Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.
Останнє оновлення: 26.07.2021 р.

Їжа для гарного настрою Культура їжі чи хаотичне харчування? Вибір за вами

Тематичний бібліографічний список джерел:
книги, статті, курси, додатки, поради фахівців, блоги про їжу та культуру харчування

Із приходом весни перед нами гостро постає тема здорового та правильного. Авітаміноз, зайві кілограми, малорухливий спосіб життя при дистанційній праці в період локдауну не додають здоровя... Ми підібрали для вас найновіші статті, книги, блоги, курси, додатки щоб хоч трохи розрадити і допомогти у вирішенні цих проблем

Культура їжі:

Добірка книжок та курсів, які допоможуть розвинути здорові харчові звички

Прибрати зайві кілограми, мати підтягнуте тіло, гарні форми, енергію та сили — цілком зрозуміле прагнення. Але коли починаєш розбиратися, як це зробити, одразу ж на заваді стають перші перешкоди. Виявляється, що в інтернеті та в книжках — купа міфів та необґрунтованої інформації про харчування. Різноманітні дієти, стереотипи, обіцянки швидко досягти змін. Крім того, себе переналаштувати на ці зміни не так то і просто, адже вже сформувалися певні звички.

Що ж робити, аби сформувати правильні звички та водночас не натрапити на неперевірену інформацію? Ми зібрали для вас кілька джерел, які якраз покликані боротися з міфами.В цій добірці ви знайдете книжки від досвідчених дієтологів, освітні курси, а також корисні ресурси, які допоможуть легко почати впроваджувати зміни у своє життя

Книжки про їжу та здорові харчові звички:

№1: Ліза Москоні. Їжа для мозку. Наука розумного харчування, 2019

Автор книжки - лікар, кандидат медичних наук, спеціаліст у галузі здорового способу життя й культури здоров’я. Книжка базується на 12 правилах режиму харчування і 12 правилах вибору продуктів, тож втілити у життя всі рекомендації буде не складно. Головне завдання цих правил: навчитися бачити межу між голодуванням і переїданням. Слухати свій організм, не мучити себе дієтами, але й не піддаватися шкідливим звичкам.

№2: Наталія Самойленко Їж, пий, худни. Здоров’я без дієт, 2018

Колись в моді була повнота, за тим надмірна худоба, а потім в тренди увійшли кубики пресу та біцепси. Але тренди тимчасові, а здоров’я руйнувати заради них не варто. Тому саме здоров’я стало головним мотиватором, через який сучасна людина слідкує за своїм харчуванням та займається спортом. Книжка лікарки у сфері дієтології та ендокринології допоможе розібратися, як сформувати звичку харчуватися правильно. Про норми ваги, про гормони та схуднення, про поживні речовини та вплив переїдання на організм - все це ви дізнаєтеся з книжки Наталії Самойленко.

№3: Андрій Бєловєшкін. Що й коли їсти. Як знайти золоту середину між голодом і переїданням, 2020

Автор книжки - лікар, кандидат медичних наук, спеціаліст у галузі здорового способу життя й культури здоров’я. Книжка базується на 12 правилах режиму харчування і 12 правилах вибору продуктів, тож втілити у життя всі рекомендації буде не складно. Головне завдання цих правил: навчитися бачити межу між голодуванням і переїданням. Слухати свій організм, не мучити себе дієтами, але й не піддаватися шкідливим звичкам.

Курси, додатки, блоги про їжу:

№4: Безкоштовний курс від Prometheus, 4 кроки до здорового харчування

В цьому онлайн-курсі кращі українські експерти розповідають про базові засади здорового харчування. Професійні дієтологи, психологи, терапевти, гастроентерологи та нутриціологи пояснюють, як харчуватися правильно. А також, як застосувати здобуті знання щодня. Цей курс варто переглянути хоча б для того, аби розвіяти міфи навколо різних дієт, продуктів та звичок. Щоб будувати свої здорові харчові звички лише на підтверджених фактах.

№5: Блог Євгена Клопотенка klopotenko.com

Корисна їжа повинна бути смачною! Але, зазвичай, коли починаєш шукати рецепти смачної та корисної їжі, то бачиш там купу незвичайних продуктів: кіноа, чіа, свіжий манго, кокосове молоко тощо. Так, їх всі можна знайти у звичайному супермаркеті, але харчуючись так щодня, ви збільшите вдвічі свої витрати на їжу. Тому корисно мати під рукою український блог з рецептами. У ньому безліч прикладів страв із простих локальних продуктів. Українські гречаники ресторанного рівня? На сайті Клопотенка є і такі рецепти.

№6: Додаток для підрахунку калорій FatSecret

Додаток безкоштовний, а користуватися ним просто: завантажили, внесли дані про ваш вік, ріст, вагу, рівень фізичної активності, цілі (набрати вагу чи схуднути).

Далі записуєте назви та обсяги продуктів, які з’їли за день. Натомість додаток прорахує, скільки калорій у ваших стравах, чи ви їсте достатньо і чи не переїдаєте. Також, ви побачите, яке співвідношення білків, жирів та вуглеводів у вашому раціоні. Можливо, ви зрозумієте, що вуглеводів забагато, а треба додати більше білків. Адже важливі не лише порції страв, а й з чого саме вони складаються.

Цей додаток допоможе дізнатися більше про свій раціон і зробити його значно кориснішим та повноціннішим.

Література та безкоштовні курси - допоможуть вам зрозуміти основні принципи здорового харчування. Додаток дасть можливість прослідкувати за власним раціоном, а цікаві рецепти змотивують цей раціон змінити на краще. Далі все у ваших руках                                          

Підготувала Вікторія  Демидюк.

 Запозичено з http://vsviti.com.ua/interesting/health/123425

№7: Переможець у категорії Здоров'я у ТОП-100 блогерів України, лікарка-дієтологиня, засновниця Академії довголіття Dr. Skytalinska Оксана Скиталінська

https://www.instagram.com/dr.skytalinska/?fbclid=IwAR2n7nJortplKenThih9HPSkbCIjTfGBYsE3egajgIV5rixasBKvlyZRtl8 Дієтолог Оксана Скиталінська. ЛІКУЮ ЇЖЕЮ

https://www.facebook.com/O.Skytalinska Oksana Skytalinska(Оксана Скиталінська) Лікар-дієтолог

https://korali.info/poradnicya/szo-poradit-likar-dietolog-oksana-skitalinska.html

Що порадить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська

Поради лікарки-дієтологині Оксани Скиталінської

Більше порад дієтологині шукайте в розділі «Актуальні теми»: «ТОП-ПРЕС: популярно про актуальне. ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я» на сайті бібліотеки та у Фейсбуці: http://msmb.org.ua/biblioresursi/bibliografiya/aktualyni-temi/ та в додатку в кінці бібліографії

Пост ковід і харчування

https://www.facebook.com/O.Skytalinska/videos/4155500817803381/

Мова йде про постковідну дизавтономію нервової системи, ушкодження ендотелію судин (васкуліти), ушкодження клітин міокарда, мікротромбоз, ушкодження кишечника (підвищену проникність), імунний збій, які проявляються найрізноманітнішою симптоматикою:

Та про принципи лікувального відновного харчування, зокрема,

Ретроспективна WEB-ліографія видань МСМБ по здоровому харчуванню:

 

http://msmb.org.ua/biblioresursi/bibliografiya/aktualyni-temi/top-pres-ohorona-zdorovya-iv-kv-2020/ ТОП-ПРЕС: популярно про актуальне. ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

http://msmb.org.ua/biblioresursi/bibliografiya/aktualyni-temi/druzi-zdorovogo-harchuvannya/ «Друзі здорового харчування»

http://msmb.org.ua/biblioresursi/bibliografiya/aktualyni-temi/zdorove-harchuvannya-pri-pandemii-koronavirusu/ «Здорове харчування при пандемiї коронавірусу» Тематичний бібліографічний список джерел

http://msmb.org.ua/stily-zhittya/moda-na-zdorovya/formula-idealynoi-figuri-retsepti-zdorovogo-harchuvannya/ Формула ідеальної фігури. Рецепти здорового харчування.

http://msmb.org.ua/stily-zhittya/moda-na-zdorovya/vitamini-a/ Вітаміни. Вітамін А: корисні властивості та поради щодо його вживання.

http://msmb.org.ua/stily-zhittya/moda-na-zdorovya/bitamini-bitamini-grupi-b-chastina-i/ Вітаміни. Вітаміни групи В. Частина І

http://msmb.org.ua/stily-zhittya/moda-na-zdorovya/bitamini-bitamini-grupi-b-chastina-ii/ Вітаміни. Вітаміни групи В. Частина II

http://msmb.org.ua/stily-zhittya/moda-na-zdorovya/oberezhno-gmo-chastina-1/ Обережно ГМО! Частина 1. Економічно вигідна та небезпечна для життя ГМ продукція.

http://msmb.org.ua/stily-zhittya/moda-na-zdorovya/oberezhno-gmo-chastina-2/ Обережно ГМО! Частина 2. Знайомтесь, генетично модифікована продукція.Продукти, що містять ГМО

Список літератури із фондів МСМБ

Гандріх, Стівен. Парадокс довголіття. Як залишатися молодим до старості [Текст] = Longevity Paradox. How to die young at a ripe old age : науково-популярне видання / Гандрі, Стівен, Ліппер, Джоді ; Передм. та післям. авт.; Пер. з англ. І.Павленко. - К. : Форс Україна, 2020. - 400 с. Автор бестселера New York Times "Парадокс рослин» представляє безпрецедентний план для довгого, здорового і щасливого життя.Наші клітини починають старіти з моменту нашого народження, але старіння не повинно означати руйнування. Всесвітньо відомий хірург доктор Стівен Гандріх лікував пацієнтів похилого віку більшу частину своєї кар'єри. Він знає - всі думають, що хотіли б жити вічно, поки не досягнуть середнього віку і не стануть свідками страждань своїх батьків і навіть однолітків. Так як же нам вирішити парадокс між бажанням дожити до глибокої старості і бажанням не старіти, зберігаючи всі переваги молодості? Ви знайдете відповідь у цій революційній книзі

Гільяно, Мірей. Чому француженки не гладшають [Текст]: приголомшливий вигляд без жодних дієт / Гільяно, Мірей ; Пер. з англ. Т.Заволоко. - К.: Видавнича група КМ-БУКС, 2018. - 304 с. У чому криється секрет французьких жінок, або, інакше кажучи, як пояснити той факт, що вони навіть у поважному віці зазвичай мають статуру двадцятип'ятирічних дівчат? Як їм вдається насолоджуватися такими "забороненими" продуктами харчування, як хліб, шоколад, вино, і при цьому залишатися стрункими? Автор книги Мірей Гільяно, яка не один рік вивчала спосіб життя та уподобання представниць прекрасної статі різних країн, пропонує разом із нею проаналізувати основні відмінності у їхньому ставленні до себе і свого життя та на прикладі француженок обрати власний шлях до краси, здоров'я і гармонії

Грегер, Майкл. Як не померти передчасно. Їжа, яка відвертає та лікує хвороби [Текст] = How Not to Die. Discover the Foods Scientificaly Proven to Prevent and Revers Disease : Науково-популярне видання / Грегер, Майкл, Стоун, Джин ; Передм. авт.; Пер. з англ. В.Горбатька. - К. : КМ-БУКС, 2018. - 512 с. Автор книги - всесвітньовідомий популяризатор здорового харчування, доктор медицини Майкл Грегер докладно розповідає, як можна не лише запобігти більшості поширених недуг, а й побороти їх, якщо людина вже захворіла. Спираючись на велику кількість експериментальних і статистичних даних, він описує особливості протікання тієї чи іншої хвороби, розповідає, чим вона найчастіше зумовлена і чим загрожує, радить, яким харчам слід надати перевагу, а від чого краще відмовитись

Есть чтобы жить, а не жить чтобы есть [Текст] / Авторы: Г.М.Шелтон, Д.К.Джарвис, Н.В.Уокер, П.Брэгг; Сост. А.А.Кузьменко, А.Т.Кузьменко; Пер. с англ. Н.А.Левитской; Предисл. Я.Е.Мироненко; Худож. О.В.Петренко. - К. : МП "Колаж", 1992. - 199 с. Сколько и когда нужно есть, как соблюдать совместимость пищевых продуктов, почему голодание - это чудо, как наше питание влияет на здоровье и продолжительность жизни - об этом рассказывают известные американские врачи

Лиф, Кэролайн. Думай и ешь умно. Простой путь к ясности ума и здоровой жизни [Текст]: научно-популярное издание / Лиф, Кэролайн ; Пер. с англ. - К. : БРАЙТ СТАР ПАБЛИШИНГ, 2017. - 352 с. Книга содержит глубокое исследование продовольственной системы, которое подает тревожный сигнал, предупреждающий об упадке физического здоровья, если мы и дальше будем идти по нынешнему пути. Но есть надежда. В этой мудрой и проницательной книге автор помогает понять, что каждый раз, садясь за стол, мы делаем выбор, и что здоровое питание может и не быть быстрым или дешевым, но именно такого питания следует придерживаться

Москоні, Ліса. Їжа для мозку. Наука розумного харчування [Текст]: науково-популярне видання / Москоні, Ліса ; Передм. авт.; Пер. з англ. В.Глінки. - К. : Наш Формат, 2019. - 336 с. Наш мозок - особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного - що він навпаки підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. То якою має бути їжа для мозку? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від Альцгеймера? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним?

Олівер, Джеймі. Супер'їжа на щодень [Текст]: рецепти для здоровішого і щасливішого життя / Олівер, Джеймі ; Пер. з англ. М.Сахно. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 312 с.  Джеймі Олівер - всесвітньо відомий шеф-кухар, харизматичний телеведучий та автор кулінарних бестселерів. Він готує як рок-зірка і знає про їжу все! У книжці «Супер'їжа на щодень» Джеймі поєднав свій яскравий талант із порадами та досвідом дієтологів, лікарів і прихильників здорового способу життя з різних куточків нашої планети. Так народилося 90 рецептів сніданків, обідів та вечер, виникли цікаві ідеї перекусів і напоїв. Страви від Джеймі Олівера корисні, вишукані й прості. До кожного рецепта ретельно прораховано калорійність та визначено баланс інгредієнтів. «Супер'їжа на щодень» - особлива філософія їжі від Джеймі Олівера та крок до здорового і дуже смачного життя!

Бібліографія статей

Подано у звортній хронології

2021

Владимирова, Ольга. Їсти чи не їсти? [Електронний ресурс] = https://nv.ua/ukr/health/nutrition/vegetarianci-50136902.html: які бувають види вегетаріанства та який підходить саме вам / Владимирова, Ольга ; Інф. "НВ" // Новое время страны. - 2021. - 24 сiч. Термін «вегетаріанство» походить від англійського слова vegetable - рослина. Система харчування була започаткована як повна відмова від їжі тваринного походження. Але правила існують для того, щоб їх порушувати: з часом теорія отримала нові ідеї та виникли види вегетаріанства, що дозволяють молоко, м’ясо птиці, рибу і морепродукти

Омельченко, Анастасiя. П’ять причин їсти яблука щодня і дві причини цього не робити [Електронний ресурс] = https://nv.ua/ukr/health/nutrition/yabluka-skilki-v-den-50100156.htm: чи правда, що яблуко - суперпродукт? Скільки яблук потрібно їсти щодня? / Омельченко, Анастасiя // Новое время страны. - 2021. - 24 бер. Влітку потрібно активно налягати на яблука? Вони буквально переповнені вітамінами, залізом і взагалі дуже корисні.Безумовно, яблука дуже корисні для здоров’я. Як і більшість інших фруктів. Однак, наскільки вони корисні насправді, чи можна вважати їх панацеєю від багатьох захворювань? Чи можуть яблука бути шкідливими?

Омельченко, Анастасія. Втратити 20 кг за рік без дієти? Британські вчені випробували революційні ліки для схуднення [Текст] = https://nv.ua/ukr/health/medicine/semiglutid-shudnennya-50141793.html / Омельченко, Анастасія // Новое время страны. - 2021. - 19 лют. За словами дослідників, такого ефекту щодо зниження маси тіла ще ніхто ніколи не домагався. акі вражаючі результати дозволяють говорити про те, що семіглутід щонайменше удвічі ефективніший для схуднення, ніж будь-які інші з існуючих препаратів, стверджують автори дослідження. За цими результатами можна запевнити, що семіглутід настільки ж ефективний, як і хірургічне видалення жирових відкладень. Семіглутід впливає на мозок людини, яка його приймає, пояснюють вчені, зокрема втамовуючи апетит

Омельченко, Анастасія. Найкраща дієта [Електронний ресурс] = https://nv.ua/ukr/health/nutrition/shkidlivi-produkti-yaki-potribno-jisti-121349.html: шість шкідливих продуктів харчування, які треба їсти щодня / Омельченко, Анастасія ; Інф. "НВ" // Новое время страны. - 2021. - 9 лют. Деякі продукти, які прийнято вважати шкідливими, насправді дуже корисні для здоров’я. Вся річ у вмінні дотримуватися міри, кажуть медики Багато людей вважають, що всі продукти харчування діляться на хороші й погані. Мовляв, якщо їсти тільки хороші, то й зі здоров’ям все буде добре. А якщо повністю виключити погані, то й проблем ніяких не буде

Садовий, Ярослав. Як чай впливає на артеріальний тиск [Текст] / Садовий, Ярослав // Урядовий кур`єр. - 2021. - 13 бер. (№49). - С. 12. Дослідники зі США й Данії з'ясували, що зелений і чорний чай активують білки йонних каналів у стінках кровоносних судин, що сприяє їх розслабленню. Тобто регулярне вживання чаю спричиняє зниженню кров'яного тиску

Чим дешево і корисно замінити дорогі продукти: рекомендації дієтологині [Електронний ресурс] = https://life.24tv.ua/chim-zaminiti-dorogi-produkti-rekomendatsiyi-diyetologini-novini-dnya_n1577623 / Iнф. https://life.24tv.ua .- 2021. - 24 бер. Здається, що зараз для повноцінного харчування не обійтись без популярних авокадо або чіа. Дієтологиня розповіла, як підібрати дешевші, проте такі ж корисні аналоги цим та іншим дорогим продуктам

 

Євген Клопотенко

Кулінарний експерт і ресторатор Євген Клопотенко: «Я поставив собі завдання: внести український борщ до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО»

Войтко, Оксана. «Це ДНК України» [Електронний ресурс] = https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/ce-dnk-ukrayiny: Євген Клопотенко розповів «Дню» про те, як борщ об’єднує українців та як з ним можна познайомитися по-новому / Войтко, Оксана // День. - 2020. - 7 трав.І що найголовніше в рецепті першої страви й символу української кухні? Саме тому відомий кулінарний експерт, співзасновник ресторану «100 років тому вперед» та автор популярного в Україні кулінарного сайту klopotenko.com Євген КЛОПОТЕНКО вирушив у мандри Україною, щоб віднайти найцікавіші рецепти борщу, які роблять його таким особливим. Пошуки кулінара увінчались проєктом «Борщ. Секретний інгредієнт». Євген Клопотенко переконаний, що в борщі важливі не лише продукти, а передусім люди та їхні цінності!

Гришина, Даша. Український борщ офіційно став культурною спадщиною [Електронний ресурс] = https://vechirniy.kyiv.ua/news/ukrains-kyy-borshch-ofitsiyno-stav-kul-turnoyu-spadshchynoyu / Гришина, Даша // Вечірній Київ. - 2020. - 9 жовт. Експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики України проголосувала одноголосно за включення елементу «Культура приготування українського борщу» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Князева, Елена. Главное - не переборщить [Текст] / Князева, Елена // Вокруг света. - 2019. - № 3. - С. 80-82. Правильно зварений борщ може вирішити будь-яку проблему, а несвіжий - викликати революцію. То яким же має бути правильний борщ?

Кулінарний експерт і ресторатор Євген Клопотенко: «Я поставив собі завдання: внести український борщ до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО» [Текст] = https://ukurier.gov.ua/uk/articles/ya-postaviv-sobi-zavdannya-vnesti-ukrayinskij-bors/ / Спілкувалася Любов Базів // Урядовий кур`єр. - 2019. - 28 серп. (№163). - С. 6. Всі вважають, що країну можна змінити, змінивши владу, але я не вірю в це, тому що змінивши одних людей на інших, нічого не відбудеться - це будуть ті ж українці, з тими ж звичками, закладеними Радянськими правилами. Тому я через їжу хочу реформувати цілу Україну

Чорна, Світлана. Від печі до списку ЮНЕСКО [Текст] = http://www.golos.com.ua/article/340956 / Чорна, Світлана // Голос України. - 2021. - 20 січ. (№9). - С. 12. Новий гастрономічний рік в Україні розпочався з презентації відомим кулінарним експертом Євгеном Клопотенком українського борщу в Єгипті, який шеф-кухар приготував з фініками і лаймом, «щоб показати, що борщ може розвиватися та видозмінюватися», та з підготовки до двох фестивалів - «Культура та традиція приготування українського борщу. Номінування унікального елементу до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства (ЮНЕСКО)» і «Борщик у глиняному горщику», що традиційно проходить у Опішні на Полтавщині. Національні страви та кулінарні традиції - це така само культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво, що складалася віками, і, як вишиванка, писанкарство, звичаї та обряди, потребує захисту, збереження і популяризації

Поради лікарки-дієтологині,

засновниці Академії довголіття Dr. Skytalinska Оксани Скиталінської.  ПРОДОВЖЕННЯ.

Бібліографія статей

Подано у звортній хронології

2021

Скиталінська, Оксана. Березовий сік [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19872/index.php?n=48424: зелена аптека «Сільських вістей» / Скиталінська, Оксана  // Сільські вісті. - 2021. - 2 квіт. (№24). Сік берези - прозора рідина, яка на початку весни рухається по стовбуру, пробуджуючи спляче дерево до активного життя. Він є чудовим напоєм, який використовується для лікування багатьох недуг. Офіційна медицина вважає сік берези одним із кращих натуральних дієтичних продуктів, котрий завдяки своєму біохімічному складу позитивно впливає на організм

Скиталінська, Оксана. Березові бруньки [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19868/index.php?n=48291: зелена аптека «Сільських вістей» / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2021. - 19 бер. (№20)  Наука підтверджує низку властивостей бруньок берези, що були виявлені в народній медицині дослідним шляхом. Це протизапальний, протинабряковий, сечогінний, жовчогінний засіб. Березові бруньки користуються особливим попитом, бо наділені цілющими властивостями: підвищують імунітет і підтримують життєві сили організму в комплексній терапії при лікуванні хронічних хвороб, збільшують міцність і пружність судин, розріджують кров. Є багато різних рецептів, які можна зробити в домашніх умовах, для лікування березовими бруньками цілого спектра захворювань. Березові бруньки, як і всі лікарські народні засоби, мають певні протипоказання

Скиталінська, Оксана. Боби [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19861/index.php?n=48071 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2021. - 19 лют. (№13). Особливо важлива наявність у бобах корисних незамінних амінокислот, які не синтезуються організмом, але добре засвоюються і йдуть на побудову білків - "цеглинок" для клітин тіла. Зерна також володіють чудовими жовчогінними властивостями і здатністю виводити "поганий" холестерин. Вони нормалізують рівень цукру у крові завдяки молібдену, що міститься у їх складі. Тому боби залюбки використовуються в дієтичному меню при цукровому діабеті

Скиталінська, Оксана. Квасоля [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19859/index.php?n=48003 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2021. - 12 лют. (№11) Ця овочева культура містить велику кількість пектину, жирів, вуглеводів і клітковини. Крім того, багата вона і на такі мікроелементи, як залізо, йод, мідь, цинк, фтор, та макроелементи - кальцій, калій, фосфор і магній. Квасоля має у своєму складі чимало вітаміну С, а також вітаміни групи В і РР. У 100 грамах ядер цієї рослини майже 300 кілокалорій. Четверта частина всіх корисних речовин - білок. Зважаючи на те, що квасоля - дієтична страва, вона входить до складу різних лікувальних дієт

Скиталінська, Оксана. Квашена капуста [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19855/index.php?n=47877 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2021. - 29 січ. (№7). Абсолютно всі корисні якості цього овочу зберігаються протягом 10 місяців від дня приготування. Цінне те, що квашена капуста сприяє травленню і нормалізації функції кишківника. Продукт має протизапальну і бактерицидну дії. Він може полегшити стан хворих на бронхіальну астму. Крім того, справляє непогану знеболювальну дію, тож може слугувати профілактикою мігрені. Цей овоч помічний у боротьбі з депресією і стресами, має і протиракову дію - збагачує клітини поживними речовинами, що сприяють їх регенерації. А ще поліпшує апетит

Скиталінська, Оксана . Первоцвіт весняний [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19870/index.php?n=48356: зелена аптека «Сільських вістей» / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2021. - 26 бер. (№22). Первоцвіт весняний - багаторічна рослина висотою 5-30 см. У народі його називають іще баранцями, божими ручками, жовтяницею, медяником. До складу квіток первоцвіту весняного з чашечками входять вуглеводи: арабіноза, галактоза, глюкоза, рамноза, галактуронова кислота, ксилоза, водорозчинні цукри; флавоноїди: апігенін, кемпферол, ізорамнетін, госіпетін, лютеолін, кверцетин; фенольні глікозиди: примулаверозид і примверозид. Також квітки містять примулову та саліцилову кислоти, ефірну олію і псевдотанін. Для лікарських потреб заготовляють кореневище з корінням, квітки з чашечкою, рідше тільки віночок і листя

Скиталінська, Оксана. Цибулеве лушпиння [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19866/index.php?n=48225 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2021. - 12 бер. (№18). У народі кажуть, що цибуля допомагає від 100 хвороб, тому її додають до багатьох страв. Але не всі знають, що й лушпиння містить вітаміни і мінерали, незамінні в лікуванні багатьох захворювань. Завдяки багатому вітамінно-мінеральному комплексу воно є дуже корисним для людини. Адже зміцнює імунну систему, усуває проблеми із сечовипусканням, може використовуватися у вигляді примочок, просочених маззю, що допомагає лікувати геморой, сприяє виведенню солей з організму, що дає змогу зняти набряклість, позбутися закрепів і нормалізувати травлення.

Скиталінська, Оксана (дієтологиня). Часник [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19853/index.php?n=47819 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2021. - 22 січ. (№5). До його складу входять клітковина, білки, жири, карбогідрат, аскорбінова кислота, а також найширший спектр мікро- і макроелементів: натрій, калій, кальцій, марганець, залізо, фосфор, магній, йод і цинк, вітаміни С, В, D, Р, а також сполуки сірки, фітонциди й ефірна олія

Скиталінська, Оксана (дієтологиня). Шипшина [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19851/index.php?n=47744 / Скиталінська, Оксана
// Сільські вісті. - 2021. - 15 січ. (№3). Шипшина як лікувальний засіб була відома ще у Стародавній Греції. І справді, плоди шипшини мають потужну бактерицидну дію, а також фітонцидні та протизапальні властивості. Завдяки надзвичайно високому вмісту вітаміну С їх використовують при різних захворюваннях, авітамінозах, гіповітамінозах, пов’язаних із нестачею цього вітаміну. А втім, шипшина має й деякі протипоказання

2020

Скиталінська, Оксана. Готуймо яблучний оцет [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19817/index.php?n=46624: із оздоровчою метою можна застосовувати тільки натуральний 6-відсотковий оцет. Тому ліпше приготувати його самому / Скиталінська, Оксана  // Сільські вісті. - 2020. - 11 вер. (№69 ). Рецепт приготування 6-відсоткового яблучного оцту. Із яблучного соку і меду можна приготувати й цілющий яблучно-медовий оцет

Скиталинская, Оксана. Ешь и умней [Текст] / Скиталинская, Оксана ; Інф. "НВ"// Новое время страны. - 2020. - 20 авг. (№ 31). - С. 40. Помідори, горіхи, овочі або лосось? Що варто включити в щоденний раціон, щоб підтримати в формі не тільки тіло, а й мозок

Скиталінська, Оксана. Ліки на тарілці [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19834/PostZdorovja.php?n=47193 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2020. - 10 лист. (№86). Щоб не руйнувалася сполучна тканина, зменшилося запалення в суглобах, їх треба зміцнювати зсередини, тобто їсти правильні продукти. Еластичність і міцність суглоба та його складників залежать від білка, який є структурним компонентом сполучної тканини й перебуває в ній у вигляді колагену. Якщо не вистачає кремнію, який має надходити в організм з їжею, значно знижуються амортизаційні властивості хряща. Ось чому для нормальної роботи суглоба потрібні достатня кількість води, збагаченої потрібними мікроелементами, колаген і кремній

Скиталінська, Оксана. Селера пахуча [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19823/index.php?n=46813 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2020. - 2 жовт. (№ 75). Свого часу, в період правління Катерини II, селера вважалася декоративною рослиною. Потрібно було не одне десятиліття, щоб вона отримала належну оцінку у гурманів як овочева культура. Відомо, що вживання селери в їжу збуджує апетит і покращує роботу всього травного тракту (нормалізується травлення, припиняються гнильні процеси у кишківнику, полегшується процес дефекації тощо). Сік селери володіє сечогінними властивостями, допомагає розчиняти сольові відкладення сечової кислоти, тому його призначають при лікуванні подагри, захворювань сечового міхура

Скиталінська, Оксана. Топінамбур [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19845/index.php?n=47546 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2020. - 18 груд. (№97). Топінамбур, або земляна груша, - коренеплід, відомий чи не кожній людині, яка цікавиться смачною і корисною для здоров’я їжею. Головна перевага цієї рослини полягає не в простоті вирощування, а в її користі людському організму. За рахунок значної кількості харчових волокон земляна груша справляє благо­творний уплив на травний тракт. Правильний баланс кислот сприяє зниженню кислотності шлункової секреції. Цей коренеплід має позитивну дію на підшлункову залозу, стабілізує її роботу і пом’якшує загальні навантаження на цей орган, а також на печінку.

Скиталінська, Оксана. Хрін [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19837/index.php?n=47278: зелена аптека «Сільських вістей» / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2020. - 20 лист. (№89) .В ефірній олії рослини вчені виявили речовини, які пригнічують ріст грамнегативних і грампозитивних мікроорганізмів. Але якщо до антибіотиків бактерії звикають, тому ці препарати треба під час лікування замінювати на інші, то стійкість шкідливих мікроорганізмів до хрону не виробляється чи формується важко. Ось чому важливо в кожній оселі мати ці ліки рослинного походження. Хрін виділяє леткі речовини, які є природними антибіотиками, здатними добре справлятися з багатьма шкідливими мікробами

Скиталінська, Оксана (дієтологиня). Хурма [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19843/index.php?n=47477 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2020. - 11 груд. (№95). Її називають їжею богів. І не дарма! Адже ця яскраво-сонячна осіння ягода не лише смачна, а й дуже корисна. Хурма насамперед справляє благотворний вплив на серцево-судинну систему. Вітаміни C і P, що є в її складі, зміцнюють стінки судин і нормалізують артеріальний тиск. А калій і фруктоза підтримують нормальну роботу міокарда

Скиталінська, Оксана. Цілюща сила винограду [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19825/index.php?n=46879: зелена аптека «Сільських вістей» / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2020. - 9 жовт. (№ 77). Вченими підраховано, що кожна доросла людина для отримання необхідної кількості вітамінів і мікроелементів, що містяться тільки у винограді, повинна за рік з’їдати до 65-70 кілограмів цих ягід, хоча нині в кращому разі з’їдає тільки 30. І все через те, що він вважається швидше делікатесом, ніж повсякденним харчовим продуктом. В ягодах винограду є необхідні організму людини мінеральні солі та мікроелементи: калій, марганець, магній, нікель, кобальт, алюміній, кремній, цинк, бор, хром та ін.

Поради Президента Асоціації дієтологів України, автора національних рекомендацій зі здорового харчування, кандидата медичних наук, доцента Олега Віталійовича Швеця

Швець,Олег. Дієта в кардіології: що смакує нашому серцю [Електронний ресурс] = https://www.vz.kiev.ua/diyeta-v-kardiologiyi-shho-smakuye-nashomu-sertsyu// Швець, Олег // Ваше здоров'я. - 2021. - 19 бер. Актуальні дані досліджень свідчать про те, що деякі моделі дієтичного харчування спроможні ефективно знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а у випадку наявних ссз, сповільнювати їх прогресування. Про те, яка дієта в кардіології сьогодні вважається ефективнішою, що корисно для серця і судин, а які уявлення не мають наукових доказів, – розповідає консультант з громадського здоров’я проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», президент Асоціації дієтологів України, автор національних рекомендацій зі здорового харчування, кандидат медичних наук, доцент Олег Швець

Швець,Олег. Що повинно бути у здоровій тарілці українця? [Електронний ресурс] = https://www.vz.kiev.ua/shho-povynno-buty-u-zdorovij-tariltsi-ukrayintsya/: Сучасній науці досить багато відомо про взаємозв’язок харчування і здоров’я людини, тож жодна з галузей медицини сьогодні не може обійтися без цих знань. / Швець, Олег // Ваше здоров'я. - 2021. - 6 лют. Про те, як потрібно харчуватися, аби зменшити ризики виникнення і тяжкого перебігу не тільки хронічних, а й інфекційних захворювань, розповідає консультант з громадського здоров’я проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», президент Асоціації дієтологів України, автор національних рекомендацій зі здорового харчування, кандидат медичних наук, доцент Олег Швець.

2020

Бачинська, Катерина. Нам як країні необхідна пропаганда здорового харчування [Текст] = https://www.umoloda.kiev.ua/number/3564/218/143164/: експерт зі здорового харчування Дарія Iллющенко: нам як країні необхідна пропаганда здорового харчування / Бачинська, Катерина // Україна молода. - 2020. - 11 лют. (№ 15). - С. 13. Кожна п’ята людина у світі помирає через неправильне харчування. Щороку нездорова їжа забирає понад 11 мільйонів життів. Україна серед європейських країн має найвищий рівень смертності саме через споживання неякісних продуктів

Березина, Ирина. Удар по килограммам [Текст]: худеть легко и быстро помогает лиш тот метод, который устраняет истинную причину полноты / Березина, Ирина ; Iнф. // Добрые советы. - 2020. - № 3. - С. 58-61. Необхідно вибрати свій вид активності. І до нього додати навантаження, які виводять із зони комфорту і прискорюють втрату зайвої ваги, допомагаючи формувати красиву фігуру

Яку роль відіграє колір продуктів [Текст] / Інф. "HM" // Handmade. - 2020. - № 1-2. - С. 6-7. Чому колір продуктів відіграє важливу роль? На що вказує колір різних фруктів та овочів, як навчитися їх зіставляти?

Ванда, Марія. Незамінна олія [Електронний ресурс] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19834/PostZdorovja.php?n=47195 / Ванда, Марія // Сільські вісті. - 2020. - 10 лист. (№86). Кислоти омега-3, на які багаті всі олії, прискорюють обмін речовин. Вони «вмикають» процес спалювання жиру, причому навіть у найпроблемнішій ділянці - на талії. Олії допомагають боротись із зайвою вагою, мають чимало інших корисних властивостей

Завтрак успешного дня. [Текст]: рассказывает врач, к.м.н. Андрей Беловешкин // О чём врачи вам не говорят. - 2020. - № 12. - С. 28-31. Гарний сніданок допомагає відмінно почати день і заряджає енергією. Що б вам не випадало робити протягом дня, головне - правильно побудувати своє меню

Що і скільки пити? [Текст] / Інф. "Жінка" // Жінка. - 2020. - № 7-8. - С. 36-37. За літньої спеки організм інтенсивно втрачає рідину, тому щоб почуватися комфортно, маємо дотримуватися правильного питного режиму

Додаток:

25 смачних продуктів, які можуть підвищити вам настрій

Знову ранок і не хочеться йти на роботу, бо немає настрою? Чи, можливо, сьогодні у вас все валиться з рук і настрій такий, що хочеться плакати? Ці ситуації легко пояснюються тим, що організм виробляє недостатню кількість серотоніну – гормону задоволення. Виявляється, що на його утворення впливають продукти, які відомі всім, але мало хто вживає їх щодня. Якщо ви включите до свого раціону ці 25 продуктів, то гарний настрій вам буде гарантовано.

Зернові продукти. Завдяки пшениці, кукурудзі та рису організм наповнюється необхідною кількістю білка та клітковини. Ще одним плюсом цих продуктів є те, що відчуття голоду не потурбує вас до обіду. Зернові сніданки також багаті на кальцій. Це сприяє зниженню тривожності та стресу протягом дня.

Продукти з сої. Зверніть увагу на тофу, темпе і місо аби отримати заряд гарного настрою на цілий день. Вони підвищують рівень серотоніну в організмі, а також мають великий запас білків. Соєві продукти – це одне з найкращих джерел вітамінів та мінералів для зниження ризику хронічних захворювань.

Банани. Як не дивно, але саме цей продукт здатен покращити настрій під час ПМС та запобігти когнітивним розладам. Приємним бонусом буде й 12 % щоденної клітковини так необхідної для організму. Тож, коли відчуваєте себе погано, краще купіть банани замість тістечок.

Шоколад. Ні для кого це не секрет, що темний шоколад здатен творити чудеса з організмом. Вчені довели, що він підвищувати рівень серотоніну, а від так сприяє підняттю настрою. Всього 30 г шоколаду в день (150-200 калорій) здатні зробити вас щасливими.

Кава. Саме цей продукт робить більш щасливими зранку половину населення планети. Дослідження довели, що любителі кави страждають менше від депресії. Крім того, вона також сприяє активній розумовій діяльності.

Горіхове масло. Неважливо якому саме горіховому маслу ви надаєте перевагу. Усього 2 столові ложки арахісового чи мигдального масла можуть наповнити енергією, збагатити організм білком й здоровими жирами. Не відмовляйте собі в задоволенні на сніданок з’їсти бутерброд з горіховим маслом і випити філіжанку кави.

Мигдаль. Жменька мигдалю може стати запорукою гарного самопочуття на цілий день. Річ у тім, що корисні елементи горіхів втамовують голод, понижують тиск та борються з головним болем. Тож, ефект від дії горіхів на ваш настрій буде тільки позитивний.

Авокадо. Цей супер продукт дійсно незамінний у меню кожного. Авокадо не тільки гарно виглядає на тості, а й містить в собі тони клітковини та корисних жирів. Цей фрукт не завдасть шкоди фігурі, а покращить стан вашої шкіри та підніме настрій.

Лосось. Про користь лосося вже всі чули. Омега-3 кислоти, які знаходяться в цій рибі, здатні впливати позитивно на настрій та боротися з депресією. Корисні сполуки підтримують центральну нервову систему і сприятливо діють на серце та обмін речовин.

Сир. Не варто недооцінювати цей корисний продукт. Сирні продукти багаті на білки та триптофан, які поліпшують настрій. Тому, якщо ви любити сирники, то варто їх додати до вашого сьогоднішнього меню.

Шпинат. Хоч цей зелений продукт не є фаворитом у тих, хто звик швидко наповнювати свій шлунок, проте не слід забувати, що він дуже корисний для організму. Шпинат слід включити до свого меню, хоча за те, що він багатий на вітаміни А, К, С, В2, В6, магній, омега-3, йод та інші корисні мікроелементи. Тому й не дивно, що моряк Попай так його полюбляв.

Солодка картопля. Іноді так хочеться замовити хрумку з золотавою скоринкою картоплю фрі аби задовольнити свій смак. Але для того, щоб ще й підвищити собі настрій, краще оберіть солодку картоплю, яка багата вітаміном В6. Цей вітамін – важливий компонент для розвитку розумових здібностей.

Малина.Побалуйте себе та своїх близьких цією солодкою ягідкою. Краще вживати її свіжою, адже в одному стакані малини зосереджено 8 г клітковини (третина того, що вам потрібно на день) і лише 5 г цукру.  Напевно сьогодні у вас буде чудовий десерт.

Фісташки. Не можете заснути? Фісташки прийдуть вам на допомогу! Білок, вітамін В6 та магній, які знаходяться у цих горіхах, покращать ваш сон. Отже, і зранку ви прокинетесь у гарному настрої.

Вівсянка. Вівсянка – це найкращий сніданок.  Вона не тільки корисна для серця, а й дуже поживна. Вітамін В допомагає отримувати та зберігати енергію з усієї їжі, яку ви будете  вживати протягом дня.

Матча (маття). Цей особливий різновид зеленого чаю подобається не всім. А даремно! В ньому міститься стільки ж кофеїну, як і в каві. Якщо хочете бути бадьорими й у гарному настрої після обіду, то пийте чай матча.

Спаржа. Спаржа багата на клітковину, що вберігає нас від переїдання. Через велику кількість вітамінів (А, В, С) та корисних мінералів (калій, магній, цинк, натрій) її можна назвати одним з найкорисніших супер продуктів. Тим паче, що спаржа ще й дуже швидко готується. Тепер вам не доведеться довго стояти біля плити. Чи це не гарна новина?

Вино. Не дивно, що саме цей алкогольний напій було додано до списку, адже вино забезпечує організм тонною антиоксидантів. Вони приносять користь мозку та серцю. А бокал ароматного вина ввечері неабияк підніме настрій після важкого дня.

Сальса. Соус сальса не тільки додасть пікантності вашій вечері, а й збагатить організм поживними елементами. Не забувайте, що до його складу входять подрібнені овочі та пряні трави. Отримуйте задоволення від мексиканської кухні.

Інжир. Один з продуктів, який потрібно вживати аби відпочити та мати гарний сон. Вживаючи інжир, ви отримуєте такі  необхідні мінерали, як калій, магній, кальцій та залізо.  Цей плід – справжня профілактика від стресів.

Яйця. Їжте зранку відварені яйця та почувайтесь ситими протягом усього дня.  Холін – вітамін, який знаходиться у цьому продукті, дуже важливий для міцної пам’яті, настрою та контролю м’язів.

Кавун. Зневоднення викликає сонливість упродовж дня. Аби бути більш енергійним їжте кавун. Влітку цей продукт повинен стати номером один.

Апельсин. Ще один фрукт, який врятує організм від зневоднення та додасть енергії. Крім того, апельсини володіють тонізуючими властивостями та допомагають краще переносити втому.

Бобові. Сочевиця, квасоля, горох – поживні та багаті на вуглеводи продукти, а тому дають багато енергії організму. Це дуже ситна їжа, тому вони будуть незамінні й для тих, хто сидить на дієті. Вони містять вітаміни групи B, які допомагають регулювати центральну нервову систему і запобігати стресу, тривозі й депресії.

Смажений нут. І знову рослинний білок бере гору. Він легко засвоюється, а його поживна цінність така ж, як і у м’яса птиці. Висока концентрація марганцю у нуті сприяє виробленню організмом необхідної енергії. http://vsviti.com.ua/interesting/111009 

Автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua  за матеріалами goodhousekeeping.com

Особливості харчування в стресовий час

Оксана Скиталінська

Хронічний стрес небезпечний тим, що робить організм беззахисним перед інфекціями, передчасним старінням, хворобами, в тому числи, злоякісними.

Що робити?

Протизапальне харчування та невеликі зміни в режимі дня зміцнять здоров’я та додадуть енергії. 

Починаємо день з води. Відразу після сну обов’язково випиваємо склянку теплої води, можна з декількома краплями лимонного соку: це допомагає жовчному міхуру виділити нічну жовч, що видаляє токсини з організму, сприяє хорошому травленню та запобігає хворобам печінки та жовчного міхура.

Пити теплу воду також щоразу за 30 хв до їжі: вона зігріває та покращує засвоєння їжі. Приблизно 80% води бажано випити до 18 години вечора.
Робимо вправи для шийного та поперекового відділів хребта. У більш, ніж 80% людей в холодний період року загострюються дегенеративні захворювання хребта, що проявляються дискомфортом та болями у шиї та спині. Регулярні щоденні вправи допоможуть швидше прокинутись та не допустити проблем зі спиною.

Снідаємо. Майже 40% українців ігнорують сніданок, і, як наслідок, переїдають під час обіду та, особливо, вечері. Це веде до збільшення маси тіла та ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету 2 типу та багатьох проблем зі здоров’ям.

Оптимальні варіанти сніданку: каша та білкова страва (яйце або кисломолочний сир, чи йогурт) та фрукт.

Харчуємось збалансовано та різноманітно. 1/2 тарілки повинні займати овочі - свіжі, варені (печені), одну 1/4 - круп’яні продукти (каші, висівковий хліб), другу 1/4 - білкові страви (страви з яєць, або відварене нежирне м’ясо, або кисломолочні продукти, або бобові, або гриби).

Це дасть можливість організму адаптуватися та забезпечити міцний імунітет.


Як має виглядати тарілка здорового харчування (схема)

Ігноруємо шкідливу їжу. Економічна криза та нервові навантаження вимагають перегляду своїх харчових вподобань. Продукти глибокої переробки не лише спустошують гаманець, але крадуть запаси здоров’я.

Штучної їжі немає у природі: не ростуть чіпси чи вафлі на деревах, не плодоносять кущі круасанами та сосисками, немає плодів, з яких стікають шипучі солодкі напої. В цих продуктах надмір цукру, консервантів, барвників, насичених та транс-жирів, які збільшують ризик "наїсти" та "напити" цукровий діабет 2 типу, нервові розлади, інсульт, інфаркт, онкологічні захворювання і взагалі передчасно вмерти.

Включаємо особливо корисні продукти до свого раціону.


Співідношення корисних продуктів в раціоні.

Кидаємо курити та відмовляємось від алкоголю (або зводимо до мінімуму). Куріння руйнує судини, порушує доставку кисню до органів та тканин, спричинює запальні процеси, збільшує ризик злоякісних новоутворень.

Алкоголь руйнує клітини печінки, погіршує її здатність очищати організм від токсинів. Токсичний алкоголь і для нервової системи, руйнує пам’ять, погіршує концентрацію уваги.

Рухаємося. Не обов’язково відвідувати спорткомплекс: прискорена ходьба, декілька пройдених пішки зупинок на роботу та з роботи, ходіння вгору та вниз сходами під час обідньої перерви, робота волонтером та прогулянки на свіжому повітрі, допоможуть тримати організм у тонусі.

Висипаємось. Ламаємо шкідливий стереотип про сов та жайворонків: засинання навіть після 23-ої години на 33% збільшує ризик інсультів та інфарктів!

Нічні лайкання у соцмережах, негативна інформація порушують фази сну, не дають можливості організму відновитися та відпочити. Тому лягаємо спати до 23-ої, але встаємо раніше.

Дивимося на життя з оптимізмом. Незважаючи на хвилю негативних новин, спілкуймося із позитивними людьми, займаймося волонтерством, відвідуймо дитячі будинки, допомагаймо людям, відвідуймо театри, читаймо книги - позитивні емоції зміцнюють імунітет, підвищують адаптаційні можливості організму, є потужним антидепресантом. https://life.pravda.com.ua/health/2015/02/9/189037/

Інтернет-ресурси

https://www.vz.kiev.ua - сайт газети «Ваше здоров’я»

https://vechirniykiev.com.ua - сайт газети «Вечірній Київ»

http://www.golos.com.ua - сайт газети «Голос України»

https://day.kyiv.ua - сайт газети «День»

http://www.silskivisti.kiev.ua/ - сайт газети «Сільські вісті»

http://www.umoloda.kiev.ua - сайт газети «Україна молода»

https://ukurier.gov.ua- сайт газети «Урядовий кур`єр»

https://nv.ua/ - сайт журналу «Новое время страны»

https://bit.ua/2017/11/5-luchshih-mobilnyh-prilozhenij-dlya-podscheta-kalorij/ 5 кращих мобільних додатків для підрахунку калорій

Бібліограф-упорядник: Наталя Фоміна.

Наповнення ЕСКС: Мілашенко Т.І., Фоміна Н.І., Качановська Н.В.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ