Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

2020 рік – рік Європи в Україні

Поділіться цією сторінкою:

 

Дайджест до дня Європи в Україні

 

 

 

 

2020 рік – Рік Європи в Україні

 Президент нашої держави оголосив 2020-й  Роком Європи в Україні.

   День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

   З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. В 2020 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.

У К А З  ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про День Європи

     Враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію,  постановляю:

1. Установити в Україні День Європи, який відзначати щорічно у третю суботу травня.

2. Кабінету Міністрів України,  Раді  міністрів  Автономної Республіки Крим,  обласним, Київській та Севастопольській міським, районним державним адміністраціям забезпечити  здійснення  заходів щодо організації та проведення в Україні Дня Європи.

3. Державному комітету телебачення і радіомовлення України разом з  Міністерством закордонних справ України забезпечити висвітлення у засобах масової  інформації здійснення  заходів, пов'язаних з організацією та проведенням в Україні Дня Європи.

 Президент України                                                                           Л.КУЧМА

 м. Київ, 19 квітня 2003 року          N 339/2003

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/339/2003

Історія створення ЄС

1945-1959: Мирна Європа початок співробітництва

Метою створення Європейського Союзу було припинення частих і кривавих війн, які траплялися між сусідніми країнами, та найгіршою з яких стала Друга світова війна.

9 травня 1950 року Європейське співтовариство вугілля і сталі починає поєднувати європейські країни в економічному та політичному сенсі для того, щоб закріпити мирне становище.

Першими шістьма країнами, що розпочали об'єднання, були Бельгія, Франція, Німеччина, Італія, Люксембург та Нідерланди. 1950-ті роки ознаменовані холодною війною між сходом та заходом. У 1956 році протести проти комуністичного режиму в Угорщині було придушено радянськими танковими силами; у наступному 1957 році Радянський Союз займає провідне місце в гонці у галузі космічних досліджень після запуску першого штучного космічного супутника «Супутник 1». Крім того, в 1957 році укладенням Римського договору було створене Європейське Економічне Співтовариство (ЄЕС) або «Спільний ринок».

Дивіться: Договір про заснування Європейської Спільноти

Додаткова інформація про період 1945 -1959 рр.

1960-1969: «Свінгуючі шістдесяті» - період економічного розвитку

1960-ті стають періодом розквіту «молодіжної культури», коли такі групи як The Beatles привертали величезні юрби підлітків-шанувальників, де б вони не з'являлися, і, таким чином, сприяли культурній революції та збільшували розрив між поколіннями. То був сприятливий період для економіки, позитивним фактором розвитку якої стало також і те, що країни ЄС скасували мита, які раніше збиралися під час торгівлі між цими державами. Крім того, ці країни домовилися про спільний контроль над виробництвом харчових продуктів, таким чином, у всіх тепер було достатньо їжі, а незабаром також з'явилася надлишкова сільськогосподарська продукція. Травень 1968 року відзначився студентськими бунтами в Парижі, а численні зміни у суспільстві та способі життя стали пов'язувати з так званим «поколінням 68-го».

Додаткова інформація про період 1960 -1969 рр.

1970-1979: Збільшення Співтовариства - перше розширення

1 січня 1973 року до Європейського Союзу приєдналися Данія, Ірландія і Великобританія, що збільшило кількість держав-членів ЄС до дев'яти. Результатом короткої, але жорстокої арабо-ізраїльської війни у жовтні 1973 року стали енергетична криза і економічні проблеми в Європі. Часи правління диктатур правого крила в Європі завершилися після скинення режиму Салазара в Португалії в 1974 році та смерті іспанського генерала Франко в 1975 році. Регіональна політика ЄС починає спрямовувати великі кошти на створення робочих місць та інфраструктури у відповідних галузях. Посилюється вплив Європейського Парламенту у справах ЄС, і в 1979 році всі громадяни вперше можуть безпосередньо обирати членів цього парламенту.

Додаткова інформація про період 1970 -1979 рр.

1980-1989: Зміна образу Європи - падіння Берлінської стіни

Після страйків на судноверфях у Гданську влітку 1980 року польська профспілка «Солідарність» та її лідер Лех Валеса стали відомими на всю Європу і весь світ. У 1987 році було підписано Єдиний європейський акт. Цей договір забезпечив основу для грандіозної шестирічної програми, спрямованої на усунення проблем із вільною торгівлею скрізь кордони ЄС, і, таким чином, створив «Спільний ринок». 9 листопада 1989 року внаслідок крупного політичного перевороту було знесено Берлінську стіну, і кордон між Східною та Західною Німеччинами було відкрито вперше за 28 років, що призвело до возз'єднання Німеччини, коли у жовтні 1990 року Східна і Західна Німеччини знову об'єдналися.

Додаткова інформація  про період 1980 -1989 рр.

1990-1999: Європа без кордонів

Після падіння комунізму в центральній та східній Європі мешканці цих країн Європи стали близькими сусідами. У 1993 році завершується створення «Спільного ринку» з прийняттям «чотирьох свобод» щодо переміщення товарів, послуг, людей та грошей.

Європейський Союз (Євросоюз, ЄС) створено згідно з Договором, Маастрихтським Трактатом, підписаним у лютому 1992 року і чинним із листопада 1993 року. Поняття «Європейський Союз» з'явилось ще під час Паризької конференції 1972 року, столицею обрано Брюссель.

2 жовтня 1997 року було підписано Амстердамський договір  (набув чинності 1 травня 1999 року), яким внесено зміни та доповнення до Маастрихтського договору про ЄС - чітко прописано умови вступу до Європейського союзу.

Особливу роль відіграли Шенгенської угоди про вільне (безвізове) пересування громадян у межах Європейського Союзу (укладено 1985 року). «Шенгенські» угоди були названі на честь маленького села в Люксембурзі. На сьогоднішній день до цієї угоди приєднались такі держави Європейського Союзу – Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польша, Португалія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія та Швеція. Поки не приєднались до Шенгенської угоди Велика Британія та Ірландія. На етапі очікування вступу до Шенгенської зони Болгарія, Кіпр, Румунія, Хорватія.

З 1 січня 1999 року запроваджено єдину валюту – євро (лише в Єврозоні). В цей день євро представлено світовим фінансовим ринкам в якості розрахункової валюти в одинадцяти з п’ятнадцяти на тот час країнах Євросоюзу.

Всі банкноти євро  мають спільний дизайн для кожного номіналу на обидвох сторонах. Випускаються банкноти вартістю в 500, 200, 100, 50, 20, 10  і 5 євро.

Додаткова інформація про період 1990 -1999 рр.

2000- теперішній час: Період подальшого розширення

Країни ЄС почали тісніше співпрацювати заради боротьби зі злочинністю. Нарешті політичне розділення між східною та західною Європою починає згладжуватися. Багато людей думають, що Європі вже час мати власну конституцію, але аж ніяк не легко визначити, якою має бути ця конституція, тому дебати щодо майбутнього Європи тривають.

26 лютого 2001 року був підписаний Ніццький договір, який вніс зміни в механізми інституційного розвитку ЄС з огляду на його майбутнє розширення. Зокрема, квоти представництва в інституціях ЄС були перерозподілені з урахуванням потенційної участі у них нових членів.

1 січня 2002 року до готівкового обігу було введено єдину грошова одиниця ЄС – євро в 12 країнах єврозони, що стало етапом переходу до формування економічного та валютного союзу ЄС – найвищого етапу інтеграції. На 1 березня 2015 р. євро перебуває в обігу на території 19 держав з 28 країн-членів ЄС (Австрії, Бельгії, Греції, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Латвії, Литві, Люксембурзі, Мальті, Нідерландах, Німеччині, Португалії, Словаччині, Словенії, Фінляндії, Франції, Чехії).

Велика Британія та Данія вирішили поки що відмовитись від введення євро на своїй території, а Швеція не змогла виконати необхідних критеріїв введення євро, встановлених Маастрихтським договором.

Карликові держави Європи, Андора, Ватікан, Монако і Сан-Маріно, використовують євро та підтримують відношення з Євросоюзом через різні договори про кооперацію.

17-18 червня 2004 року на Самміті ЄС у Брюсселі було схвалено текст Конституції Європейського Союзу. 29 жовтня 2004 року Угоду про Конституцію Європейського Союзу було підписано главами держав та урядів 25 країн-членів ЄС у Римі. Конституція ЄС складається з чотирьох розділів, у яких відображено головні цілі, завдання та функції ЄС, організаційна структура та процедура прийняття рішень, права і обов'язки всіх європейських органів управління, а також напрямки діяльності організації. Проте, 29 травня і 1 червня 2005 року населення Франції та Нідерландів голосує проти Конституційного договору. Негативні рішення референдумів спричинили паузу для розмірковувань про майбутнє Євросоюзу.

У 2012 році Європейський Союз отримав Нобелівську премію миру «За внесок впродовж більше шести десятиліть у просування миру і примирення, демократії та прав людини у Європі».

Сьогодні Європейський Союз нараховує 27 держав. Це Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Данія, Німеччина, Греція, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Швеція, Чехія , Естонія та Хорватія. У 2016 році за вихід з ЄС проголосували учасники референдуму в Великобританії (т.зв. Brexit), яка була членом організації з 1973 року.

«Єдність у різноманітті» - девіз Європейського Союзу. Девіз означає те, що завдяки ЄС мешканці європейських країн поєднуються у співпраці заради миру і добробуту, а численні культури, традиції та мови держав Європи є безцінним активом цього континенту. Вступ до ЄС відбувається в кілька етапів:

Україна знаходиться на першому з цих етапів. Процес вступу займає кілька років.

Країнам-членам ЕС не обов’язково бути в Шенгенській зоні та входити в зону євро. Велика Британія та Ірландія підписали Шенгенську угоду на умовах обмеженого членства. Велика Британія не вступала в зону євро, а у 2016 році - вийшла із ЄС.

Данія і Швеція в ході референдумів вирішили зберегти національні валюти. Норвегія, Ісландія, Швейцарія і Ліхтенштейн не є членами ЄС, проте входять в Шенгенську зону.

Спеціальні території держав-членів ЄС

Особливі відносини з ЄС мають 24 заморські володіння та території через їх членство з такими країнами-членами Євросоюзу: 12 з Сполученим Королівством, 5 з Францією, 6 з Нідерландами та 1 з Данією. А також дев'ять віддалених регіонів держав-членів ЄС (Канарські о-ви,Французька Гвіана, Гваделупа, Мартініка, Реюньон та Майотта, Сен-Мартен, Азорські о-ви та о. Мадейра).

Всі вони перераховані в Додатку II, згідно зі статтею 198 Договору про функціонування Європейського Союзу їм було запропоновано сформувати Угоду про асоціацію ЄС. Ці території не є суб'єктом зовнішнього тарифу європейської спільноти. Вони також не є частиною Євросоюзу, але ЄС застосовує своє законодавство до них настільки, щоб виконати необхідні домовленості для підписання Угоди про асоціацію

Мапа заморських територій та віддалених регіонів ЄС

Iсторія виникнення свята Дня Європи

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%84%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8

Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи в 1964 році. Пізніше Європейський Союз почав відзначати свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана 1950 року.

9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».

Заходи до Дня Європи – 2020

Цього року День народження Європейського Союзу - 70-ту річницю з дня підписання Шуманський декларації, святкують в онлайн-форматі через пандемію коронавируса.

Країни Євросоюзу відзначили день Європи 9 травня - свято європейської інтеграції та солідарності. 70 років тому з ідеєю об'єднати промисловість і сировинні ресурси європейських країн виступив міністр закордонних справ франції Робер Шуман. Запропонований ним план "Об'єднання вугілля і сталі" вважається початком процесу створення ЄС. Через пандемію коронавируса більшість приурочених до свята подій пройшли онлайн. У звичайний час європейські інститути проводять день відкритих дверей.

Віце-голова Європарламенту Отмар Карас заявив: "Ми повинні зробити ще більше для нашого об'єднання, щоб гарантувати наше майбутнє і подолати труднощі. Ми повинні посилити наше" Об'єднання вугілля і сталі ". Ми повинні вирішити питання рівності, охорони здоров'я, правосуддя та соціальної згуртованості. сьогодні в цьому має потребу Європа ".

Музиканти Роттердамського філармонічного оркестру об'єдналися онлайн і зіграли концерт на честь дня Європи. У Будапешті учні балетної школи "Мадач" і відомі танцюристи зібралися на спеціальний перфоманс і, щоб не порушити правила соціального дистанціювання, як партнери вибрали пам'ятники.

Але, кожного року в цей день у багатьох країнах проводять святкові та освітні заходи про Європейський Союз. Велика частина заходів проходить в Бельгії, де знаходиться штаб-квартира ЄС.

Також в цей день на великих площах великих міст влаштовують концерти за участю відомих музикантів і пропонують спробувати автентичну їжу європейських країн.

https://nv.ua/ukraine/events/den-evropy-9-maya-2020-istoriya-i-tradicii-prazdnika-es-50086870.html

Традицiйно до Дня Європи на центральних площах Києва та великих мiст країни (Харкова, Одеси, Запорiжжя, та iн.). органiзуються та проводяться святковi заходи, презентацiї історії та культури країн Європи, концерти популярної музики за участю українських та європейських виконавцiв.

У столицi щорiчно вiдкривається «Європейське мiстечко», в якому посольства країн ЄС i українськi громадськi органiзацiї поширюють iнформацiю про Євросоюз. Тут же можна покуштувати традицiйнi страви, взяти часть у конкурсах.

Щорічно до Дня Європи в бiблiотеках країни кожного року проводяться такi заходи та акцiї:

Також використовуються слайд-презентації, що розкривають різні аспекти Європейського Союзу. Ці слайди можуть бути корисним інструментом для організації заходів в Пунктах європейської інформації. Вони пропонують чіткі пояснення того, що таке Європейський Союз, які його цілі і як він працює.

До дня Європи пропонуємо добiрку мандрiвок:
10 «країн» в Українi, якi варто вiдвiдати

https://nyigde.ua/ru/kv-kyiv/forum/tourism-travel/f10-stran-w-ukrainie-kotoryie-stoit-posietit-odiesskaia-italiia-i-chmielnickaia-irlandiia-1778.html?fbclid=IwAR1o20cD19U18s7tpZWuk7Yn3mQLq9qjQtbmjM8lq3TSD2jrLpygadwYxWI

Вітаємо з днем Європи!

 Iнтернет-ресурси:

https://msmb.org.ua – сайт МСМБ »Молода гвардiя»

https://nv.ua – cайт журналу «Новое время страны»

https://zakon.rada.gov.ua – офiцiйний веб-портал Верховної Ради України

https://uk.wikipedia.org – сайт вiкiпедii

Бібліографи-укладачі:

Мілашенко Т.І., Качановська Н.В.

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ