Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Незвичний погляд на Івана Мазепу - бесіди в Молодіжній!

Поділіться цією сторінкою:

На гетьманів українці звикли дивитись як на воєначальників, рідше – як на дипломатів. Тим не менш, найвідомішим з українських гетьманів є Іван Мазепа, і у світі він славиться не своїми політичними досягненнями, а романтичною історією, яку оспівували світові митці.

Щоб поглянути на відомого гетьмана очима видатних письменників, художників, скульпторів та режисерів, колектив Молодіжної запросив на серію бесід учнів восьмих класів. Перша бесіда пройшла у стінах 92 школи, наступні – у читальній залі бібліотеки.

Заразом обговорили й причини такої популярності Мазепи. Адже більшість українців знають його лише за Полтавською битвою, абсолютно забуваючи ряд попередніх вчинків, пригод та перемог. Не всі знають, чому про Мазепу писали Байрон, Гюго, Вольтер, Пушкін. Не всім відомо, що в Австралії є національний парк, названий на честь Івана Мазепи. І вже точно не всі чули про те, що перший фільм про Мазепу був знятий ще у 1909 році!

Дізнаючись такі речі, кожен може по-новому оцінити роль відомого гетьмана і в історії, і в культурі.

Всі три зустрічі пройшли дуже жваво, учні активно обговорювали маловідомі факти про діяльність гетьмана. Особливо їх вразило те, що за життя Іван Мазепа вивчив аж вісім мов, що дозволило йому стати одним з найуспішніших тогочасних дипломатів. Вказували учні й на те, що з Мазепи мають брати приклад сучасні політики, адже знання своєї історії – ключ до успішного майбутнього.

Для тих, хто не встиг взяти участь у бесідах, Молодіжна бібліотека має чудову книжкову експозицію, присвячену діяльності Івана Мазепи. Тому приходьте, читайте і дізнавайтесь нові цікавинки про найвідомішого у світі гетьмана!

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ