Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

НІЧ У МОЛОДІЖНІЙ БІБЛІОТЕЦІ. VI КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ

Поділіться цією сторінкою:

23 квітня в рамках спеціальної програми VI міжнародного фестивалю «Книжковий арсенал» в МСМБ відбулась справжня «Ніч в бібліотеці». Організовуючи даний мистецько-літературний захід ми поставили собі за мету остаточно зруйнувати стереотип про неможливість дозвілля у бібліотеці. Що ж у нас вийшло?

«Ніч в бібліотеці» розпочалась із публічної дискусії «Бібліотечний простір: перезавантаження», під час якої кожен бажаючий міг висловити свою точку зору щодо осучаснення українських бібліотек відповідно до потреб громади. Паралельно стартували майстер-класи «Пасхальні мотиви» із виготовлення кольорових пасхальних яєць у техніці декупажу та плетіння кошиків з паперу. Майстрині, що завітали до нас, отримали не лише гарні враження, але й власноруч зробили собі чудовий декор до Пасхальних свят. Сподіваємось, наші майстер-класи надихнуть учасниць й далі створювати щось дуже красиве та оригінальне своїми руками разом з нами!

Ще один мистецький майстер-клас «Картина за годину» провів для всіх бажаючих професійний художник Олександр Грачов. На наших очах за дуже короткий час з’явилась повноцінна картина! Під час роботи художник розкривав секрети своєї роботи, що обов’язково стануть у нагоді усім, хто відчуває потребу творити, але не знає з чого почати. А книг з техніки малювання у нас предостатньо!  Автор подарував картину бібліотеці.

Аудіо-візуальний літературний перформанс «Тиша в бібліотеці», котрий організували письменниці Дарина Гладун та Наталія Мандрицька, був присвячений проблемі зникнення людей із власних життів. Провокує, чи не так?

Авторки пояснюють концепцію свого перфомансу таким чином: «Ми так звикли жити в навушниках і дивитися лише на екрани, що скоро зникнемо зовсім. І все, що зможемо залишити нашим дітям - *.zip файли. Наше життя на відео у Ютубі. У фотографіях з інстаграму. У мікроблогах Твіттера. Ми не читаємо книжок. І не ходимо до бібліотеки. Скоро ми перестанемо жити реальним життям і повністю перекодуємо себе у двійковий код.»

Дарина та Наталія намагались донести до глядачів думку, що створюючи свій ідеальний образ у соцмережах, ми перестали забувати як виглядає справжній процес роботи і скільки спроб, помилок та виправлень лишається за кадром віртуального життя. Вони продемонстрували публіці стоси чернеток з численними виправленнями, показали ще не змонтовані відео-версії власних віршів, тобто, все те, над чим їм доводилось довго і зосереджено працювати, щоб отримати хороші поезії та ролики. Але найважливішим у цьому перформансі є те, що в Інтернеті всі побачать уже готовий результат і не будуть задумуватись над тим, скільки поту і крові за ним стояло.

Справжній фурор серед тих, хто завітав на «Ніч у Молодіжній бібліотеці», викликав майстер-клас з акторської майстерності від режисерки Надії Сердюк та актора Василя Духновського. Кожен бажаючий зміг перевтілитись в одного з героїв абсурдного фарсу «Дім на кордоні» польського драматурга Славоміра Мрожека.

Студентці Ользі дісталась роль Дипломата. Після вистави вона сказала: «Хочу висловити подяку Надії та Василю за проведення театрального майстер-класу. Я отримала не тільки багато позитивних вражень та емоцій, але й корисний досвід особисто для себе, адже, я ніколи не грала у виставах. Під час «Ночі в бібліотеці» атмосфера була чудовою і, головне, дружелюбною. З нетерпінням чекатиму на наступні майстер-класи!»

Після восьмої години вечора в бібліотеці залунала дуже лірична та натхненна музика. Музичну частину «Ночі» відкрив дует «CAMEO» (музика та тексти – Олексій Дзюба, вокал – Катерина Дзюба), естафету перейняв молодий музикант Сашко Юрчук. А авторські пісні Ігоря Рудя, давнього друга бібліотеки, як завжди вразили всіх своїм філософським наповненням.

Богдану музичні виступи найбільше припали до душі: «Гурт «CAMEO» порадував репертуаром для справжніх меломанів та ліричними авторськими піснями. Виконавцям вдалося створити особливу атмосферу якісною музикою Сашко Юрчук представив як енергійні, так і ліричні авторські пісні, котрі, завдяки його емоційній та невимушеній подачі, одразу сподобалися. Також сподобався виступ Ігоря Рудя, в котрому була присутня особлива енергетика, завдяки якій слухачі мали змогу обдумати його змістовні пісні.»

У перерві між музичними виступами ми встигли поговорити про книгу письменника, журналіста, учасника АТО Олега Андроса «Історії з мого фронту». Між іншим, раніше Олег вже презентував цю книгу в нашій бібліотеці (презентацію див. тут), однак те, про що він пише, виявляється настільки актуальним і важливим для нашого суспільства, що було доречно поговорити про такі серйозні речі, як Євромайдан та війну на Сході.

«Ніч в бібліотеці» завершилась виступом рок-гурту «AndrosLand», засновником якого є вищезгаданий Олег Андрос, спільно з музикантом Ігорем Рудем (гурт «Несамостійний DRUГ»). Фото з виступу були люб’язно надані фотографом Оленою Жеронкіною.

«Не можу не поділитися своїми враженнями щодо виступу гурту «AndrosLand», - розповідає життєрадісна Євдокія, абітурієнтка. -  Настільки це було неординарно і фантастично, що слухачі, в тому числі і я, були дуже вражені. Це було дійсно круто і неймовірно! А ще це все проходило в бібліотеці! Цього я точно не очікувала. Це повністю зруйнувало всі мої стереотипи щодо бібліотеки як тихого місця, де нічого не відбувається.»

Більше фото з «Ночі в Молодіжній бібліотеці можна побачити у наших групах у Вконтакті та на Фейсбуці.

Анонс про Бібліоніч - 2016 на ТБ: канал «Еспресо» http://espreso.tv/video/45707

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ