Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

У Києві відкритий пам'ятний знак відомому художнику Казимиру Малевичу.

Поділіться цією сторінкою:

Малевич, ты временем навеки обеспечен,
но, без сомненья, сам себе не брат,
выходишь предстоящему навстречу,
подняв на щит трагический квадрат.
Сергей Брель





У сквері на вулиці Володимиро-Либідській  (між вулицями Боженка та Горького) увічнена пам'ять художника Казимира Малевича, що народився й одержав початкову художню освіту в Києві.

Пам'ятний знак відкрили: начальник Головного управління культури і мистецтв  Зоріна С.І., заступники начальника - Ліновицька В.Т., Гловак С.Д., директор театру “Сузір’я”  Кужельний О.П.






На урочистій церемонії відкриття пам’ятного знака Казимиру Малевичу були присутні і працівники бібліотеки МСМБ “Молода гвардія”.

Саме в районі, де встановлений пам'ятний знак, знаходився будинок, в якому народився художник.

За словами архітектора Дмитра АНТОНЮКА, меморіальний знак носитиме  немеморіальний характер. Його можна буде використовувати і як сцену, і як місце для зустрічей.

“Что из себя представляет этот знак – это, по сути, известный черный квадрат, но лежащий на уровне земли, как часть мощения площадки, сцена, если хотите, на которой стоит куб. Но куб пустотелый и состоящий из рамок, которые развернуты по всем сторонам света и открыт как бы в космос”, - говорить Дмитро Антонюк.

Більшість людей "Чорний квадрат" плутають із "Червоним квадратом", який теж написав Малевич.  Художник шукав особливі пропорції. Так, наприклад, площа білого тла квадрата дорівнює площі чорного тла. А сам квадрат не зовсім квадрат — він викривлений таким чином, що виникає ілюзія руху.

Сам по собі авангард був зовсім не рухом божевільних чи дивакуватих. Цей напрямок заклав основи сучасного дизайну, тобто того, без чого не можна уявити сучасної техніки, побуту і світу загалом. В авангарді головне не деталі, а основні пропорції форми та кольорів, розташування предметів. Казимир Малевич у цьому був генієм. Його пропорції захоплювали світ, і фахівці досі збирають його картини, немов зашифровані листи з майбутнього. Ось тому в світі така штовханина за право зарахувати цього таємничого художника до своїх.

Довідка. Казимир Северинович Малевич народився в Києві 23 лютого 1878 (або 1879) року. У різних джерелах його називають то українцем, то росіянином, то поляком. Тобто, три нації мають претензії на цю особистість. Але ніхто не сперечається з тим, що видатний художник був насамперед киянином.  Батько його був інженером цукрового виробництва, тому родина часто переїжджала. До 17 років майбутній худижник жив на Поділлі (Ямпіль), Харківщині (Пархомівка, Білопілля), Чернігівщині (Вовчок, Конотоп). Малювати вчився у Миколи Пимоненка у київській Художній школі Миколи Мурашки (1895-97рр.).

Спадщина художника і досі не є широко відомою. Малевич - один із засновників абстрактного мистецтва - супрематизму й кубофутуризму (найвідоміші картини - «Чорний квадрат», 1913 р.; «Поле аероплана», 1915 р.; «Червоний квадрат», 1917 р.).

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ