото: портал Мегаполіс