Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Корисне і цікаве

Поділіться цією сторінкою:


Лауреатами премії 2010 року cтали: з хімії  американець Річард Хек  та японці Акіра Судзукі і Еїті Негісі, з фізики –  росіяни  Андрій Гейм  і Костянтин Новосьолов, з фізіології і медицини -  британець Роберт Едвардс, з економіки – американці  Пітер Артур Даймонд і Дейл Томас Мортенсен, грек-кіпріот і британець за національністю Крістофер Антоніо Піссарідес
Нобелівський комітет оголосив ім`я лауреата Премії Миру, ним став китайський активіст Лю Сяобо
Нобелівську премію з літератури отримав перуанський прозаїк, драматург, публіцист, політичний діяч  Маріо Варгас Льоса за твір «Структура влади і опір, повстання і поразки».


Льоса - один із найпопулярніших латиноамериканських авторів. Прозаїк прославився в 1963 році дебютним романом "Місто й пси". Найбільш відомі його книги - "Зелений будинок", "Щенята", "Розмова в соборі", "Війна кінця світу".
Останній роман Льоси "Сон кельта" був опублікований іспанською мовою у вересні цього року.

Твори Варгаса Льосу перекладені також і на російську мову. Його вважають одним із провідних латиноамериканських прозаїків XX століття й ставлять в один ряд з такими новаторами, як Борхес, Маркес, Кортасар

Він часто брав участь у політичному житті своєї країни, а в 1990 році навіть балотувався в президенти Перу, відстоюючи необхідність неоліберальних реформ. Льоса переміг у першому турі, але потім поступився Альберту Фухіморі.

В 1993 році письменник отримав іспанське громадянство.

Льоса живе в Лондоні, однак щороку намагається відвідувати Перу, де народився у березні 1936 року в сім’ї дипломата.

З історії та географії Нобелівських лауреатів. Чи відомо Вам, що Україна – батьківщина шiстьох Нобелівських лауреатів?! Серед них - бактеріолог та імунолог Ілля Мечников , (у 1908р.«За праці про імунітет») фізик Жорж Шарпак (Григорій Харпак), (у 1992 - за розвиток нових детекторів елементарних частинок, винахід так званих «камер Шарпака»),  мікробіолог Зельман Абрахам  Ваксман  ( у 1952 р.- за «открытие стрептомицина), спеціаліст у галузі органічної та квантової хімії Роальд Хофман (Сафран) (1981р.),  економіст Саймон Кузнец (1971), письменник Шмуэль Йосеф Агнон (1966р.- за романы «Свадебный балдахин» и «Ночной гость»).

Детальніше див. http://www.day.kiev.ua/41045/

Пропонуємо Вам повний список всіх Нобелівських лауреатів з літератури
Лауреати Нобелівської премії в галузі літератури)

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ