Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.
Останнє оновлення: 20.10.2020 р.

«Друзі здорового харчування»

 

Тематичний бібліографічний список джерел

до Всесвітнього дня здорового харчування

 

 

 

16 ЖОВТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

16 жовтня світова спільнота щорічно святкує “День здорового харчування”. Основна мета свята - звернути увагу громадськості на проблему харчування в сучасному світі та вирішити проблеми, пов’язані з неправильним харчуванням. Адже, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я більшість всіх захворювань людини пов’язана з харчуванням. Стан здоров’я людини, її працездатність, опірність хворобам та тривалість життя значною мірою залежить від режиму і правильності харчування.

Дедалі більше українців прагне споживати здорову їжу: ретельно вивчає інформацію про склад продуктів і готує вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.

Здорове харчування - це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.

Бібліографія статей

(подано у зворотній хронології)

2019

Иванова, Екатерина. Сало с маслом [Текст]: Украина, где жиры с углеводами вытеснили с тарелок граждан постное мясо, рыбу и овощи, возглавила европейский рейтинг по смертности от неправильного питания / Иванова, Екатерина // Новое время страны. - 2019. - 14 февр. (№5). - С. 44-48. У 2018 році Йєнським університетом імені Фридриха Шиллера на замовлення ВОЗ були проведені дослідження. Вчені проаналізуровали данні 51 країни європейського регіону за період з 1990 по 2016 рік та визначили, що саме Україна займає перше місце в рейтингу смертей, викликаних неправильним харчуванням.

Кулінарний експерт і ресторатор Євген Клопотенко: «Я поставив собі завдання: внести український борщ до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО» [Текст] = https://ukurier.gov.ua/uk/articles/ya-postaviv-sobi-zavdannya-vnesti-ukrayinskij-bors/  / Спілкувалася Любов Базів // Урядовий кур`єр. - 2019. - 28 серп. (№163). - С. 6. Всі вважають, що країну можна змінити, змінивши владу, але я не вірю в це, тому що змінивши одних людей на інших, нічого не відбудеться - це будуть ті ж українці, з тими ж звичками, закладеними Радянськими правилами. Тому я через їжу хочу реформувати цілу Україну

 

Мальковец, Наталия. ЗОЖ и красота: как это связано [Текст] / Мальковец, Наталия // Единственная. - 2019. - № 10. - С. 18-20. Це пов'язано безпосередньо. Якою би люксової косметикою ти не користувалася, без здорового способу життя усі б'юті-зусилля будуть марними. "Единственная" обрала найголовніше й те, що напряму стосується зовнішності

Не пара? [Текст]: что такое "пищевая непереносимоть" и как с ней справиться / Инф. "Добрые советы" // Добрые советы. - 2019. - № 10. - С. 54-55. Якщо після з'їденого яблука або здобної булочки ви відчуваєте дискомфорт в шлунку, слабкість і головний біль, дієтолог може припустити несприйняття продуктів. До того ж ця проблема заважає схуднути. Але варто знайти причину, як самопочуття і вага приходять в норму

5 важных правил здорового питания [Текст] / Инф. "Единственная" // Единственная. - 2019. - № 10. - С. 66-67. Від харчування напряму залежить не тільки наша вага, а й стан здоров'я, настрій та працездатність. Яким має бути раціон молодості та довголіття?

Сидоренко, Оксана. Прорости у молодість: [Текст] = https://www.umoloda.kiev.ua/number/3421/159/130342/: в Україні почали вирощувати мікрогрін у промислових масштабах / Сидоренко, Оксана // Україна молода. - 2019. - 13 лют. (№ 17). - С. 7. Сучасна кухня немислима без мікрогріну - «мініатюрної зелені», яку останніми роками почали вирощувати не лише на домашньому підвіконні, а й у промислових теплицях

Тарелка долгожителя [Текст] / Інф. "НВ" // Новое время страны. - 2019. - 1 авг. (№ 28). - С. 38. П'ять порад по харчуванню, щоб якомога довше залишатися здоровим і активним

2018

Лиховид, Інна. Балада про шкільний обід [Текст] = https://m.day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/balada-pro-shkilnyy-obid: батьків не влаштовують ціна, якість і санітарні норми, в їдальнях, дітей - смак страв. Як зарадити проблемі? / Лиховид, Інна // День. - 2018. - 15 лют. (№ 28-29). - С. 19. Овочевий суп з лимоном, салат з буряка та ячної каші, запечені курячі нагетси з соусом каркаде, а на десерт липовий чай - уявляєте такий обід у шкільній їдальні? Новий збірник рецептів для шкільного меню розробив відомий кухар, переможець телевізійного шоу «МастерШеф» Євген Клопотенко в рамках проекту «Нове шкільне харчування». Міністерство освіти і науки разом із Центром громадського здоров’я МОЗ підтримує цю ініціативу, адже страви не просто оновлені, а корисні та схвалені дітьми. Утім, заміна меню - лише верхівка айсберга.

2017

«Правильний» бульйон [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19545/Dobriy.php?n=37639 / Інф. "Сільські вісті" // Сільські вісті. - 2017. - 22 груд. ( № 100). - С. 6. Ми заливаємо м’ясо холодною водою і, чекаючи закипання, починаємо знімати пінку. Проте при нагріванні в холодній воді білки і мінеральні солі переходять у воду. А от коли м’ясо закладається в киплячу воду, вони залишаються переважно в самому м’ясі

Поради лікарки-дієтологині, засновниці Академії довголіття Dr. Skytalinska Оксани Скиталінської

(подано в алфавіті статей)

Антиморозне харчування [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19340/PostZdorovja.php?n=30338 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2016. - 26 січ. (№8). - С. 4. Щоб пережити сильні морози, нам потрібно їсти. І не лише добре, а й вчасно. Та це не означає, що треба поглинати у величезних кількостях м’ясну, жирну і солодку їжу. Щоб зима дарувала лише позитивні емоції, варто знати: їжа - джерело енергії, сили, міцного імунітету та гарного настрою. У морозні дні бажано дотримуватися п’ятиразового прийому їжі: три основні та два проміжні перекушування. Важлива роль відводиться сніданку, який не можна ігнорувати, бо він є джерелом енергії після того, як ми полишили тепле приміщення

 

Завтрак здорового человека [Текст]: три варианта вкусных и полезных сочетаний продуктов, которые придадут сил с самого утра и улучшат самочуствие в течение дня / Скиталинская, Оксана // Новое время страны. - 2019. - 3 окт. (№36). - С. 25. По-справжньому здоровий сніданок - це їжа для мільярдів мікроорганізмів, які живуть у кишківнику та керують нашим самопочуттям упродовж дня. Цей невидимий для нас світ називається мікробіомом. Розмаїття його внутрішнього життя вражає і формами, і чисельністю, та силою впливу на нас. Вченим довелося визнати, що кишківник - ще один повноцінний орган, здатний зробити людей здоровими або хворими, розумними або щасливими. Варто лише правильно його нагодувати. Але як? На тарілці здорового харчування мають бути вуглеводи, білки і жири. У правильному співвідношенні. І головне - саме у випадку з мікробіомом - вони мають бути найвищої якості

Здоровье с Оксаной Скиталинской [Текст] / Скиталінська, Оксана // Новое время страны. - 2018. - 4 окт. (№ 36). - С. 9-11. Досвідчений лікар-дієтолог називає найкорисніші продукти для роботи мозку

Зловживати цукром небезпечно [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19360/PostZdorovja.php?n=31074 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2016. - 17 бер. (№29). - С. 4. Норма споживання цукру для середньостатистичної дорослої людини на день - близько 20 грамів. Для дитини - 10 грамів. Ідеться про цукор у чистому вигляді. Втім, не забуваймо про прихований: у солодкій газованій воді, магазинних соках, цукерках і тістечках міститься значна доза цукру! Коли з’їдати багато цукру і робити це надто часто, то підшлункова залоза працюватиме понаднормово, виснажуючись при цьому. Це спричинить низку хвороб: від ожиріння і цукрового діабету до мутації клітин, а відтак - раку

«Магічні» кристали [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19621/PostZdorovja.php?n=40219: лікування без ліків / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2018. - 25 вер. (№74). - С. 4. Цю неорганічну сполуку у вигляді дрібних білих кристаликів знають усі. Йдеться про харчову (питну) соду. Хімічна назва її - гідрокарбонат натрію (NaHCO3). При нагріванні речовина розкладається, виділяючи двоокис вуглецю. Харчову (очищену) соду застосовують для виготовлення деяких газованих напоїв, при замішуванні тіста, митті посуду і для лікування. Що ж вона лікує?

Молодильні ягоди [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19498/PostZdorovja.php?n=36097 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2017. - 11 лип. (№53). - С. 4. Цієї пори збирають урожай порічок, які ще називають червоною та білою смородиною. За цілющими властивостями червона смородина не поступається чорній. І хоча в ній трохи менше вітаміну С, зате більше вітаміну Р і значно більше вітаміну А. Також є пектини, йод, залізо. До речі, за вмістом йоду ці ягоди не поступаються визнаним чемпіонам - хурмі та фейхоа, а залізом перевершують більшість садово-городніх плодів. Але особливо порічки цінують за великий уміст кумаринів - речовин, що оберігають від підвищеної здатності крові згущуватися, а отже, від тромбів, інсультів та інфарктів

Рослинне молоко [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19398/PostZdorovja.php?n=32512 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2016. 19 лип. (№66). - С. 4. Такий напій асоціюють із раціоном вегетаріанців. Але сьогодні рослинне молоко набуває популярності, тому що надзвичайно корисне. Напій готують із вівса, пшениці, сої, мигдалю, фундука, кедрових і волоських горіхів, арахісу. Рослинне молоко не містить холестерину, а тому дієтичне. Вівсяне молоко - чудовий засіб для профілактики серцевих хвороб. У ньому багато розчинних харчових волокон, які мають здатність поглинати шкідливі речовини в кишківнику. Також воно нормалізує рівень холестерину. У горіховому молоці великий уміст корисних омега-3 та омега-6 жирних кислот, воно притуплює запальні процеси в організмі, поліпшує роботу суглобів, ефективне при атеросклерозі, цукровому діабеті, гіпертонії, а також сприяє хорошій пам’яті

Семь правил долголетия [Текст] / Скиталинская, Оксана // Психология и Я. - 2019. - № 10. - С. 56-57. Від змісту нашої тарілки залежить, як і на скільки років ми виглядаємо, як себе відчуваємо, про що думаємо. Що покласти в тарілку, а що ні, щоб якомога довше зберігати молодість і гарну форму

Цілюще горіхове листя [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19609/PostZdorovja.php?n=39816 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2018. - 14 серп. (№62). - С. 4. Листя волоських горіхів не менш корисне, ніж сам плід. У ньому високий уміст вітамінів (В1, РР, Е і С, провітаміну А), багато олій та корисних мінералів, що сприяють зміцненню загального імунітету організму, налагодженню обміну речовин, нормалізації рівня цукру та холестерину. Настої й відвари з листя волоських горіхів корисні для відновлення організму, ослабленого після хвороб чи операцій. Воно має здатність загоювати рани, зокрема й гнійні, протистояти запаленням, заспокоювати

Чай із шипшини [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19426/PostZdorovja.php?n=33563 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2016. - 25 жовт. (№ 94). - С. 4. В епідемсезон для профілактики ГРВІ та грипу багато хто п’є чай із цієї рослини. А тим часом відомо, що ягоди дикорослої троянди можуть завдати шкоди організму, якщо їх неправильно застосовувати. На що слід звертати увагу, коли хочемо приготувати чай із шипшини?

Що любить підшлункова [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19605/PostZdorovja.php?n=39673: відповіді дієтолога на запитання читачів / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2018. - 31 лип.(№ 58). - С. 4. Відомо, що хвора підшлункова залоза жиру не любить, надто в період загострення. Тому незалежно від віку слід дотримуватися певних обмежень у їжі. У гострий період хвороби категорично забороняється вживати будь-які жири, непогано взагалі на деякий час відмовитися від їжі, тим паче важкої. Не можна також їсти грубу необроблену клітковину, зокрема овочі, фрукти. Під заборону підпадають жирні сорти м'яса та риби. Людям із проблемами підшлункової треба харчуватися часто: п'ять-шість разів на день, але невеликими порціями

Як не «наїсти» рак підшлункової [Текст] = http://www.silskivisti.kiev.ua/19438/PostZdorovja.php?n=34008 / Скиталінська, Оксана // Сільські вісті. - 2016. - 6 груд. (№106). - С. 4. Рак підшлункової залози (РПЗ) посідає четверте серед усіх онкозахворювань місце. Він надзвичайно агресивний. Незважаючи на розвиток діагностики, сьогодні ще немає жодного ефективного методу виявлення РПЗ (у 80 відсотках випадків його діагностують у задавненому стані). Тому ультразвукове дослідження має бути щорічним для кожного з нас. Найдієвішим заходом запобігання недузі є харчова профілактика

http://www.silskivisti.kiev.ua/19360/pic/Cukor.jpg

ДІЄТИ

2019

Время худеть [Текст]: читинг-ситема питания: в чем её достоинства / Инф. "Добрые советы" // Добрые советы. - 2019. - № 9. - С. 58-59. Про розвантажувальні дні, вільні або майже вільні від їжі, знають, мабуть, усі. Тож, якщо існують лайт-дні, то мають бути і завантажувальні, порахували дієтологи і розробили особливу систему харчування, яка допоможе вам просто і ефективно позбутися зайвої ваги

Гаврилов, Михаил. Опасные диеты [Текст] / Гаврилов, Михаил // Лиза. - 2019. - 8 марта (№11). - С. 15. Вирішила привести себе у форму и сісти на дієту? Головне, у гонитві за результатом не нашкодити здоров'ю. У рейтингу п'ять найнебезпечніших дієт: монодієта, експерес-дієти, білкова дієта, питна дієта, голодування

Диета Шангри-Ла [Текст] / Инф. "Добрые советы" // Добрые советы. - 2019. - № 5. - С. 58-59. Автор дієти - Сет Робертс, лікар, професор психології Каліфорнійського університета в Берклі. Набуття злагоди з їжею, а відтак, ідеальних форм, повної свободи від зайвої ваги та харчової залежності Робертс обіцяє у першу чергу тим стражденним, хто схильний до частих перекусів, нападам неконтрольованого голоду та нічній обжерливості

Диет-правила для офиса [Текст] / Инф. "Единственная" // Единственная. - 2019. - № 9. - С. 64-66. Стреси, сидяча робота і не дуже здорова їжа можуть призвести до проблем зі здоров'ям та зайвою вагою. Дізнайся, як не допустити цього!

Киреева, Анна. Спасайся кто может [Текст] / Киреева, Анна // Добрые советы. - 2019. - № 7-8. - С. 56-57. Раніше від дієти потрібно тільки одне - ефективне схуднення. Сьогодні цього недостатньо, в моді мультизадачність. Зустрічайте план харчування, який обіцяє стрункість, здоров'я, а заодно і порятунку планети від загибелі

Крикуненко, Ирина. Революция в тарелках [Текст] / Крикуненко, Ирина // Новое время страны. - 2019. - 4 июля (№ 24). - С. 48-52. У гонитві за здоров'ям і красою українці ревізують вміст тарілок і змушують танцювати під свою дудку цілу індустрію

Сонома - диета: худеет тот, кто вкусно ест [Текст] / Инф. "Добрые советы" // Добрые советы. - 2019. - № 3. - С, 56-57. Це основний принцип Сонома-дієти, яку розробив нутрициолог Конні Гуттерсен. Свій план харчування лікар називає просто та вичерпно "свято живота". Смакота їжі - важлива умова успіху у зниженні ваги. Тому кожне банальне прийняття їжі потрібно перетворювати у задоволення

Успеть похудеть [Текст] / Инф."ВС" // Вокруг света. - 2019. - № 4. - С. 51. Існує маса способів швидко підтягти своє тіло. Є традиційні, перевірені методи. Але послідовники ЗСЖ, індустрія фітнесу і краси не стоять на місці, щорічно пропонуючи нові методи і програми схуднення. Клуб здорових задоволень «5 елемент» пропонує 5 кроків на шляху до красивого тіла

Шапочка, Дарья. Еда для радости [Текст] / Шапочка, Дарья // Женский журнал. - 2019. - № 3. - С. 13. Раціон весни - на користь яскравого і вітамінного. Гарний настрій залежить не від ноги, з якої ви встали, а від їжі, яку ви з'їли

Аюрведична дієтологія

Мацышин, Виктор (врач Аюрведы). Диета с удовольствием [Текст]: часть вторая / Мацышин, Виктор // Натали. - 2019. - № 9. - С. 64-65. Розмова про аюрведичну дієтологію як про найбільш цілісний та природний підхід до харчування, що враховує безліч факторів: як самого споживача їжі, його здоров'я і стан, сезон, час дня, кількість і якість їжі і, нарешті, індивідуально підібраний лікарем список найбільш сприятливих продуктів

Мацышин, Виктор (врач Аюрведы). Особенности аюрведического подхода к диете [Текст]: часть первая "Едок" / Мацышин, Виктор// Натали. - 2019. - № 8. - С. 56-57. Що таке аюрведична дієтологія та чому ми вважаємо її найбільш цілісним, комплексним і індивідуально збудованим підходом до харчування і фізіології в цілому

Стройная система [Текст] / Інф. "Натали" // Натали. - 2019. - № 7. - с. 58-59. Аюрведична дієтологія, як і сама Аюрведа, заснована на непорушних законах природи. Дієта у всіх повинна бути різною

Література до теми із фондів МСМБ

Гільяно, Мірей. Чому француженки не гладшають [Текст]: приголомшливий вигляд без жодних дієт / Гільяно, Мірей; Пер. з англ. Т.Заволоко. - К.: Видавнича група КМ-БУКС, 2018. - 304 с.

У чому криється секрет французьких жінок, або, інакше кажучи, як пояснити той факт, що вони навіть у поважному віці зазвичай мають статуру двадцятип'ятирічних дівчат? Як їм вдається насолоджуватися такими "забороненими" продуктами харчування, як хліб, шоколад, вино, і при цьому залишатися стрункими?

Грегер, Майкл. Як не померти передчасно. Їжа, яка відвертає та лікує хвороби [Текст] = How Not to Die. Discover the Foods Scientificaly Proven to Prevent and Revers Disease: Науково-популярне видання / Грегер, Майкл, Стоун, Джин. - К.: КМ-БУКС, 2018. - 512 с.

Автор книги - всесвітньовідомий популяризатор здорового харчування, доктор медицини Майкл Грегер докладно розповідає, як можна не лише запобігти більшості поширених недуг, а й побороти їх, якщо людина вже захворіла. Спираючись на велику кількість експериментальних і статистичних даних, він описує особливості протікання тієї чи іншої хвороби, розповідає, чим вона найчастіше зумовлена і чим загрожує, радить, яким харчам слід надати перевагу, а від чого краще відмовитись

Їжа чемпіонів від героів футболу [Текст] = Eat for Goals! / Пер. з англ. Я.Р.Кирилової, Г.А.Хоткевич. - К. Видавництво "Майстер-клас", 2012. - 96 с.

У книзі вашій увазі представлені рецепти страв від футболістів та футболісток світового рівня: Андрія Шевченко, Анатолія Тимощука, Кріштіану Роналду, Андрія Аршавіна, Карлеса Пуйоля, Катрін Пааске Соренсен, Давіда Вілья, Фернандо Торреса, Френка Лемпарда, Келлі Сміт, Лукаса Подольські, Мирослава Клозе, Стівена Джеррарда

Кувшинова, Юлия. Не хочу быть толстой! 7 шагов к телу, которого вы достойны [Текст]: популярное издание / Кувшинова, Юлия. - Харьков; Белгород: Клуб Семейного Досуга, 2014. - 208 с.

Лис, Эленика. Психология энергичных людей [Текст] / Лис, Эленика. - СПБ: Вектор, 2013. - 160 с.

Люди часто скаржаться на те, що їм не вистачає сил. Невже і справді у сучасної людини енергії менше, ніж у людей попередніх поколінь? Виявляється, ні. Але ми здійснюємо безліч помилок у використанні свого енергетичного ресурсу. Давайте спробуємо повернути собі ненавмисно втрачене. Спочатку з'ясуємо, де ми енергію втрачаємо, а потім подивимося, з яких джерел ми можемо її черпати.

Москоні, Ліса. Їжа для мозку. Наука розумного харчування [Текст]: науково-популярне видання / Москоні, Ліса; Передм. авт.; Пер. з англ. В.Глинки. - К.: Наш Формат, 2019. - 336 с. Наш мозок - особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного - що він навпаки підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. То якою має бути їжа для мозку? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від Альцгеймера? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним?

Наталья Могилевская: Худеем вместе [Текст]: популярное издание / Могилевская, Наталья, Самойленко, Наталья. - Харьков: Книжный Клуб «Клуб Семейного Досуга», 2018. - 176 с.

Сірз, Вільям. Ваша дитина і ви: Здорове харчування для всієї родини [Текст]: науково-популярне видання / Сірз, Вільям, Сірз, Марта; Пер. з англ. В.І.Наливаної. - К.: Країна Мрій, 2012. - 512 с.  

Автори створили надзвичайно корисний посібник зі здорового харчування для батьків та дітей. У книжці йдеться про те, як правильно вибирати продукти харчування для всієї родини, сформувати здорові звички харчування у дітей, стати гарним прикладом для дитини та змінити її ставлення до їжі.

Сірз, Вільям. Корисні жири омега-3. Здорове харчування для всієї родини [Текст]: науково-популярне видання / Сірз, Вільям, Сірз, Джеймс; Передмова Б.Лендса; Пер. з англ. В.Наливаної. - К.: КМ Publishing, 2014. - 200 с.

Дослідження з вивчення впливу жирів омега-3 на організм людини тривають вже не одне десятиліття. Як жирні кислоти омега-3 впливають на роботу серця і мозку, покращують зір і настрій, допомагають дітям краще навчатися і поводитися, забезпечують здорову вагітність, допомагають боротися із запальними процесами та зайвою вагою, подовжують молодість та сприяють одужанню. Книжка стане надійним порадником для всіх, хто дбає про власне здоров’я і здоров’я своїх близьких

Додаток

Через надмірну кількість рекомендацій у різних джерелах інформації втрачається розуміння відмінностей між поняттями «здорове харчування», «дієта» та «дієтотерапія».

«Здорове харчування» – адекватне, повноцінне та різноманітне харчування, яке задовольняє фізіологічну потребу людини та містить усі незамінні речовини, необхідні для нормального функціонування організму.

Дієта – це індивідуалізація раціону відповідно до потреб і функціональних можливостей організму, а також мети, яку людина ставить перед собою.

Дієтотерапія – один із напрямів лікування пацієнтів із різними захворюваннями, який передбачає надання індивідуальних дієтичних рекомендацій (щодо підбору продуктів харчування, способу їх приготування, частоти прийому їжі тощо) залежно від патології та стану пацієнта.

Запозичено: http://health-ua.com/article/41188-zdorove-harchuvannya-tadtoterapya-medichnij-aspekt

Порівняйте свою їжу з «Тарілкою здорового харчування»

Експерти з харчування Гарвардської школи громадського здоров'я розробили керівництво для здорового та збалансованого харчування.

«Тарілка здорового харчування» створена експертами Гарвардської школи громадського здоров’я. Це керівництво для здорового, збалансованого харчування, подане у формі простої та зрозумілої інфографіки.

Така картинка з поясненнями щоденно нагадуватиме про можливості здорового, збалансованого харчування. Просто роздрукуйте її та прикріпіть на холодильник . На інфографіці зображені основні принципи здорового харчування:

Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам'ятайте, що картопля не вважається овочем у «Тарілці здорового харчування» через негативний вплив на рівень цукру в крові…

Головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка* нагадує, що варто запам’ятати кілька простих порад для здорового харчування: «Насолоджуєтеся їжею, але не переїдайте. Не поспішайте під час їжі, щоб повноцінно насолоджуватися стравами. Коли ви їсте занадто швидко або відволікаєтеся – можете з’їсти більше, ніж слід. Не варто нехтувати сигналами про голод і ситість до, під час і після їжі».

Більш докладно https://moz.gov.ua/article/health/porivnjajte-svoju-izhu-z-tarilkoju-zdorovogo-harchuvannja

Інтернет-ресурси

https://day.kyiv.ua - сайт газети «День»

http://www.silskivisti.kiev.ua - сайт газети «Сільські вісті»

http://www.umoloda.kiev.ua - сайт газети «Україна молода»

http://www.ukurier.gov.ua - сайт газети «Урядовий кур’єр»

http://www.vokrugsveta.ru - сайт журналу «Вокруг света»

http://nv.ua - сайт журналу «Новое время страны»

http://msmb.org.ua/biblioresursi/bibliografiya/aktualyni-temi/ «Гігієна харчування» на сайті МСМБ в «ТОП - ПРЕС: популярно про актуальне. ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я»

https://nvmk.org.ua/155-16-zhovtnya-vsesvtny-den-zdorovogo-harchuvannya.html 16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування

https://moz.gov.ua/article/health/jak-zrobiti-zdorove-harchuvannja-pravilom-dlja-usiei-simi Як зробити здорове харчування правилом для усієї сім'ї

http://uifsa.ua/web/uploads/art/ryekomyendatsiyi-moz-shchodo-zdorovogo-kharchuvannya-doroslikh_1514401537.pdf Рекомендації щодо здорового харчування дорослих від МОЗ

http://uifsa.ua/uk/about-fish/healthy-eating/secrets-of-a-healthy-nation-how-to-eat-and-live-longer Секрети здорової нації. Як правильно харчуватися і жити довше

http://health-ua.com/article/41188-zdorove-harchuvannya-tadtoterapya-medichnij-aspekt Здорове харчування та дієтотерапія: медичний аспект

https://glavcom.ua/ru/news/produkty-kotorye-pomogayut-mozgu-luchshe-rabotat-574180.html Продукти, що допомагають мізкам краще працювати

http://3md.com.ua/about/news «Моїх три продукти». Молочні продукти на день

https://life.pravda.com.ua/health/2019/04/3/236377/ Скільки коштує здорове харчування?

https://24tv.ua/health/pravilne_harchuvannya_menyu_na_kozhen_den_dlya_zdorovya_n929318  Правильне харчування: меню на кожен день для вашого здоров'я

https://life.pravda.com.ua/health/2012/10/25/114679/ Смачно та зручно: 5 сучасних трендів здорового харчування

https://phc.org.ua/en/node/158 - Рекомендації для здорового харчування від Центру громадського здоров’я дивіться

Експерти в галузі здорового харчування

*Головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Олександрович Стойка

https://www.unian.net/health/country/53061-otto-stoyka-za-leto-mojna-tak-zapastis-vitaminami-chto-hvatit-k-sleduyuschemu-sezonu.html Отто Стойка: За літо можна так запастись вітамінами, що вистачить до наступного сезону

https://tsn.ua/video/video-novini/otto-stoyka-radit-ukrayincyam-yisti-bilshe-fruktiv-ta-ovochiv.html Отто Стойка радить українцям їсти більше фруктів та овочів

https://uk-ua.facebook.com/otto.stoyka Отто Олександрович Стойка

Кулінарний експерт Євген Клопотенко

Нове Шкільне Харчування – це проект з покращення культури харчування у школах України

https://cultfood.info/ Культура харчування. Соціальний проект

https://cultfood.info/yak-rozvyvaty-interes-ditej-do-riznoma/ Як розвивати інтерес дітей до різноманітних продуктів харчування

https://osvitoria.media/opinions/yak-shkolyari-testuyut-nove-menyu-vid-yevgena-klopotenka/ Як школярі тестують нове меню від Євгена Клопотенка

https://cultfood.info/yevgen-klopotenko-v-intervyu-onlajn-med/ Євген Клопотенко в інтерв’ю онлайн-медіа Освіторія

https://gazeta.ua/articles/cookery/_ne-gotujte-shubu-ta-olivye-klopotenko-radit-yak-pozbutisya-radyanskogo-mislennya/932722 "Не готуйте шубу та олів'є" - Клопотенко радить, як позбутися радянського мислення

http://www.chytomo.com/book/zvablennia-izheiu-70-retseptiv-iaki-zakhochetsia-hotuvaty/ Євген Клопотенко."Зваблення їжею. 70 рецептів, які захочеться готувати".

Джером Групмен. Професор Медицини Гарвардської медичної школи, Керівник Експериментальної Медицини в Beth Israel Deaconess Medical Center. https://www.livelib.ru/author/309013-dzherom-grupmen

https://moz.gov.ua/article/health/scho-isti-schob-zhiti-dovgo Джером Групмен «Що їсти, щоб жити довго?»

The Nutrition Source - Harvard School of Public Health  - про здорове харчування на сайті Гарвардської школи охорони здоров'я.

 

***

https://moz.gov.ua/ Міністерство охорони здоров’я

https://www.facebook.com/phc.org.ua/?fref=mentions Центр громадського здоров’я України

https://health.kievcity.gov.ua/content/knp-kyivskyy-miskyy-centr-gromadskogo-zdorovya.html Департамент охорони здоров’я

http://zdorov.com.ua/ Київський міський центр здоров’я

https://uk-ua.facebook.com/healthpromoting/ Київський міський центр здоров’яна ФБ

http://kcphc.kiev.ua/ Київський міський центр громадського здоров’я

Бібліограф-укладач: Фоміна Н.І.

Відповідальна за випуск: Мілашенко Т.І.

 

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ