Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Генетичний код кар‘єри і безсмертні клітини. Конспект зустрічі «21 день»

Поділіться цією сторінкою:

24 березня в читальній залі Молодіжної бібліотеки пройшла чергова зустріч книжкового клубу «21 день». Цього разу ми обговорювали дві дуже різні книги – збірник надихаючих історій про людей, що знайшли своє професійне покликання, - «Генетичний код особистості», - та гостросоціальне журналістське дослідження «Безсмертне життя Генріетти Лакс».

Кілька років тому книга ізраїльської психологині Оренії Яффе-Янаї так вразила Ольгу Максименко, що вона вирішила змінити професію і тепер допомагає людям реалізовувати себе в кар‘єрі.

Ось декілька важливих тез із її виступу:

«Генетичний код особистості» - це книга про те, як сімейні історії впливають на вибір професії.

«В чому моє покликання?» - це ключове питання у житті кожного.

Дуже часто у людини є потенціал, але вона не дозволяє собі реалізувати його.

«Психологічні гени» передаються з покоління в покоління. Сімейні історії можуть впливати на вашу кар‘єрну історію.

Запитайте у п‘яти осіб про п‘ять своїх талантів і ви будете приємно вражені.

8 якорів кар‘єри – це система уявлень про себе та про свою роботу. Коли людина не усвідомлює, що для неї важливо, їй може не подобатись робота і навіть професія як така.

8 якорів-мотиваторів:

  1. Професіоналізм

  2. Менеджмент

  3. Автономія

  4. Стабільність

  5. Служіння

  6. Виклик

  7. Стиль життя

  8. Підприємництво

Важливо поважати свій власний темп змін.

Формула професійного щастя:

  1. Інтерес – те, що ви робите, притягує вас, наче магніт.

  2. Зміст – ви відчуваєте, що робите щось важливе.

  3. Ресурси – вам платять за те, що ви – це ви.

  4. Амбіції

  5. Розвиток – ви постійно додаєте щось до своєї професійної цінності.

3 фактори успішної кар‘єри – знайте себе, будьте собою, любіть себе.

Друга спікерка – інтерн-анестезіолог Олександра Бойко, - читає багато, але здебільшого спеціалізовану медичну літературу. Про лінію клітин HeLa вона дізналась на заняттях, а книга «Безсмертне життя Генріетти Лакс» змінила її ставлення до цього феноменального наукового відкриття.

Що важливо знати про цю книгу:

Ребекка Склут, авторка книги, зацікавилась історією винайдення лінії безсмертних клітин ще у студентські роки. Але про жінку, чиї клітини допомогли науковцям здійснити прорив в медицині, майже нічого не було відомо. Ребекка шукала інформацію про Генріетту Лакс та її родину протягом 12 років.

«Безсмертне життя Генріетти Лакс» - це не просто зворушлива біографія. У книзі зачіпаються гострі соціальні питання – кому належать органи після того, як лікарі їх вилучили, або донорська кров, яку люди здають добровільно, і чи можуть діти Лакс мати право на компенсацію, адже лабораторії заробили на клітинах їхньої матері мільйони доларів.

Генріетта Лакс – афроамериканка зі звичайної родини. Першу дитину вона народила у 14 років від свого двоюрідного брата. У 1951 році, коли вона носила свого п‘ятого сина, Генріетта помітила симптоми, характерні для раку шийки матки. Після звернення в лікарню Джона Хопкінса – єдину на той час лікарню в Балтиморі, штат Меріленд, що приймала на лікування афроамериканців, їй видалили матку і відправили матеріал на аналіз у лабораторію Джорджа Гея. Саме він помітив, що ракові клітини Генріетти поводять себе не так, як матеріал інших паціентів, - вони були агресивними і розмножувалися вдвічі швидше, ніж решта. Але найважливіше, що клітини не гинули під час експериментів, через що їх називали безсмертними. Ці клітини використовують для вивчення раку, СНІДу, дії радіації, токсичних речовин та великої кількості інших фармакологічних досліджень. У 1960 році клітини HeLa навіть побували в космосі.

Клітини з ракової пухлини Генріетти були взяті без її відома, жінка помирала в жахливих муках, а її рідня навіть не знала, що лабораторії використовують клітини їхньої матері. Між іншим, діти Генріетти не мали медичної страховки, а отже, навіть не могли отримувати гідне медичне обслуговування, в той час, як клітини їхньої мами здійснили переворот у науці.

Сьогодні пацієнти під час операцій підписують інформовану згоду про те, що їхній матеріал буде взято на аналіз.

Життя та смерть Генріетти Лакс – це приклад того, що ти ніколи не знаєш, у чому твоє життєве призначення.

Конспекти попередніх зустрічей:

Зелений коктейль із генно-модифікованих овочів, або міфи про ГМО та правда про веганство. Конспект зустрічі «21 день»

«Секонд-хенд» по-радянськи чи щастя по-данськи? Конспект зустрічі клубу «21 день»

Хто такі есенціалісти та чому варто більше читати, - про що говорили на зустрічі клубу «21 день»

Детальніше про книжковий клуб «21 день»

Наука стверджує, що 21 день – необхідна кількість часу, щоб сформувати звичку.  ​Ми віримо, що ти сам твориш своє життя. Спільно з молодіжним порталом «Мегаполіс» ми запускаємо зустрічі про книжки, які змінюють життя. Запрошені спікери коротко розповідають про дві книжки за зустріч. Зустрічаємося через 21 день, щоб перевірити, чи у нашому житті щось змінилося через прочитане. А разом із тим обговорюватимемо нові книжки.

Слідкуйте за анонсами наступних зустрічей на нашій сторінці у Фейсбук.

Фото: портал Мегаполіс

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ