Останнє оновлення: 14.08.2017 р.

Вітаміни. Вітаміни групи В. Частина II

квітень, 2015 р.

Вітамін В2 (Рибофлавін) є вітаміном не лише здоров’я, але й краси. Нестача вітаміну В2 в організмі проявляється дуже підступно та скорочує тривалість життя. Вітамін В2 вважається вітаміном шкіри. Якщо ми бажаємо мати пружну, молоду, гладеньку, здорову шкіру, потрібно потурбуватися про те, щоб у раціоні були продукти, багаті на вітамін В2.
У чому небезпека нестачі вітаміну В2? Недостатнє вживання цього вітаміну призводить до: погіршення зору, розладів нервової системи, розладів органів травлення, хронічних колітів, гастритів, загальної слабкості, різноманітних захворювань шкіри, нервових зривів, депресій, зниження імунітету. Якщо ваша шкіра не відрізняється гладкістю та має нездоровий вигляд, якщо у вас часто буває ячмінь, герпес, фурункули, то вам потрібно вживати продукти, багаті на рибофлавін і терміново змінити дієту.
Рибофлавін допомагає спалювати цукор, покращує дію енергетичних механізмів. У поєднанні з білками та фосфорною кислотою у присутності мікроелементів, наприклад магнію, він створює ферменти, необхідні для обміну речовин сахаридів або для транспортування кисню, отже, для дихання кожної клітини нашого організму.
Якщо у вас з’явилися зморшки, що розходяться від губ, якщо у куточках губ з’явилися тріщинки, потріскалися губи, печуть очі, лущиться шкіра на носі, вухах чи на лобі, якщо ваш язик пурпурного кольору, жирне волосся, червоні повіки – все це може бути симптомами нестачі рибофлавіну. Хоча подібні симптоми можуть говорити й про дефіцит заліза в організмі. Рани на шкірі та слизових оболонках ротової порожнини затягуються завдяки росту епітеліальних клітин.
Від вітаміну В2 залежить не тільки краса, а й стан зору, мозку, вся нервова система та залози внутрішньо секреції. Рибофлавін подовжує життя червоним кров’яним тільцям і разом з фолієвою кислотою (вітаміном В9) бере участь у процесі творення нових кров’яних тілець у кістковому мозку. Крім цього, вітамін В2 допомагає засвоїти залізо та разом з вітаміном В1 сприяє підтриманню рівня цього мікроелементу в крові. Ось чому лікарі радять хворим на анемію приймати залізо разом з вітаміном В2 та В9. Особливо це стосується вагітних жінок: у них часто спостерігається нестача заліза та фолієвої кислоти. В цьому випадку прийом продуктів, багатих на вітамін В2, разом із залізом може бути спасінням як для матері, так і для дитини.

Скільки ж вітаміну В2 потрібно на добу?

Вітаміну В2 потрібно небагато, проте для організму він є дуже важливим. Для чоловіків потрібно 1,6 мг, а для жінок – 1,3 мг. Тим, хто вживає багато м’яса та інших білкових продуктів, а також вагітним жінкам потрібна велика його кількість – близько 3 мг (максимально допустима доза). Проте ще нікому не зашкодила велика кількість цього вітаміну. І все ж таки краще отримувати вітамін В2 з продуктами харчування, ніж з дорогими фармацевтичними засобами.
Якщо до раціону включити кисле молоко и 50-100 г молочного сиру або твердого сиру, то фактично можна задовольнити добову норму вітаміну В2. Проте під час важкої фізичної роботи або заняттях спортом потреба у вітаміні В2 зростає, тому, за таких умов, потрібно не менше 3 стаканів кислого молока або кефіру на добу.
На зниження рівня вітаміну В2 в людському організмі впливають ліки, недостатня/підвищена функція щитовидної залози та інші захворювання. Знищується рибофлавін під впливом ліків, які застосовуються у психіатрії, під впливом борної кислоти, котра входить до складу більше 400 засобів домашнього побуту (наприклад, пральні порошки), а також під впливом пероральних протизачаточних засобів.
Варто знати й те, що рибофлавін добре переносить високу температуру, однак не любить світла та розчиняється у воді. Якщо їжу готують у відкритому посуді, а воду зливають, то втрати його будуть великими. Вітамін В2 знищується при разморозці овочів та яловичини протягом 14-15 годин на світлі, проте зберігається в холодильнику. Втрат вітаміну можна уникнути, якщо не вживати жодних ліків, особливо тих, які містять борну кислоту, якщо класти заморожені продукти відразу в окріп або розморожувати в духовці, завернувши і алюмінієву фольгу.

Основні харчові джерела вітаміну В2: капуста, свіжий горох, мигдаль, зелена квасоля, томати, ріпа, пророщена пшениця, пивні дріжджі. Особливо багаті на вітамін В2: печінка, нирки, яловичина, яєчний жовток, кисломолочні продукти, лук порей, картопля. Сир, молочний сир.

Варто знати, що:

Вітамін В3 (ніацин) є єдиним вітаміном, який традиційна медицина відносить до ліків. Вітамін В3 часто називають «вітаміном спокою».
Ніацин відноситься до водорозчинних і легко всмоктується в організмі та синтезується мікрофлорою кишечнику. Він існує в двох формах: нікотинової кислоти та нікотиноміду. Ніацин не руйнується під впливом високої температури, йому не шкодить ні кислотне, ні лужне середовища травного тракту, ні навіть сильне ультрафіолетове випромінювання.
Вітамін В3 бере участь у метаболізмі жирів, білків, амінокислот, пуринів (азотистих речовин), диханні тканин організму, глікогенолізі, регулює окислювально-відновлювальні процеси в організмі. Він є необхідним для функціонування травної системи, сприяє розщепленню їжі на вуглеводи, жири та білки при травленні та звільненню енергії з їжі.
Вітамін В3 ефективно знижує рівень холестерину, нормалізує концентрацію ліпопротеїнів крові та підвищує вміст ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), які мають антиатерогений ефект. Він розширює дрібні судини (в тому числу головного мозку), покращує мікроциркуляцію крові, має слабку антикоагулянтну дію. Цей вітамін є дуже важливим для підтримки стану здорової шкіри, зменшує біль та покращує рухомість суглобів при остеоартриті, має м’яку седативну дію та корисний при лікуванні емоційних та психічних розладів, включно мігрень, тривогу, депресію, зниження уваги та шизофренію. В деяких випадках навіть стримує рак.

Добова норма вітаміну В3:
Для дорослих 18-25 мг
Для вагітних жінок 22-26 мг
Для мам, що годують груддю 24-28 мг
Для дітей залежно від віку та статі 9-21 мг
Для грудних дітей 4-8 мг

Варто знати, що:

Для ефективного впливу вітаміну В3 потрібна наявність міді в організмі, нестача якої гальмує процес перетворення триптофану у вітамін В3. Аналогічну дію має нестача вітаміну В6.
Препарати «ріфамлін», «пеніцилламін», «ізоніазід» гальмують засвоєння вітаміну В3. Тривале вживання великих доз вітаміну В3 може призвести до розвитку жирової дистрофії печінки. Для попередження цього ускладнення рекомендується включати до раціону продукти, багаті на метіонін, або призначати метіонін та інші ліпотропні засоби.

Симптоми дефіциту вітаміну В3

Помірні:

Важкі:

Симптоми передозування вітаміном В3:

Вітамін В3 міститься в усіх продуктах, в яких є інші вітаміни групи В.

Рослинні джерела вітаміну В3:

Продукти із зернових злаків, проростки пшениці, пшеничні висівки, кукурудзяна мука, овес, жито, ячмінь, бобові (квасоля, соя, горох), броколі, морква, картопля, томати, гриби, зернята соняху, арахіс, пивні дріжджі фініки., ромашка, петрушка, м’ята перцева, листя малини, червона конюшина, плоди шипшини, щавель.

Тваринні джерела вітаміну В3:

Яловича печінка, домашня птиця (особливо м'ясо індички), риба, яловичина, свинина, молоко, кисломолочні продукти, яйця.

Слідкуйте за правильним харчуванням та будьте здорові!

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest

НАШІ НАГОРОДИ

Допоможіть молодіжній бібліотеці

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці - Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки): (044) 288-23-36

ВГОРУ