Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

А душа людська пам'ятатиме...

Поділіться цією сторінкою:

26 квітня минуло тридцять років від тієї страшної  ночі, коли сталася жахлива аварія – вибух четвертого реактора на  Чорнобильській атомній електростанції. За масштабами забруднення екологічної сфери і негативного впливу на здоров’я людей чорнобильська катастрофа не має аналогів у світовій історії.

У результаті вибуху утворилась радіоактивна хмара, яка пройшла над Україною, Білоруссю, Росією, Східною Європою, Скандинавією, Великобританією і східною частиною США, забруднюючі радіонуклідами все живе.

Внаслідок аварії на ЧАЕС постраждало 3361870 осіб, що становить 7% населення України. Було забруднено  2218 селищ та міст із населенням понад 2,4 млн. чол. Навколо Чорнобильської АЕС у радіусі 30 км створено зону відчуження. З неї було відселено тисячі осіб. Безлюдним містом-привидом стала Прип'ять – місто працівників електростанції.

Однак Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч чоловіків і жінок, які  виявили жертовність, високий патріотизм і ціною власного життя й здоров’я зупинили ядерну катастрофу. Першими ліквідаторами стали 28 пожежних ВПЧ №6 та ВПЧ №2 під керівництвом лейтенантів Володимира Правика та Віктора Кібенка.

Саме вони зупинили поширення вогню на інші енергоблоки станції, ціною власного життя врятувавши нас і весь світ від страшної біди.

Для подальшої ліквідації наслідків аварії були задіяні 600 тисяч людей різних професій: пожежники, військовослужбовці, правоохоронці, будівельники, транспортники, медпрацівники та інші.

25 квітня у Молодіжній бібліотеці відбувся вечір пам’яті «А душа людська пам'ятатиме...». Учасниками вечора були викладачі та учнівська молодь спеціалізованої школи №7 ім. М. Рильського, спеціалізованої школи №187 та спеціалізованої школи №115 ім. І.Огієнка.

Діти, які народилися у постчорнобильський час намагаються розібратись у Чорнобильській катастрофі, зрозуміти її техногенний та людський виміри. Вони поділилися тим, як у їхніх школах відбувалися пам’ятні заходи, приурочені до 30-ліття з дня аварії.

Чорнобиль – це біда українського народу, яка залишила по собі безліч загадок і таємниць. Коли ми згадуємо про аварію, вшановуємо пам'ять тих, хто загинув через неї, відаємо честь та шану ліквідаторам, то маленькими кроками наближаємось до розгадки Чорнобильської катастрофи.

На нашому сайті читайте:
Чорнобиль:1986-2016 (до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи)

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ